HovarEgentligen är det bäst att undvika leriga hagar – men det är lättare sagt än gjort i många fall. Det finns sätt att hålla hovarna i schack ändå.
Fem tips om hur du hanterar leran
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
1. Lera påverkar hovar och skor
Lera kan bli en inkörsport till uppackningar som kan ge upphov till både strålröta och bärrandsröta, plus att hovkvaliteten påverkas. Men leran i sig orsakar inte tappskor.
– Det är en jättevanlig missuppfattning, men så är inte fallet. Orsaken är att framhoven inte hinner undan innan bakhoven sätts i dess spår. Leran fördröjer frambenets fart framåt, säger hovslagaren Amanda Landenmark.
Det är viktigt att hästen är ren och torr när hovslagaren kommer.
– Leran är halkig, blöt och kall så det är en rent farlig arbetssituation om hästen inte är torr. Olyckan är snabbt framme om hovslagaren inte kan hålla i benet på ett bra sätt. Risken för tappskor ökar också om hovslagaren inte har bra förutsättningar.
2. Tjära mot strålröta
Håll koll på strålröta. Om strålen börjar bli mjuk och soggig är det bra att använda trätjära innan hästen går ut i hagen.
– Trätjära torkar ut och är lite bakteriedödande, det blir en liten barriär mellan leran och strålen, säger hovslagaren Amanda Landenmark.
Även produkter som Thrush Buster och liknande fungerar.
– Men tjäran är betydligt billigare. Den finns att köpa i järnhandeln, du kan köpa 20 liter för samma peng som den lilla burken på ridsportsbutiken.
3. Be hovslagaren kolla bärrandsröta
Röta i bärranden skadar sambandet i nederkanten av hoven.
– Det blir som en luftficka mellan kötthoven och hovväggen. De lameller som håller fast hoven vid hästen påverkas, så att nederkanten sprängs. I ett hålrum trycks mer lera och stenar in och till slut måste den leran ta vägen någonstans. Då spränger det och kvaliteten på hovväggen blir sämre, säger Amanda Landenmark.
Det låter väldigt dramatiskt.
– Men så dramatiskt är det inte, det är inte så att hästen tappar hoven.
4. Sko oftare och trängre
För att undvika tappskor gäller det att sko med kortare intervall och tillpassa skorna lite kortare.
– I och med det är det en kortare period som hästen är bekväm i skoningen och därför beöver skoperioden oftast kortas ner, säger Amanda Landenmark.
Hon upplever att hästägare ofta accepterar det även om det blir dyrare.
– Boots brukar vara bra men det är kanske inte de bästa förutsättningarna i lera, det kan bli skav och smuts som fastnar under bootsen.
5. Kratsa, spola och ha torr bädd
– Kratsa först och spola sedan, det är säkrast om du vill slippa stänk i ögonen, tipsar Amanda Landenmark.
För den som inte har möjlighet att spola är det bäst att låta leran torka och sedan borsta av den från hovarna.
Står hästen på box är det bra om bädden är någorlunda torr så att hästen får stå torrskodd åtminstone delar av dygnet.
– Jag tycker att leran ska behandlas med sunt förnuft. Vissa hästar mår bättre av att vara ute längre även i lera, än att stå inne på box på grund av hästägarens rädsla för komplikationer av leran. Var inte rädd för leran, men håll koll på hovarna och ta hand om problem innan det går för långt.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2020.
Följ Ridsport på