Hästägartips
17 december 2023 06:15
Ridsportplus

Guide: Välj rätt brodd mot halkan

VinterDet finns massor av brodd på marknaden som du kan använda under vinterhalvåret. Men vad skiljer dem åt och hur ska du tänka?

Guide: Välj rätt brodd mot halkan
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Att se till att hästen får ett bra grepp i underlaget under vinterperioden är en viktig säkerhetsfråga som alla hästägare i Sverige någon gång får ta ställning till. I dag finns en uppsjö av olika broddar att välja på, alla med sina specifika för- och nackdelar.

  För att lyckas med broddandet så rekommenderar Ridsport att ha en litet kit med verktyg som gängtapp och broddnyckel. Det för att förenkla broddningen när det väl är dags.

  Blindbrodd38516medium
  Blindbrodd

  Blindbrodd

  Blindbrodden saknar en hård kärna jämfört med andra vinterbroddar. Men den fungerar bra vid snö och lera. Men på is så greppar den inte lika bra och de rundande kanterna gör att den ofta glider lite mera på is. En del använder blindbrodd för att skydda gängorna i skorna.

  Vinterbrodd

  Vinterbrodd6mm516medium
  Vinterbrodd

  Denna typ finns i flera olika storlekar. Val av storlek avgörs på hur mycket du vill att brodden ska greppa i underlaget. Finns i 4 mm, 6 mm, 8 mm, 10 mm samt 12 mm. Ju längre brodd du väljer ju mera grepp får du, och steget hos hästen saktas ned. 10 mm och 12 mm används framförallt hos stora tunga arbetshästar – för ridhästar är dem lägre dimensionerna vanligast. Det är viktigt att göra en analys av underlaget man ska rida på och sedan avgöra vilken typ som kommer passa. Det är heller inte dumt att ha flera olika dimensioner hemma då vädret och underlaget skiftar.

  Elitbroddnymedium
  Elitbrodd

  Elitbrodd

  Elitbrodden har samma funktion som en vanlig vinterbrodd, det som är skillnaden är att priset är något högre för elitbrodden. Men kvaliteten är väldigt bra och brodden kan ibland användas flera säsonger. Den vanliga vinterbrodden slits snabbt och nya kan behövas efter bara en skoningsperiod.

  Stiftbrodd

  Slitstiftkoniskt82x11mm38medium
  Stiftbrodd

  Stiftbrodden används i stora delar av Europa i flera syften än till halkskydd på is. Den är utmärkt på hårda underlag som hårda grusvägar eller asfalt. En hård grusväg när det är minusgrader kan vara väldigt hal, likaså en asfaltsväg. Denna brodd slås in i skon och kan därmed inte tas bort under skoningsperioden. Den har relativt lite påverkan på steget hos hästen samt hovvinkeln som vilket är till dess fördel. Har man mycket snö och is är inte denna brodd ett alternativ, medans i södra Skåne fungerar den utmärkt.

  Ridsport digital

  99:- i månaden