Sport
7 september 2023 20:39
Ridsportplus

GK-SM: ”Jag är lite smått chockad”

GK-SM 2023Torsdagen på GK-SM är till ända. GDYB, GDYA och GK-tölt för seniorer stod på schemat. För Kelly Eriksson blev dagens uttagning en smärre chock när hon red sig rakt in i a-final med den lovande valacken Huginn frá Halakoti.
– Han bara "Okej matte, nu kör vi". Det var bara tuta och köra, säger hon till Ridsport.

GK-SM: ”Jag är lite smått chockad”
Kelly Eriksson med Huginn frá Halakoti. Foto: Photohestur/ Sabina Svenningsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Young rider-ekipage fick inleda GK-SM 2023. B-flokk för young rider var först ut och upp i ledning la sig Matilda Leikermoser Wallin med Hekla frá Steinnesi (f-10, e Roði frá Garði, u Katla frá Steinnesi). Ekipaget tog NM-silver 2022 med poängen 8,552 och var också favorittippade till guldet på SM samma år, dessvärre satte en tappsko käppar i hjulet under finalen. I år finns dock möjlighet till revansch, ekipaget tog täten i uttagningen i GDYB på poängen 8,48 och är första ekipage in i a-finalen.

    På andraplats i uttagningen och en biljett till a-finalen är de regerande svenska mästarna i grenen: Klara Solberg och Sabrína frá Fornusöndum (f-11, e Ardur frá Brautarholti, u Gná frá Forsaeti). Ekipaget red på poängen 8,406.

    Inte långt efter på poängen 8,404 ligger Alma Ýr Jökulsdóttir Kellin och Amadeus från Allemansängen (f-13, e Oddur från Mörtö, u Vatnadís från Musö). Ekipaget tog NM-brons på Åland och i finalen på NM landade ekipaget på poängen 8,436.

    På en fjärdeplats i uttagningen i GDYB kom Josephine Williams med Kvaran fra Slippen (f -10, e Garri frá Reykjavík, u Kvika vom Forstwald) med poängen 8,34. Kvaran var Josephine Williams personliga reserv till VM tidigare i år och toppade bland annat GK-kvalet på Margaretehof i mitten av augusti med poängen 8,317.

    Det är alltid lite spänt när det är så många kvar som ska rida

    Nellie Elmgren

    Nellie Elmgren med Skrúður från Smedjegården (f -10, e Flipi från Österåker, u Úlpa frá Árbakka) tog sig också direkt till a-final med poängen 8,276. Ekipaget har hängt ihop i fyra år och är nu klara för sin första a-final på ett GK-SM tillsammans.
    – Det var lite nerver innan men jag tycker att det gick bra. Han var otroligt pigg, och det är som att när man kommer in på den här banan så vet han att det är gaedingakeppni som gäller. Så han laddade igång ordentligt, men jag är nöjd och jag tycker vi gjorde det bästa av situationen, säger Nellie Elmgren som berättar att hon är väldigt glad att ha tagit sig direkt till a-final i det stora startfältet på 43 ekipage.
    – Jag startade i mitten och det är alltid lite spänt när det är så många kvar som ska rida.

    Nellie Elmgren sammanfattar ritten som jämn och fin men med några småmissar i traven på grund av en taggad häst.
    – Jag tycker att den ökade tölten blev väldigt bra. Det är hans bästa moment. Han var glad och positiv under ritten.

    3b3a2778b
    Nellie Elmgren med Skrúður från Smedjegården

    Efter fyra år tillsammans har ekipaget börjat rida ihop sig och Nellie Elmgren beskriver det som att bitarna börjar falla på plats. Ekipaget tog det lugnt i början och startade sin tävlingskarriär med sportgrenar. De senaste åren har de startat både sport och gaedingakeppni. 18-åriga Nellie Elmgren gör sin första säsong med start i GDYB. Tidigare har ekipaget tävlat GDT som är för ryttare upp till och med 17 år.
    – Jag är väldigt nöjd med säsongen, vi har haft väldigt jämna poäng och att han har presterat på topp helt enkelt. Det känns som han bara blir bättre och bättre och det känns som vi är på väg uppåt – det hoppas jag iallafall.

