Veterinärt
14 maj 2023 06:20
Ridsportplus

Häst med ojämna hovar behöver mer vård

HovarHovslagarna kallar det för ”high-low” när en häst har hovar med olika vinklar och utseende. Det finns topphästar som ser ut så här, men det krävs mer för att hästen ska hålla.

Häst med ojämna hovar behöver mer vård
Här syns tydligt skillnaden mellan en låg och en hög hov. Foto: Vendelsö Ridskola

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När en framhov är mindre, trängre och har en brantare vinkel medan den andra hoven är större, rundare och lägre i vinkeln kallar hovslagare det för ”high-low”. Den lägre hoven får ta mer belastning.
    – Det här är en avvikelse som påverkar ridningen. När den hov som är mindre, mer knipt och högre i vinkeln är innerhov blir hästen stötigare att rida. Vinkeln följer med hela vägen upp. När den lägre hoven är innerhov blir den mer fjädrande, så det är mycket trevligare att rida, säger klinikhovslagaren Jessica Hassel.

    Den som tittar på en häst med ojämna hovar framifrån ser oftast skillnaden även i carpus (framknät), och lyfter man blicken syns ojämnheten även längre upp.
    – Man kan se en ojämnhet även i bogen. En sådan häst kommer att bli mycket svår att få liksidig. Det är en sak man kan se utan att vara hovslagare, säger Jessica Hassel.

    Finns topphästar med ”sådana hovar”high-low”

    Jessicahassel
    Jessica Hassel är klinikhovslagare på Brunmåla Hästklinik.

    Därmed inte sagt att den som har en sådan häst, eller funderar på att köpa en, ska ge upp eller säga nej till hästköpet. Det finns topphästar med sådana här hovar.
    – Men det kommer att krävas täta sko-intervaller och hjälp av massör, kiropraktor eller equiterapeut eftersom hästen behöver hjälp att stretcha och hålla sig frisk. High-low behöver inte betyda att hästen inte kan prestera, men det ligger pengar, tid och management bakom.

    Även hovslagaren behöver tänka till.
    – Hovarna skos inte precis lika, utan ifrån sina grundförutsättningar. Det gäller att göra individen så bekväm som möjligt, säger Jessica Hassel, som varnar för att försöka göra hästens hovar helt lika.
    – Det som är farligt är de som säger ”vi ska göra den likadan”. Man vill ha det lika och symmetriskt, men en sådan här häst går inte att få symmetrisk. Den är vad du köper. Jobbet för hovslagaren och massören är att underlätta för hästen och få den bekväm, den kommer aldrig att bli helt perfekt.

    Hästen har vant sig

    Det kan vara frestande att verka ner den högre hoven.
    –  Men senor och ligament har vant sig vid hur hästen ser ut, och att verka ner den höga hoven för mycket gör ofta hästen halt.

    Den som tänker köpa en häst med high-low bör definitivt ta kontakt med hästens hovslagare, menar Jessica Hassel.
    – Fråga hur hovslagaren arbetat med hästen utifrån dess high-low. Vilket beslag har hästen fungerat bäst på? Vilka skointervaller är optimala för den individen? Skiljer det sig åt mellan sommar och vinter? En häst med high-low som fungerar ska man inte ändra på. Ta med informationen till den nya hovslagaren.

    Fakta

    Långa ben eller trauma kan ligga bakom

    Dagens föl har ofta så långa ben att de inte når ner till gräset om de inte ställer ett framben framåt och det andra bakåt. Ofta blir det samma ben i samma position, och det som står bakåt får inte samma belastning som det som står framåt. Det gäller att ägaren och en kompetent hovslagare är med på vad som händer, och gärna verkar fölet var tredje vecka.

    Ett trauma eller en ordentlig hovböld kan också ligga bakom high-low, eftersom hästen har stått stilla länge och inte belastat det ena benet. Den hov som är högre i vinkeln är det ben eller den hov som varit med om trauma.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2023.

    Ridsport digital

    99:- i månaden