DjurskyddNu måste hästägaren i mellersta Sverige få ordning på hovvården och visa dokumentation på det. Annars väntar vite på 10 000 kronor.
Hästägare kan få betala vite efter bristande hovvård
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det hela började efter att aktuell länsstyrelse i mellersta Sverige vid ett kontrollbesök i juni 2022 konstaterade att en av hästägarens hästar hade ont i en hov.
Därefter följde några turer där länsstyrelsen krävde att hästen både skulle tas omhand av hovslagare och undersökas av veterinär.
I mitten av augusti var detta gjort och undersökande veterinär rekommenderade att hästen skulle verkas av godkänd hovslagare var femte vecka för att komma tillrätta med problemen. Hästägaren hade dock problem med att få tag i en av Jordbruksverket godkänd hovslagare och använde en som var utbildad, men inte godkänd.
Var tredje vecka
På grund av hästens tillstånd gav veterinär senare på året instruktioner om att hästen ska verkas var tredje vecka och menade att det kan ta upp till ett år att få ordning på hovarna.
Nu förelägger länsstyrelsen hästägaren att se till att veterinärens ordination om verkning av godkänd hovslagare var tredje vecka följs samt att senast en vecka efter varje verkningstillfälle skicka in dokumentation till myndigheten om att detta är gjort. Länsstyrelsen har också fått fram en godkänd hovslagare som kan göra verkningarna.
Vite varje tillfälle
Om något av ovanstående inte följs ska hästägaren betala ett vite på 10 000 kronor för varje tillfälle som verkning missas eller dokumentation inte skickas in.
Föreläggandet kan överklagas till Förvaltningsrätten.
Följ Ridsport på