MästerskapTre uttagningar avverkades på Himmelstalund under fredagen. James Faulkner och Hálfmáni frá Steinsholti tog grepp om uttagningen i b-flokk. Ekipaget gjorde sin tredje start i grenen under fredagen.
– Jag kände att det var roligt att få den upplevelsen tillsammans, säger James Faulkner.
GK-SM: ”Det är riktigt bra hästar med så allting kan hända”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
James Faulkner med Hálfmáni frá Steinsholti (f-11, e Abel frá Eskiholti II, u Birna frá Ketilsstöðum) gick ut plats 18 i det 53 ekipage stora startfältet och tog grepp om ledningen i b-flokken. Ett grepp de höll klassen ut med sina 8,618. James Faulkner berättar om känslan:
– Det kändes helt okej, det är bara tredje gången jag startade den här grenen med honom. Jag vet hur mycket kapacitet han har men jag vet att man behöver ta det lite försiktigt i galoppen. Det var ganska många missar om man ska vara ärlig och lite försiktigt ridet. Men det är bara att ladda om och köra i finalen. I finalen har vi bara tre gångarter som brukar gå okej för oss, men det är riktigt bra hästar med så allting kan hända. Alla superekipage kan få små missar här och där också. Det är en ny tävling i finalen och vi laddar om så gott vi kan.
James Faulkner har tidigare berättat om att Hálfmani snabbt tog en plats i hans hjärta men att ta över en häst med en diger meritlista också inneburit en del prestationsångest, även för den erfarna ryttaren. (Läs artikeln här). Men starten i gaedingakeppni är inte riktigt lika präglade av dessa känslor.
– Pressen har såklart försvunnit lite. Jag satsade såklart lite till VM i år och där blev det stolpe ut och så lite missar på sport-SM. Men pressen nu var på ett annat sätt och jag kände att det var roligt att få den här upplevelsen tillsammans. Vi har inte tävlat gaedingakeppni så mycket utan fokuserat på sport. Han var också lite förvånad: ”Ska vi byta gångart redan nu?”. Vi har bägge två lite att lära oss här och vi får se hur det blir.

Under lördagen är det dags för a-flokk och med sig till GK-SM har James Faulkner också den regerande nordiska mästaren i grenen: Leikur frá Lækjamóti II (f -15, e Konsert frá Hofi, u Gáta frá Lækjamóti). För hingsten har säsongen än så länge varit sparsam.
– Han är bra, vi tävlade en tävling bara häromdagen för att starta upp honom i GK som gick fint. Han känns fräsch, han känns bra och man får inte glömma att han bara är 8 år. Han tävlade NM förra året och lyckades ta hem det bara 7 år gammal, så det är lite samma med a-flokken. Vi ska göra ett bra försök men allt kan hända. Men det är viktigt bara att hästen är fräsch och att han känner att allt är bra när vi kommer från tävlingen. Det är ingen skritt i finalen, så gör vi en bra uttagning och tar oss till final så kan allt hända.
Vidare till a-final i B-flokk är också Camilla Rolfsdotter med Álfur från Granmyra (f-12, e Garri frá Reykjavík, u Stjörnudís från Granmyra), som toppade uttagningen i GK-tölt. De landade på en andraplats i b-flokk-uttagningen med 8,59.

Nicolina Marklund med Hrímnir frá Vatnsleysu (f-12, e Lord frá Vatnsleysu, u Heba frá Vatnsleysu) fick revansch från GK-tölten där de under torsdagen tappade en sko. Under b-flokken landade de poängen 8,584. Fjärde ekipage direkt in i a-final är Vignir Jonasson med Fengur från Backome (f -11, e Álfur frá Selfossi, u Fjóla frá Kirkjubæ). Ekipaget, som red a-flokk på NM 2022 där de tog sig till en fjärdeplats, har valt att rida b-flokk under årets GK-SM. Något de gjorde med den äran när de tog sig rakt in i a-final med 8,56.
Vidare till a-final är också Maja Borg med Þrá frá Akrakoti (f -13, e Steðji frá Skipaskaga, u Þeysa frá Akrakoti) och Kelly Eriksson med Huginn frá Halakoti (f-16, e Herkúles frá Ragnheiðarstöðum, u Víf frá Halakoti).