    Nellie Elmgren och Skrúður bor på en hästgård i Sollebrunn i närheten av Alingsås. Där finns ett tjugotal hästar och om efternamnet Elmgren låter bekant är det inte så konstigt. Mamma Malin Elmgren är internationell sportdomare.
    – Min syster är hästmassör och har också tävlat på hög nivå innan, så vi är en riktig hästfamilj.

    Utöver Skrúður rider hon just nu in en unghäst efter Bragi frá Kópavogi (f-00, e Geysir frá Gerðum, u Álfadís frá Kópavogi).
    – Sen har jag en hopphäst också. Det är den enda på gården som inte är islandshäst, berättar hon.
    – Jag har alltid haft en ponny vid sidan om, eftersom islandshästarna är så seriöst för mig så kan det vara kul att ha en häst som bara är på skoj. Det är skönt att kunna ha det också.

    A-finalen i grenen rids på söndag och förhoppningarna finns att snäppa upp ytterligare finalen.
    – Jag vill sätta de sista sakerna på plats. Jag tycker det är kul, jag känner mig både laddad och nervös inför det. Sen tycker jag att det är kul att få möjligheten att visa upp honom. Det är mycket fina hästar och det är roligt att han tar sig till a-final.

    Ytterligare två ekipage tog sig vidare till a-final och det var Tove Johansdotter med Ægir frá Efra-Núpi (f-07, e Hróar frá Vatnsleysu, u Glenna frá Svarfhóli) och Lisa Edvardsson på Ferdinand frá Galtastöðum (f -11, e Hákon frá Ragnheiðarstöðum, u Lipurtá frá Brattholti).

    Fakta

    Vidare till b-final i GDYB 2023

    • Tove Johansdotter och Farsæll frá Jórvík (f -12, e Kappi frá Kommu, u Fjöður frá Jórvík),
    • Matilda Leikermoser Wallin och Thór-Steinn frá Kjartansstöðum (f -09, e Vilmundur frá Feti, u Þota frá Hólum)
    • Nike Brandt med þorlákur frá Prestsbæ (f-11, e Krákur frá Blesastöðum 1A, u Þoka frá Hólum)
    • Wida Tornberg med Tíbrá från Hässleberga (f -12, e Viktor fra Diisa, u Þruma frá Sólvangi) 
    • Sara Malmqvist och Þráður frá Ármóti (f -10, e Mídas frá Kaldbak, u Nist frá Ármóti)
    • Sarah Snygg på Blesa frá Hvítu Villunni (f -14, e Eldur frá Torfunesi, u Röskva frá Sauðárkróki)
    • Ronja Nilsson och Pæja frá Tunguhálsi II (f -07, e Moli frá Skriðu, u Pólstjarna frá Tunguhálsi II) 
    • Astrid Widén med Vinningur från Skeppargården (f -13, e Viktor fra Diisa, u Fína från Bergshill) 

    Efter lunch var det dags för GDYA, alltså a-flokk för young rider. I klassen blev det riktigt tight i toppen med riktigt små marginaler. Överst i resultatlistan i uttagningen hamnade Tilda Lande med Sær från Gröna Gången (f-09, e Jarl frá Búðardal, u Skipting frá Bakkakoti) med poängen 8,316. Ekipagets starkaste moment för dagen var passen.

    Vidare till a-final kom också Tova Ivarsson på Glaumur frá Geirmundarstöðum (f-10 e Spuni frá Vesturkoti u Súla 914 frá Búðarhóli) som red på poängen 8,30 och därmed var hak i häl. Hak i häl på Glaumur och Tova Ivarsson var Kajsa Wennerström och Öðlingur frá Hárlaugsstöðum 2 (f-11 e Tinni frá Kjarri, u Steinborg frá Laekjarbotnum). De landade på 8,298.

    Fjärde ekipage in a-final blev Elsa Johannesen med Prins frá Blönduósi (f-07, e Parker frá Sólheimum u Kantata frá Sveinatungu). Prins vann grenen 2022 på SM men då med Ebba Johannesen i sadeln. Under torsdagen red Elsa Johannesen och Prins på poängenn 8,29.

