VM-året 2023Det var när Gudmundur Einarsson och Draumur från Tängmark startade passgrenarna under Romme nivå 1 som tanken om en eventuell VM-plats tog form. "Jag blev överraskad över hur bra Draumur var i de disciplinerna, som vi inte tävlat förut", berättar Gudmundur om starten på Romme som blev startskottet för ekipagets VM-biljett.
Grenbytet tog Gudmundur Einarsson och Draumur till VM
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Draumur från Tängmark (f -14, e Döggvi frá Ytri-Bægisá I, u Vidja från Tavelsjö) kom till Gudmundur Einarsson som tre och ett år gammal, vilket gör ekipaget väl bekant med varandra. Gudmundur matchade hingsten mot femgång och femgångskombination, där ekipaget under SM 2022 placerade sig på en åttonde plats i F1 och tog guld i stilpass. När ekipaget sedan startade P2 och P3 för första gången i maj på Romme nivå 1 fick resultaten Gudmundur att tänka om.
– Då bestämde jag mig för att inte anmäla till SM i femgång, utan bara passgrenar. Där någonstans började jag tänka att passgrenar skulle kunna göra en landslagsplats tänkbar. Det var en känsla jag hade, att landslagsplatsen skulle kunna komma genom passgrenarna, förklarar Gudmundur samtidigt som han poängterar att konkurrensen om landslagsplats för passekipage i Sverige är tuff.
Startboxen en av flera nya moment
Att byta från femgång till P2 och P3 kräver nya färdigheter som i många fall kan vara både avgörande och svåra. En av de momenten är att lära hästen startboxen.
– Utmaningen med startbox är framför allt att lära hästen att sätta pannluggen i dörren och stå med tryck i bakbenen, så fort hästen hör dörren öppnas ska den rusa ut. Det är en sak som måste tränas, berättar Gudmundur som innan Romme nivå 1 bara ridit igenom en öppen startbox med Draumur.
– Jag är alltid själv, och någon behöver ju öppna startboxen. På Romme tog Draumur det väldigt bra med startboxen och gjorde bra ifrån sig. Samtidigt kände jag att vi kan förbättra mycket kring det.
När ekipaget en dryg månad senare startade SM fick de med sig två bronsmedaljer och ett guld hem. I P3 kan Gudmundur och Draumur numera titulera sig som svenska mästare, medan P2 och stilpass gav ekipaget brons.
– I stilpassen klantade jag till det lite, ändå kom vi på en tredje plats.
Bakgrunden en fördel
Att Gudmundur länge tränat med sikte mot femgång snarare än passgrenar menar han har positiva effekter även när Draumur nu börjat sin karriär som passhäst.
– En stor del till resultaten är att jag fokuserat mycket på att han ska bli en femgånghäst – ridbarhet och lydnad är väldigt bra på honom. Nu är han bara i början av sin eventuella karriär inom passgrenarna, säger Gudmundur som menar att Draumurs stora kliv är en av förklaringarna till hans snabbhet.
Med vårens resultat kom också beskedet om att ekipaget kommer få möjlighet att representera Sverige vid VM i Nederländerna i augusti.
– Det känns jätteroligt, jag är helnöjd med Draumur och ser fram emot resan till Nederländerna.
Ekipaget startade även NM 2022 på Åland, men årets annalkande VM blir nioåriga Draumurs första mästerskap i den kalibern som ett VM innebär. Även om Gudmundur inte har några uttalade förhoppningar skymtar tävlingsinstinkten igenom.
– Blir vi topp tio är det fantastiskt, tar vi medalj är det djävulskt bra, guld vore obeskrivligt. Möjlighet till medalj kanske inte oöverkomlig, men det blir som det blir.
VM-platsen förändrar inte träningen
Inför VM fortsätter träningen enligt den plan som Gudmundur sedan tidigare följt. Det handlar om att variera träningen mycket, och inte överträna.
– Jag följer min plan med grundträning – att hålla honom mjuk och ridbar, och frisk förstås. Det kommer bli lite snabbjobb också, men han får inte bli trött eller utbränd. Sedan blir det lite träning i ridhuset, på trav- eller ovalbanan, som handhäst och ut i skogen. Det gäller att träna allsidigt och inte fastna i någon enkel form.
Hur långt kan Draumur nå långsiktigt?
– Långt, jättelångt. Han kan bli väldigt, väldigt bra.
Följ Ridsport på