Porträtt
2 mars 06:04
Ridsportplus

Gavnholt och de svarta hingstarna

ReportageAgnar Snorri Stefánsson red svenska Kolgrímur Grímsson från Gunvarbyn till VM-guld i avel 2023. Han driver Stall Gavholt tillsammans med sin livspartner Anne Stine Haugen och i stallet står ett gäng svarta hingstar som i dag utgör grunden för deras verksamhet.

Gavnholt och de svarta hingstarna
Kolgrímur Grímson från Gunvarbyn, Agnar Snorri Stefánson, Nattfari från Gunvarbyn, Grímur frá Efsta-Seli, Anne Stine Haugen och Hæmir fra Hyldsbæk. Foto: Daniel Sundin Brumpton

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Gården Gavnholt ligger i ett kuperat landskap på Jylland i Danmark och tankarna flyger iväg mot den engelska landsbygden när man kör på småvägarna för att besöka gården. Här driver isländska Agnar Snorri Stefánsson Stald Gavnholt tillsammans med norska Anne Stine Haugen. Här finns i dag ett hundratal hästar fördelat på ston med föl, unghästar och ridhästar som ska matchas för tävling, avelsbedömning eller försäljning

    Agnar är utbildad på det välkända lantbruksuniversitet Hólar på norra Island där han tog examen 2004. Kort därefter, 2005, flyttade Agnar till Danmark för att jobba hos den dåvarande isländska landslagsryttaren Jóhann Skúlason som under den perioden var regerande världsmästare i T1.
    – Att flytta från Island var en naturlig del i att utvecklas som ryttare och hästkarl, berättar Agnar.

    Under samma tid flyttade Anne Stine från de norska fjällen till Danmark för att, precis som Agnar, utveckla sin ridning och på riktigt starta upp sin karriär som tävlingsryttare.

    Den egna gården

    1 september 2006 kommer att bli starten för en epok. Då får Agnar nycklarna i handen till den gård som inom bara ett årtionde kommer att göra enorma avtryck i islandshästaveln i Europa.

    Tre år senare, 2009, blir Agnar och Anne Stine ett par. Tillsammans har de skördat framgång både på tävlings- och avelsbanor runt om Europa. Ett urval bland alla meriter är bl.a har Agnar blivit utsedd till årets avelsryttare i Danmark över tio gånger, 2012 tog han NM-guld tillsammans med Fengur fra Staagerup (f-05, e Vákur frá Brattholti, u Jörp fra Egemose). Han har visat fram fem hästar till VM-guld varav en är svenska Kolgrímur Grímsson från Gunvarbyn (f-14, e Grimur frá Efsta-Seli, u Kolskör från Kolungens gård). Anne Stine tog VM-guld i fyrgång 2011 tillsammans med Muni frá Kvistum (f-03, e Aron frá Strandarhöfði, u Mirra frá Gunnarsholti).

    Gavnholt har genom åren blivit ett begrepp och i stallet, som har drygt 40 boxar, finns den berömda 9,5-längan. Alltså en boxrad där endast hästar som erhållit minst en 9,5 i sin bedömning får stå. Som mest har sex hästar stått i boxraden.

    På gården finns också ett mindre ridhus som mäter 16 gånger 38 meter, en ovalbana och en träningsslinga. Dessutom pågår en utbyggnad av ett loungeutrymme i anslutning till ridhuset med ett fullutrustat resturangkök.
    – Vi hoppas kunna ha invigning till våren då det kommer hållas ett avelsseminarium på Gavnholt.

    Totalt hör 18 hektar till gården, men det räcker inte till med tanke på alla hästar som huserar där. Paret arrenderar till ytterligare mark för att kunna ge föl och unghästar den bästa starten genom att växa upp i flock på stora marker.

    Hästen som blev en ”game changer”

    Hösten 2011 kom ett samtal från den välkände tränaren och ryttaren Daníel Jónsson på Island. Ett samtal som inte bara skulle komma att påverka Gavnholts framtid.
    – Daníel var i en position i livet då han behövde sälja så han ringde oss och berättade om denna fantastiska 5-årig som absolut skulle komma att förändra aveln i Europa, berättar Agnar.

    – Efter det samtalet så var det bara att börja jobba för att få ihop logistiken för att åka och se på honom, vi var fullbokade med jobb och det krävdes flera ombokningar med flyg för att jag och Anne Stine skulle kunna sammanstråla på Island för att testa honom. Men det var det värt, när vi såg honom ta sina första steg i skritt med Daníel i sadeln så lutade sig Anne Stine sig mot mig och viskade: ”Honom måste vi bara ha”.

    Fakta

    Fem av Gavnholts uppfödningar

    Den svarta vackra hingsten som hade vunnit Agnar och Anne Stines hjärtan var Grímur frá Efsta-Seli (f-06, e Þytur frá Neðra-Seli, u Sara frá Horni I).
    – Han prickade in väldigt många punkter på våran ”kravlista”. Han var vacker och elegant, lättbyggd med hög manke, mjuka och starka linjer. Gångarterna följde samma linje som exteriören och känslan vi fick när vi såg på honom uppställd blev samma som när vi såg honom i rörelse, säger paret.
    – Det vi såg i Grímur var framtiden för vår avel på Gavnholt. Om vi kombinerade de stona vi hade med Grímur var känslan att resultatet skulle bli väldigt bra, berättar Agnar och Anne Stine.

