Hästägartips
13 juli 2022 06:30
Ridsportplus

Fysioterapeuten: ””Syftet är inte att knyckla ihop hästen bakifrån””

FriskvårdEquiband är ett hjälpmedel för fysioterapeuter som arbetar med häst, men det har blivit allt vanligare att hästägare använder det som ett träningsredskap. Vi talar om om vikten av att passa in sitt equibandet med Pernilla Stenfeldt, legitimerad sjukgymnast.

Fysioterapeuten: ””Syftet är inte att knyckla ihop hästen bakifrån””
Equibandet ska passas in i samråd med en veterinär eller fysioterapeut. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Pernilla Stenfeldt, Ängelholm, är legitimerad sjukgymnast med specialkompetens inom veterinärmedicinsk fysioterapi.
    Hon kom i kontakt med Equiband genom de fysioterapeuter som konstruerat det.
    – Deras avsikt var att det alltid ska provas ut av veterinärmedicinskt kunniga personer och användas inom rehab och i förebyggande friskvårdsträning. Man måste veta vad man gör och varför, poängen är inte att knyckla ihop hästen bakifrån.

    Pernillastenfeldtlg
    Pernilla Stenfeldt, legitimerad sjukgymnast på humansidan med specialistkompetens fysioterapi veterinärmedicin, inklusive mastersexamen vid Liverpool University i veterinär fysioterapi. Godkänd som djurhälsopersonal. Foto: Privat

    Vilken effekt kan man få av ett Equiband?
    – Vid rätt syfte och rätt användning är Equiband ett mycket bra hjälpmedel. Det ger en stabiliserande effekt på ländrygg och bukmuskulatur. En häst som har svårt med bärigheten och lämnar bakbenen ”bakom sig” kan hjälpas till att hitta ett bättre rörelsemönster. Bandet stimulerar hästen att trampa av tidigare i rörelsebanan så att den kan hitta balansen och rikta kraften framåt/uppåt.
    – Bandens material påverkar receptorer i huden och underliggande vävnad så att hästen stimuleras att använda sina buk- och bakbensmuskler. Vid longering med Equiband och utan inpänningstyglar, kan man få en häst att hitta sin egen balans och förbättra dess bålstabilitet.

    Använder du Equiband för träning av friska hästar eller inom rehab?
    – Främst som rehab och ibland som förebyggande hos friska hästar som inte har ett optimalt rörelsemönster utan behöver hjälp att korrigera sig. Om hästen överbelastar frambenen, måste bakbenen förmås att göra ett större arbete. Det sker genom att ryggen stabiliseras underifrån genom aktivering av bukmuskulatur och höftböjarmuskulaturen. – Vid rehab är det viktigt att använda Equibandet vid rätt tidpunkt i uppträningsprogrammet.

    Hur ska det anpassas till hästen – kan man till exempel använda enbart bukbandet?
    – Anpassningen kan inte göras efter någon broschyr, utan är individuell. Tumregeln är att banden ska ligga väl an mot hästen och inte glappa.
    – Enbart bukgjorden kan i princip alla hästar gå med, det är bakbensbandet som kan ge problem om det används fel. Hästen måste först aktiveras med bukbandet, innan bakbensbandet kopplas i.

    Finns det något särskilt som hästägare måste tänka på angående Equiband?
    – Det måste finnas en kunnig person som avgör vilka hästar det bör användas på, som hjälper till att ställa in banden för att få rätt effekt och visar hur det skaanvändas till just den individen.
    – Tanken är att det ska förbättra något, men om bakbensbanden används på en häst med underliggande problem kan detta problem förvärras efter en period med Equiband.
    – Hästen har kanske en skada/smärta som ger spända muskler eller som den kompenserar genom att röra sig annorlunda. Tvingas den då att ändra rörelsemönstret genom Equibandet, kommer smärtan och hältan fram. Detta måste då kontrolleras och behandlas av veterinär.

    Fakta

    FRAMTAGET AV VETERINÄR OCH FYSIOTERAPEUTER

    Equiband består av ett schabrak med tillhörande elastiska band som fästs under hästens buk och runt bakdelen. Materialet i gjordarna är specialtillverkat för att ge rätt elasticitet. Utrustningen kan användas på olika sätt: enbart bukbandet eller både buk- och bakbensband. Man kan leda hästen med detta på, longera, tömköra eller rida.

    Equiband har tagits fram av tre välkända namn inom forskningen kring hästens biomekanik: veterinär Hilary Clayton och fysioterapeuterna Narelle Stubbs och Nicole Combach.

    Ridsport digital

    99:- i månaden