Hästägartips
30 september 2023 06:10
Ridsportplus

Håll koll på selenet när du räknar foderstat

FoderÄgare till avelsston lusläser i regel all fakta om dräktighet. Kanske blir en del oroliga över att selenbrist hos stoet kan ge både tidig fosterdöd och muskeldegeneration hos fölet. Hur ska stoet utfodras? Vi talar om behovet av selen med foderrådgivaren Eva Dahlström.

Håll koll på selenet när du räknar foderstat
Foderstaten bör till största del bestå av grovfoder men kan behöva kompletteras med kraftfoder och/eller mineralfoder. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sverige har mestadels selenfattiga jordar, därför är de allra flesta mineral- och kraftfoderblandningar berikade med selen. Men eftersom hästägare uppmanas att ge mest grovfoder och mineralfoder och försöka undvika kraftfoder så mycket som möjligt, är det viktigt att välja rätt mineralfoder för att komplettera ett selensvagt grovfoder.

    Eva Dahlström  är oberoende foderrådgivare och reder ut begreppen kring selen.

    Evadahlstrom
    Eva Dahlström arbetar som oberoende foderrådgivare. Foto: Privat

    Vet du hur analyserna av förstaskörden av hö sett ut i år beträffande selen?
    – Seleninnehållet är generellt lågt i våra svenska jordar så vi kan förutsätta att det alltid ligger lägre än hästens behov. Om selen inte ingår i grundpaketet för analys, behöver man inte ta med det i sin analys utan hellre lägga pengarna på att göra fler analyser vad gäller protein och energi, i takt med byte av foderparti.
    – Jag har ändå tittat på de fem färskaste av årets analyser där selen ingår och där varierar innehållet från 0,007 mg/kg ts till som mest 0,029 mg/kg ts. Behovet av selen är 0,2 mg/100 kg levande vikt, så tillskott behövs i vilket fall.
    – Men observera att behovet av selen inte ökar för det dräktiga stoet, utan det är konstant. Behovet av selen kan täckas av ett bra grovfoder och mineralfoder.

    Hur ska hästägare tänka kring sitt kompletterande mineralfoder?
    – Eftersom vi redan från början vet att selenvärdet är lågt i svenskproducerat grovfoder har svenska kraftfoderfirmor tillsatt extra selen i de allra flesta kraftfoderblandningar och i mineralfodren. Om man ger den rekommenderade givan på 80 till 100 gram mineralfoder per dag, har producenterna lagt i så mycket selen att man inte behöver tänka på det.
    – Därför är det viktigt att köpa svenska mineralfoder. Till exempel är det i vissa delstater i USA problem åt andra hållet – att man har för mycket selen i markerna, så deras mineralfoder har ingen extra tillsats.

    Är det något annat som ägare till ett dräktigt sto bör tänka på?
    – Ja, det är extra viktigt att analysera sitt foder och göra en foderstat för avelsstoet. Detta kan påverka fölets utveckling, råmjölkens kvalitet och mjölken för digivning, så det gäller att ha koll på vad stoet utfodras med.
    – Men man ska inte fodra på från dag ett av dräktigheten. Under den första perioden fram till åtta månaders dräktighet behöver ingen hänsyn tas till att stoet är dräktigt. Under denna tid är hon som vilken annan häst som helst när det gäller utfodring.
    – Från månad åtta ökar hennes behov och det är då hon måste ha rätt näring i sitt foder för att skapa en bra fölunge och ge bra di när den har fötts. Det är här vikten av analyserat grovfodret kommer in, och jag tycker att hästägare har blivit mycket bättre på att ta analyser på sitt grovfoder eller begära det av producenterna.
    – Hittills i år har jag sett ett 30-tal analyser och det är blandat resultat där en del är bra, andra är inte så värst bra vad gäller protein och energi.

    Fakta

    Lagom är bäst

    Selen finns i alla kroppens celler och ingår i ett enzym som skyddar celler från angrepp av fria radikaler (oxidation), boostar immunsystem och fertilitet.

    • Selen samspelar med vitamin E.
    • Dagsbehovet är 0,2 mg per 100 kg kroppsvikt, men får inte överstiga 5 mg per 100 kg kroppsvikt.
    • Brist på selen kan ge tidig fosterdöd hos avelsston och muskeldegeneration hos fölen samt ge fertilitetsproblem hos hingstar.
    • Överskott på selen är giftigt. I länder med selenrika jordar finns problem med förgiftning.

    Fakta

    Osäkert med årets skörd

    Torka i juni, följt av svalt och regnigt väder i juli kan ge ojämn skörd av hö och hösilage. Häst-ägare verkar redan vara på tårna för att försäkra sig om vinterns behov. I råden till lantbrukare ingår att skörda trädor och skyddszoner samt att ta gräsfröhalm.

    Charlotte Åkerlind, rådgivare på Lantbruks Analys, berättar att vallproducerande lantbrukare har börjat se över vilka grässorter som kan vara aktuella framöver, bland annat för att klara torka bättre.
    – Vi tittar gärna på det som finns ovanför marken, men det är under mark det händer saker. Det finns nya sorter som rörsvingel med mjuka blad, det är ett gräs med djupa rötter. Det har bra fibrer, hemicellulosa och genom det djupa rotsystemet står det emot torka bättre och får annat mineralinnehåll än i sorter med grunda rötter.
    – Tallriksmodellen för jorden innehåller mellan sex och åtta olika arter av grödor. Näringsinnehållet i grovfodret styrs av växterna som ingår i vallblandningen:

    • Protein: Baljväxter som klöver, lusern, ärter.
    • Socker: Engelskt rajgräs och timotej.
    • Fibrer: Rörsvingel, ängssvingel.

    – Vädret avgör hur de olika sorterna utvecklas. En blandning av svingel och timotej är bra: ett blött år kommer timotej att trivas och om det är torrt klarar sig svingeln bäst.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2023.