UtrustningTillverkningen av grimmor behöver en översyn. Det anser den brittiska forskaren David Marlin, som har studerat hur grimmor används och om de orsakar skador på hästar och människor.
Grimmor orsakar många skador
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I en brittisk undersökning har doktor David Marlin och hans kollegor visat att 31 procent av över 5500 personer varit med om att hästen skadat sig på grimman.
– Trots att grimmor hör till den allra vanligaste utrustningen vid hantering av hästar, finns det knappt någon samlad information alls om hur de används eller vilka skaderisker de kan innebära för hästar och människor, säger David Marlin i studien.
Undersökningen gick till så att 5 615 personer – de flesta tävlings- eller fritidsryttare – besvarade en enkät med 19 frågor kring grimmor och hur de användes i vardagen. Huvudparten av de svarande använde grimma på hästarna flera gånger dagligen, oftast korta perioder vid rykt, sadling, när hästen leddes till och från hage samt vid transport.
Även människor skadas
Vid 15 procent av de tillfällen då hästar skadade sig, skadades även någon människa.
– Användning av säkerhetsgrimmor i läder eller syntetmaterial minskade skaderisken, jämfört med vanliga grimmor i samma material. Men vi kunde notera att bara 20 procent av personerna i undersökningen använde säkerhetsgrimma.
För hästarnas del handlade skadorna mest om mindre blessyrer som sår och skavsår, men 134 av dem fick en fraktur. Forskarna anser att den höga frekvensen skador orsakade av grimmor är oroande, särskilt som hästarna var uppbundna i 70 procent av skadetillfällena.
Det framstod också att det inte finns någon standardiserad tillverkningsguide för grimmor vad gäller passform, livslängd eller information om säkerhetsstandard för grimmor som inkluderar brytpunkten för materialet och kraften i säkerhetsspärrar.
– Vår undersökning visar att det behövs en standard för grimmornas utformning och säkerhetsdetaljer, menar David Marlin. Detta uttryckte även de ryttare och hästägare som besvarade frågorna.
Studien publicerades i Equine Veterinary Education den 3 maj 2021. Den heter: An online survey of equestrian headcollar use and safety, D J Marlin, J M Williams, K J Pickles.
Läs mer om undersökningen på David Marlins hemsida.
Följ Ridsport på