Nyheter
23 januari 2023 11:40
Ridsportplus

Hästar omhändertogs – övergavs av ägaren

ÖvergivnaLänsstyrelsen har beslutat att omhänderta två hästar i Västergötland efter att de övergetts av sin ägare. Förhållandena kring hästarna har varit oklara sedan sommaren, då ägaren hävdat att skötselns sköts av en annan person. Istället har de två hästarna blivit stående utan tillsyn, mat och vatten.

Hästar omhändertogs – övergavs av ägaren
Genrebild. Hästarna stod utan mat, vatten och tillsyn. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Länsstyrelsen blev uppmärksammade om ärendet när en anmälan kom in i oktober 2022, som menade på att hästarnas ägare inte längre bodde på gården. Ägarens syntes inte heller till för att ge tillsyn och hästarna stod i hagar med bristfälliga staket, utan ligghall. Dessutom fick de enligt anmälaren inte tillräckligt med foder.

    Ägaren i syn tur uppgav i november att hästarna ägdes av några andra personer. Länsstyrelsen följde upp med ett besök som inte gav anledning att anmärka på hull eller hovar, men däremot ansågs hagarna utgöra en skaderisk och vattentillgången var inte tillräcklig. De boende på gården uppgav att ägaren inte synts till på fem månader.

    Oenigheter kring ägarförhållanden

    Vid länsstyrelsens samtal med den som ägaren hävdat övertagit hästarna, dök istället meningsskiljaktigheter upp. Något ägarbyte hade aldrig skett, men däremot hade den person som utgetts för att vara ny ägare en bild av att ägaren inte brydde sig om hästarna. Istället var det de boende på gården som till viss del gett hästarna hö och vatten, menade personen. I övrigt var de utan tillsyn.

    De boende på gården gav en liknande bild, och hävdade att ägaren inte synts till sedan juni. Under sommaren hade de tyckt synd om hästarna och gett dem vatten. Det fanns även problem med att hästarna började rymma under hösten.

    Tät kontakt

    I december tog fallet en ny vändning då två personer åtog sig ansvaret att ta hand om hästarna, vilket välkomnades av de boende på gården.

    Ägaren menade däremot att de boende på gården hindrat honom från att ta hand om hästarna, vilket de boende nekade till. Ägaren påstod också att en storbal med hö skulle köras ut och att man sökte efter någon som kunde ta över hästarna. Men bara två dagar senare tas kontakt med Svensk lantbrukstjänst då ägaren vill avliva hästarna, vilket framkommer till länsstyrelsen efter att den personen som ägaren bett kontakta Svensk lantbrukstjänst också tar kontakt med länsstyrelsen.

    Ytterligare ett par dagar senare var inte längre avlivning aktuellt, utan en kvinna skulle komma och hämta hästarna. Fem dagar efter det datum då hästarna skulle hämtas, ringde den man som åtagit sig ansvaret för hästarna och menade att hästarna inte gått att lasta. Försöken skulle fortsätta kommande dagar. Samtidigt menade mannen att han gav tillsyn, mat och vatten morgon och kväll.

    Länsstyrelsen agerar

    Resultaten uteblir, men när hästarna rymmer i början av januari i år ställs de in i stallet. Där blir de sedan stående, trots att mannen med ansvar för hästarna hävdar upprepade försök med lastning. Istället inkommer uppgifter om att hästarna inte får mat eller vatten och att det inte alls skett några ansträngningar för att flytta hästarna. I mitten av januari är hästarna dessutom rejält uppdragna i buken och står utan vatten.

    Vid länsstyrelsens kontroll nästkommande dag var boxarna mycket skitiga och bedömdes inte ha mockats sedan hästarna stallades in. Foder och vatten saknades och hästarna var mycket törstiga. Trots anslag på stalldörren där den som sköter hästarna ombads kontakta länsstyrelsen, var det aldrig någon som hörde av sig. Därefter fattades beslutet om omhändertagande.

    Än finns inget beslut om vad som kommer hända med hästarna, om de kommer avlivas, säljas eller överlåtas på annat sätt.

    Ridsport digital

    99:- i månaden