    Den svarte Grímur har därefter levererat som avelshingst och har både Ófeigur frá Flugumýri, Baldur frá Bakka och Kolskeggur frá Kjarnholtum I i blodet.

    Grímur bedömdes till total 8,41 med 8,38 för ridegenskaper varav 9,5 för skritt. 2019 erhöll han Första klass-premie för sina avkommor. I skrivande stund har hingsten 250 avkommor och han hade avkommor både i sportklasserna och i avelsklasserna på VM 2023.

    Grímur 2019:

    En av Grímurs avkommor på VM 2023 i Oirschot var svenskfödda Kolgrímur Grímsson från Gunvarbyn (f-14, e Grimur frá Efsta-Seli, u Kolskör från Kolungens gård) som redan som 4-åring kom till Gavnholt för träning. Uppfödaren Þorleifur Sigfússon hade då ett samarbete med avelsryttaren Daníel Jónsson och planen var att Daníel Jónsson skulle visa Kolgrímur Grímsson som 5-åring med sikte mot VM i Berlin 2019.

    236_kolgrimur_fr_gunvarb3
    Kolgrímur Grímsson med Agnar Snorri Stefánson under VM 2023. Foto: Lars Jansson

    Med Daníel i sadeln tog Kolgrímur VM-guld i 5-årsklassen för hingstar med en totalbedömning på 8,52.
    Några månader efter VM-guldet kom Kolgrímur till Stald Gavnholt och stod i träning. Så kom coronapandemin och allt lades på is. Hingsten åkte hem till Gunvarbyn för att sedan återvända ett år senare.
    – Planen oss emellan var att satsa långsiktigt mot VM 2023 där vi fick jobba i lugn och ro med honom, berättar Agnar.

    Fakta

    Rolig Fakta

    Agnar har avelsbedömt 828 hästar till fullbedöming

    Det blir ca 2484 km fram och tillbaka på en avelsbana

    Det ca en sträcka från Kiruna till Bryssel i Belgien

    Expandera

    Under försommaren 2022 dryftade uppfödaren Þorleifur tanken på att sälja Kolgrímur.
    – Tanken på att Kolgrímur skulle lämna oss och att någon annan skulle få njuta av honom var en orimlig tanke, berättar Anne Stine.

    Juni 2022 köpte Agnar och Anne Stine den svenskfödda Grímuravkomman och påbörjade satsningen mot VM 2023 rejält. En satsning som bar ända in i mål när Kolgrímur Grímsson tog hem VM-guldet i klassen för 7-åriga hingstar och äldre och dessutom tog hem sitt andra VM-guld i karriären. Totalbedömningen landade på 8,71 varav 10 för skritt – snäppet bättre än pappa Grímur.

    Nu väntar en karriär på tävlingsbanorna på hingsten, men det blir under dansk flagg eftersom Agnar numera rider för Danmark.
    – Vi satsar på NM 2024.

    Men först väntar inomhustävlingen Ice Horse Festival, där både Kolgrímur Grímsson från Gunvarbyn och brorsan Náttfari från Gunvarbyn (f-14, e Grimur frá Efsta-Seli, u Nótt fra Ørskog) ska starta. Náttfari ströks från VM efter en hälta.
    – Det är tyvärr sånt som kan hända med hästar, men jag hoppas att han ska få möjlighet att visa upp sig framöver, sa Agnar i samband med VM.

    VM-resan som fick ett abrupt slut

    Strax innan avresan mot VM i Nederländerna 2023 så skulle Anne Stine bara lufta Hæmir fra Hyldsbæk (f-15, e Grímur frá Efsta-Seli, u Heilladís frá Grímsstöðum) innan den långa resan skulle börja.
    – Jag kände att något var väldigt fel, berättar Anne Stine.

    Hæmir var halt och hovslagare kallades ut för att kontrollera om det var något i hoven, men hittade ingenting. En fysioterapeut konsulterades men hittade bara något litet muskulärt, inget som kunde förklara den hältan Hæmir uppvisade.
    Anne Stine ringde sin lagledare och berättade.
    – Ni får ringa till första reserv för jag är borta sa jag, berättar Anne Stine.

    Dsc_2959 (4)
    Anne Stine Haugen och Hæmir fra Hyldsbæk. Foto: Lina Kronholm

    Anne Stine och Hæmir var sedan starten på IceHorse Festival i Herning tidigare under 2023 stora favoriter till mästerskapstiteln i V1. De hade varit uppe på 8,20 i uttagningspoäng och nått finalpoänger över 8,40 så det var inte orimligt att ekipaget kunde stå högst upp på pallen i Nederländerna.
    – Det var oerhört jobbigt, det var som ett slag rätt i magen. Det var aldrig så att jag kände att jag missade en guldmedalj, absolut inte. Men jag missade att visa upp min fantastiska häst som jag har lagt ner all min kärlek i.

    Hæmir kommer inte att tävlas under 2024 eftersom fokus kommer ligga på rehabilitering från den skadan han ådrog sig då han fick en blödning på kotan. En skada han nu är friskförklarad från.
    – Men träningen ska sättas igång försiktigt så det kommer inte bli aktuellt med någon start i år, men 2025 är vi redo, säger Anne Stine.

    Ridsport digital

    99:- i månaden