Så provade jag gaedingakeppni och bara älskade det – och han med.
Antonia Hardwick
Antonia Hardwick med Frami frá Skeiðvöllum (f -13, e Stáli frá Kjarri, u Fanney frá Holtsmúla 1) tog sig också till a-final. Ekipaget tog sig även till a-final under GK-tölten under torsdagen.
– Det är mitt första SM så det är väldigt speciellt, berättar Antonia Hardwick som berättar att hon i början av säsongen inte hade några förväntningar.
– Vi är nybörjare på tävlingsbanan med varandra och han har aldrig tävlats, men det är bra för det är ingen som vet vem man är. Så gick det bra i början av säsongen, så fick jag blodad tand så provade jag gaedingakeppni och bara älskade det – och han med.
Antonia Hardwick berättar att hon gillar avelsvisningar och att hästen får visa fram sitt bästa jag.
– Att man kan visa hästen utifrån hur den känns vid det tillfället och det passar oss väldigt bra. Han är egentligen femgångare men jag börjar i b-flokk så får vi se vad som händer nästa år, det kanske blir femgång om jag klarar passen.
Att ta sig rakt in i inte bara en utan två a-finaler på sitt första SM är en prestation.
– Det är klart att man har höga krav på sig själv, man vill göra det bästa. Vi har tränat så mycket vi kunnat sen sista kvalet och bara ridit ut så jag var lite spänd om vi skulle klara att komma ihåg vad en bana var, men det gick bra, säger en glad Antonia Hardwick som berättar vidare om beslutet om att fokusera på att rida ut.
– Mycket för att hålla honom glad, det är pälssättningperiod och värme så då försöker man hitta det roliga varje dag och då passar det oss att rida ut mycket. Vi tycker det är väldigt kul. Det är en ren njutning att sitta på den hästen.

Ritten i uttagningen i b-flokk innebar ett personbästa för ekipaget.
– Jag kände att jag var så glad och han var så glad och jag mådde lite bättre så vi njöt idag, säger Antonia Hardwick som berättar att hon varit sjuk.
– Jag ser alltid fram emot den ökade tölten och idag kände jag att han varit så fram att jag tog ökad tölt två gånger, en gång efter den korta tölten i början och en gång i slutet och det kändes jättebra. Även traven efter den ökade tölten kändes bra, jag kunde tagit i lite mer i galopp men man måste ha något att träna på.
Frami är uppfödd av Malin Bonnevier och Antonia Hardwick och hennes sambo Erlingur Erlingsson samägde länge hingsten tillsammans med Malin Bonnevier.
– Sen blev jag totalt kär och frågade om jag fick köpa andra halvan. Vi är goda vänner och hon tyckte att det var en självklarhet. Det är bara nio månader sen.
Frami kom till Antonia Hardwick och Erlingur Erlingsson för att avelsvisas i Sverige.
– Det var Elli som visade honom. Jag och Frami fann varandra först i personligheten, jag är stallskötare hemma och sen fick jag prova honom en gång och då var det kört. Så, då sa jag till Elli att ”får jag rida honom lite?” och han sa ”ja gud, njut och ha kul” och så blev det. Så sen dess har han varit min.
Lowa Walfridsson och Seifur i topp
Men dagen började med GDT, även där ett stort startfält med 52 ekipage. Högst upp i resultatlistan hamnade Lowa Walfridsson med Seifur från Skälleryd (f -13, e Seidur från Gröna Gången, u Skrítla frá Neðri-Hrepp). Ekipaget landade på 8,45
Alfons Bergqvist med Snörp frá Berglandi I (f -08, e Sveinn-Hervar frá Þúfu í Landeyjum, u Snekkja frá Hofi) kom till andraplats i uttagningen med 8,36. Milla Bergqvist och Saumur från Viby (f-14, e Bikar frá Hólum, u Friða från Skáneyland) tog sig också till a-final med poängen 8,328.
Isabella Larsson och Leo från Änghaga (f-12, e Magnus fra Moselundgård, u Astasael frá Aconcagua) landade på poängen 8,312 och tog sig in som fjärde ekipage i a-finalen som går på söndag runt klockan 11.05.
