Nyheter
19 januari 06:10
Ridsportplus

Hästvälfärd i fokus på kommande FEIF-konferens

FramtidHästvälfärd är i fokus just nu, så även på FEIF-konferensen i början av februari. Sverige, tillsammans med flera andra länder, kommer med ett spännande förslag för att göra FEIF ledande inom hästvälfärd.

Hästvälfärd i fokus på kommande FEIF-konferens
Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I början av februari är det dags för FEIF-konferens i Luxemburg. Det är ett späckat schema med flera beslut och frågeställningar som ska avhandlas. Många av frågorna kretsar kring hästvälfärd, precis som under FEIF-konferensen 2023 då ämnet var ”social license to operate”.

    Under konferensen ska flera ämnen diskuteras med hänsyn till hästvälfärden, bland annat finns en mer strikt inställning kring sadelns placering på hästen och hantering av grova läggningar i pass som diskussionsämnen på dagordningen.

    Bland förslag på regeländringar har FEIF:s sportkommitté lyft frågan om att antalet tävlingsstarter per dag per häst ska minskas. Enligt dagens reglemente får 5-åriga hästar starta två gånger per dag, i förslaget föreslås att 5-åringar få starta en gång och 6-åringar två gånger per dag. Hästar som är 7 år och äldre föreslås få starta tre gånger per dag mot nuvarande reglemente då de får starta fyra gånger på en dag.

    Vill inrätta ny arbetsgrupp

    Från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige kommer ett förslag att inrätta en arbetsgrupp för att på sikt göra FEIF ledande inom hästvälfärd. I förslaget står bland annat:
    ”FEIF måste vara en aktiv förespråkare för användningen av utbildningsmetoder som som inte äventyrar det fysiska och psykiska välbefinnandet hos våra hästar. Vi måste aktivt säga ifrån mot att använda våld för att hålla tillbaka hästen i positioner där den är stressad och fixerad….”

    Arbetsgruppen föreslås arbeta för att förbättra hästvälfärden i tävlingssammanhang. Fokusområden inkluderar tävlingar, fortbildning av domare samt en revidering av domarexaminationer där ökat fokus läggs på hästvälfärd.

    Flera omval

    Dessutom är det dags för omval i flera av FEIF:s olika kommittéer. Ordförande i utbildningskommittén: tyska Silke Feuchthofen står inte till förfogande för omval, istället är valberedningens förslag nederländska Mark Timmerman. Inte heller ordförande i discplinnämnden Ólafur Arinbjörn Sigurðsson står till förfogande för omval, där är förslaget istället Gunnar Sturluson. Gunnar Sturluson var aktiv i FEIF:s styrelse mellan 2011 – 2023 där han mellan 2014 – 2023 verkade som förbundsordförande.

    I kommittéen för Youth Work sitter sedan tidigare svenska Jannike Moström som också ställer upp för omval, dessutom är svenska Ida Albinsson föreslagen till att väljas in i kommittén.

    Worldfengur punkt på dagordningen

    Den webbaserade moderstamboken Worldfengur har en egen punkt på dagordningen på FEIF-konferensen. Systemet är unikt i sitt slag och innehåller minst sagt omfattande data om islandshästen. Plattformen uppges däremot stå i ett vägskäl med föråldrad it-miljö och dessutom med potentiella säkerhetsrisker.

    Att uppdatera och byta plattform för Worldfengur är kostsamt, därför föreslås nu att fastställa avgiften för medlemstillgång från till 2,00 euro per medlem per år. I dagsläget är avgiften på olika nivå beroende vilket nationsförbund man är medlem i och kan variera mellan 0,38 till 200 euro.

    Läs alla förslag och punkter på dagordningen här

    Ridsport digital

    99:- i månaden