    Sista fyra ekipage som kom direkt in i a-finalen i GDYA var Mira Hallerby med Ársól från Stensäter (f -15, e Vaki från Österåker, u Hnota frá Efri-Rauðalæk), Viktor Elgholm med Dreki från Lind (f-05, e Askur från Håkansgården, u Vindskjóna från Örvik), Astrid Tillström på Atlas från Kärlek (f -12, e Flosi från Rooslunda, u Heidi från Dalagården) och Astrid Tillström på Atlas från Kärlek (f -12, e Flosi från Rooslunda, u Heidi från Dalagården).

    Fakta

    Vidare till b-final i GDYA 2023

    • Moa Karlsson med Glitnir frá Eikarbrekku (f-06 e Álfasteinn frá Selfossi u Brá frá Auðsholtshjáleigu)
    • Jonna Andersson med Herakles från Stormsund (f -07, e Hektor från Bråtorps gård, u Kveikja frá Akranesi) 
    • Wilma Söderqvist med Miðill frá Kistufelli (f -09, e Hlynur frá Haukatungu Syðri 1, u Brá frá Kistufelli) s
    • Tove Johansdotter med Agnar från Tofta (f-14, e Viktor från Sundsby, u Sól från Solbacka)
    • Ebba Nilsson med Golíat från Smedjan (f -11, e Viktor fra Diisa, u Gullborg frá Dallandi)
    •  Leona Saetre med Sóla frá Dalsholti (f-14, e Stigandi frá Stóra-Hofi, u Assa frá Kjarnholtum II)
    • Alice Stattin och Kulur från Brösarpsgården (f -05, e Hraunar frá Efri-Rauðalæk, u Náttfaradís från Wreta)

    Så gick GK-tölten för seniorer

    Tredje och sista klassen för dagen var gaedingatölten för seniorer. Det var ett stort startfält med 79 ekipage indelat i 20 startgrupper som gjorde upp om de åtråvärda finalplatserna. Camilla Rolfsdotter med Álfur från Granmyra (f-12, e Garri frá Reykjavík, u Stjörnudís från Granmyra) la sig i toppen i resultatlistan med 8,708.

    Týr från Svala Gård (f -13, e Símon frá Efri-Rauðalæk, u Hildur från Gibraltar) med Louise Löfgren i sadeln tog sig till en andraplats i uttagningen med 8,694.

    Tredje ekipage in i a-finalen i GK-tölten för seniorer blev Kelly Eriksson med Huginn frá Halakoti (f-16, e Herkúles frá Ragnheiðarstöðum, u Víf frá Halakoti). Något som var helt oväntat för Huginns ägare och ryttare Kelly Eriksson.
    – Jag är lite smått chockad. Det är liksom, tredje gången han startar GK och andra gången han startar GK-tölt. Han är så liten, han är 7 år men han är väldigt sparsamt riden så jag är väldigt chockad att han var så duktig. Han var så seriös. Han är ju min lilla bebis, så kom vi in på banan och så kollade han inte på någonting. Han bara ”Okej matte, nu kör vi”. Det var bara tuta och köra.

    Kelly Eriksson har ägt valacken sen han var 4 år och hon köpte honom av uppfödaren och Frida Dahlén. Det var egentligen en slump, egentligen letade hon inte häst utan var på jakt efter en häst till sin mamma.
    – Jag såg en video på facebook som Frida Dahlén lagt upp där han longerades där det också stod att han var till salu. Jag fastnade för hur han såg ut, men som sagt var så skulle jag inte ha någon häst, men jag skrev till Frida och frågade hur han var. Men jag insåg på hennes svar att det inte var någon ”mamma-häst”. Sen släppte vi det, berättar Kelly Eriksson.

    Men när hon och mamma Åsa Eriksson var och provred en annan häst ringde Frida Dahlén med frågan om Kelly skulle kunna ta Huginn en period.
    – Han skulle ju säljas och jag sa ”ja, skicka hit honom”. Jag hade honom i en månad men jag kan säga att jag ganska snabbt bestämde mig för att jag absolut måste ha den här hästen kvar. Han är bara så vacker, godhjärtat, gör sitt bästa och så som han kan sprattla med benen – det är sjukt. Det har tagit väldigt mycket tid och tålamod att få honom som han är nu. Han har varit lite spänd.