Även Alice Edvinsson Kareliusson med Riddari frá Hofi (f- 07, e Hugi frá Hafsteinsstöðum, u Rakel frá Ragnheiðarstöðum), Molly Eriksson med Erró frá Ármóti (f -15, e Vákur frá Vatnsenda, u Sandra frá Ármóti) och Selma Sandvall med Hjörtur frá Tjarnarlandi (f -14, e Loki frá Selfossi, u Freydís frá Tjarnarlandi) tog sig till a-final.
Fakta
Vidare till b-final i GDT 2023
- Hilma Pettersson och Laukur frá Varmalæk (f -09, e Hófur frá Varmalæk, u Tilvera frá Varmalæk)
- Alice Ekman och Kráka från Säll (f -08, e Stari från Bredhall, u Dufa från Ekhaga)
- Märta Wengelin och Bragi från Himmelsrum (f-05, e Erro från Mörtö, u Bylgja frá Hofi)
- Freya Nilsson och Grettir frá Brimilsvöllum (f-09, e Sprettur frá Brimilsvöllum, u Rispa frá Brimilsvöllum)
- Lilly Björsell med Börkur fra Kleiva (f-09, e Burkni frá Feti, u Ösp fra Skarholt)
- Felicia Wiström och Vonandi från Korsgården (f -16, e Vaki från Österåker, u Djörfung från Kolungens Gård 2)
- Elvira Bach med Nánd frá Lækjamóti II (f-17, e FReydir frá Leysingjastödum II, u Björk frá Lækjamóti)
- Elvira Bach med Jöfur från Äppellunde (f-07, e Háleggur från Spelnästorp, u Rán frá Blönduósi)
15-åriga Elvira Bach kvalade två hästar till b-finalen: Nánd frá Lækjamóti II (f-17, e Freydir frá Leysingjastödum II, u Björk frá Lækjamóti) och Jöfur från Äppellunde (f-07, e Háleggur från Spelnästorp, u Rán frá Blönduósi).
Jöfur och Elvira har hängt ihop i fyra år. Årets GK-SM blir ekipagets fjärde mästerskap. De har tidigare startat två sport-SM och ytterligare ett GK-SM.
– Jag var ganska liten när jag köpte honom, även på längden. Men det har varit en lång resa, han är ganska stor och jag var så liten. Det är fantastisk häst, vi köpte honom inte för så mycket pengar. Jag minns att på provridningen så fick vi ha lina eftersom jag var så liten och han var stor, stark och en superkänslig häst. Men med mycket mycket träning så har det blivit ganska bra och han är inte riktigt lika känslig längre.
Elvira Bach tränar för James Faulkner.
– Jag får jättemycket hjälp, med hur jag ska tänka, grundträningen och hur man är man är en bra hästmänniska helt enkelt.
Det var genom tränaren James Faulkner som stoet Nánd kom in i Elviras liv. Stoet är 6 år gammal och kom till Sverige i april. Elvira Bach har ägt stoet sen början av juli.
– Vi sa att vi letade häst och om han hittade någon som passade skulle han säga till, så det gjorde han. Jag fastnade för henne direkt. Hon har sån egen bärighet och lätthet. Hon är en så smart häst, hon bara förstår allting – hon gör alla övergångar som hon ska och hon lär sig väldigt snabbt. Hon har sjukt bra lynne, hon bara finner sig till ro var hon än är.
Med två hästar in i b-final kan det vara svårt att välja vilken man ska rida.
– Tankarna går ganska spritt, Nánd är ganska ung men det hade varit bra att träna på att rida final. Jag har inte bestämt mig, jag ska äta och sova på saken innan jag bestämmer mig.
Avslutade fredagen
GDK avslutade fredagen och i grenen var totalt sju ekipage anmälda varav alla gick vidare till a-final. Minna Gustavsson med Konráð från Navåsen (f-11 e Kjarkur frá Egilsstaðabæ u Sprengja frá Krossi) var sist ut och la sig i topp med 8,58. Lykke Pettersén med Halla frá Leysingjastöðum II (f -10, e Freyðir frá Leysingjastöðum II, u Jörp frá Leysingjastöðum II) tog andra biljetten in i a-finalen med 8,448. Trea i uttagningen kom Filippa Stål med Muni fra Eklespannet (f-13, e Garri frá Reyjkavik, u Trú fra Eklespannet) på 8,39.
För fullständigt resultat, se LH Kappi-appen.
Följ Ridsport på