Nyheter
21 juli 2022 19:01
Ridsportplus

Heimir Gunnarsson om kritiken mot avelsdomarna på Landsmót

LandsmótSvenska avelsledaren Heimir Gunnarsson var en del av den domarkår som under Landsmóts avelsvisningar fick kritik av ryttaren Reynir Örn Pálmason. Kritik som Heimir dementerar.

Heimir Gunnarsson om kritiken mot avelsdomarna på Landsmót
Sindri frá Hjarðartúni höjde sin bedömning och vann sin ålderskategori med hela 8,99 - ridegenskaperna landade på rekordhöga 9,38. Foto: Lina Kronholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsport rapporterade tidigare om den kritik där Reynir Örn Pálmason menade att hästar dömdes ner, vilket skulle lett till att hästägare och ryttare valde att stryka sina hästar. Heimir Gunnarsson ger en annan bild.

    – Det var framför allt en anhörig till en visare som uttryckte sitt missnöje offentligt, något som samma person har gjort på- och efter i princip varenda avelsbedömning hen har varit på de senaste åren. Denna person gick fram till domarhuset under pågående bedömning och skrek på domarna och fick en varning direkt därefter, berättar Heimir och fortsätter:
    – Det var 176 hästar anmälda till bedömningen på Landsmót varav 164 kom till bedömning. De 12 som inte kom till bedömning är alla ifrån olika uppfödare.

    Bristande samsyn hos hästägare och publik

    Gällande att hästar skulle dömts ner och fått orättvisa poäng menar Heimir att det bland de deltagande hästarna fanns de som inte uppnådde samma poäng som under tidigare visning – men också de som höjde sin bedömning.

    – Det var tyvärr väldigt många hästar som inte lyckades uppnå samma poäng nu på Landsmót som de hade fått på vårens bedömningar och det finns givetvis väldigt många och olika anledningar till detta, men detta är inte heller någon nyhet på Landsmót. Däremot är det också hästar som höjde sina poäng, och rangordningen i åldersklasserna var i vissa fall densamma som den var innan Landsmót men i andra fall ändrades den. Vi kan till exempel nämna hingsten Sindri frá Hjarðartúni som onekligen blev en av de största stjärnorna nu på Landsmót. Han visades vid månadsskiftet maj/juni och fick då en totalpoäng på 8,74 med 8,98 för ridegenskaper, men låg tvåa i sin åldersklass efter Viðar frá Skör som fick rekordpoängen 9,04 totalt i början på juni med 9,12 för ridegenskaper. På Landsmót var Viðar troligtvis inte riktigt lika fräsch som han var i början på juni och hans totalpoäng slutade på 8,89 med 8,96 för ridegenskaper medan Sindri glänste och höjde sin totalpoäng till 8,99 med rekordpoängen 9,38 för ridegenskaper och slutade därmed som den högst bedömda hingsten i sin åldersklass.

    Anledningen till detta är givetvis att det är mycket känslor och stora ambitioner inblandade.

    Heimir reflekterar även över de åsikter som alltid finns kring en halv poäng här och där.

    – De flesta visare, hästägare och åskådare som jag mötte både under dagarna på Landsmót och även som jag har pratat med i efterhand har generellt varit nöjda med bedömningarna, även om det givetvis ofta är så att det är delade meningar om enstaka poäng på enstaka hästar. Där är det intressant nog ofta visare och hästägaren som undrar varför en specifik häst inte fick en halvpoäng högre för någon egenskap, medan åskådare undrar oftare varför även samma häst inte fick en halvpoäng lägre för samma egenskap.

    Inget nytt fenomen

    Heimir hänvisar till att upprörda hästägare och visare har varit en del av avelsbedömningar under alla år.

    – Det är välkänt när en välkänd uppfödare gick fram och slog på domarhuset med en staketstolpe eller tog halsgrepp på en av domarna i backen vid visningsbanan. Det finns även massor med tidningsartiklar från 90-talet där kända uppfödare uttrycker sitt missnöje och till och med hotar med att sluta visa hästar på avelsbedömningar. Anledningen till detta är givetvis att det är mycket känslor och stora ambitioner inblandade vilket givetvis gör att det ofta blir ännu mera påtagligt när det är Landsmót och deltagande hästar och deras bedömningar blir ännu mera uppmärksammade.

    Ridsport digital

    99:- i månaden