    Dagens ritt blev kvitto på tilliten

    Huginn kom från Island som unghäst. Miljöombytet en stor omställning för valacken.
    – Han var rädd för träd så när han kom hem till mig så stod han bara och stirrade rätt ut i skogen och tyckte det var jätteobehagligt. Det har inte varit helt lätt att bygga hans självförtroende men jag känner ju nu att vi har kommit så långt tillsammans och att han bara säger ”okej matte, nu gör vi det här” känns helt sjukt.

    Vägen till självförtroende och tillit har inneburit mycket uteritter, till en början med ordentligt med sällskap där mamma Åsa ofta stått för sällskapet.
    – Vi har byggt massor styrka och nu har jag fått mycket hjälp från min tränare Erlingur Erlingsson – som också älskar Huginn.

    För den som läser Ridsport eller på annat sätt hänger med i nyhetsflödet så är Huginn frá Halakoti kanske ett bekant namn. För några veckor sen avelsbedömdes valacken på Axevalla där han fick genomgående 8,5 för ridegenskaper, utom pass. Det var också Kellys tränare Erlingur Erlingsson som visade Huginn.

    De som ligger före mig har ju rutinerade tävlingshästar.

    Kelly Eriksson

    Att rida sig rakt till en a-final på ett GK-Sm i hög konkurrens, i en av sina första starter var inget Kelly Eriksson räknade med.
    – Jag vet att han är en superfin häst men man vet aldrig hur man står sig. De som ligger före mig har ju rutinerade tävlingshästar. Huginn är ju verkligen inte där, det är det som känns så himla kul, att det finns säkert så mycket att hämta i honom. Och att man får så himla härlig känsla av att rida honom. Han är magisk, han är helt otrolig och det känns som att han gör allt för en. Han behöver ju fortfarande massor mer styrka och kommer kunna gå fortare än vad han gjorde idag. Men han var såhär ”nu kör vi matte” och då körde vi, annars hade jag nog tagit det lite försiktigt.

    För Kellys del blev det dubbelt firande eftersom hon också fyllde 30 år dagen till ära.

    Vidare till a-final i GK-tölt för seniorer är också Sabina Svärd med Smiður från Slätterne (f -13, e Prins från Knutshyttan, u Hettja från Slätterne) Antonia Hardwick med Frami frá Skeiðvöllum (f -13, e Stáli frá Kjarri, u Fanney frá Holtsmúla 1) och Fredrik Rydström som får välja mellan Mió från Änghaga (f-14 e Arion frá Eystra-Fróðholti u Kleopatra frá Feti) och Höskuldur fra Lian (f -12, Gísli fra Lian, u Leira fra Lian).

    Fakta

    Vidare till b-final i GK-tölt senior 2023

    • Jenny Göransson på Kormákur frá Björgum (f -11 e Kvistur frá Skagaströnd u Kata frá Björgum)
    • Linnea Einarsson med Berserkur från Överön (f -13, e Bragi frá Kópavogi, u Mysla från Musö) 
    • Elsa Teverud med Glaðnir frá Dallandi (f-14 e Arður frá Brautarholti u Gróska frá Dallandi) 
    • Emma Magnusson och Galdur frá Geitaskarði (f -14, e Arion frá Eystra-Fróðholti, u Gangskör frá Geitaskarði).
    • Kelly Eriksson och Hrynjandi frá Horni I (f -12, e Hrímnir frá Ósi, u Flauta frá Horni I)
    • Lena Andersson Järmark och Myrkvi frá Ytra-Skörðugili (f -12, e Már frá Feti, u Eyvör frá Langhúsum)
    • Cherie Åkerblom med Lína från Spelmansgården (f-16, e Draumur frá Vorsabae II, u Magnolia från Rosenbacka gård)
    • Maja Borg och Þrá frá Akrakoti (f -13, e Steðji frá Skipaskaga, u Þeysa frá Akrakoti)

    Notera att strykningar i finalerna kan tillkomma. För fullständigt resultat se appen LH Kappi

    Ridsport digital

    99:- i månaden