Ung ryttareHon slog till med en medaljskörd om ett guld, fem SM-silver samt ett SM-brons 2023. Med flera lovande hästar i stallet fortsätter 15-åriga Hilma Petersson satsa inför 2024.
Hilma satsar brett: ”Såklart en dröm att få tävla på NM”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Med en islandshästfantast till mamma växte Hilma Pettersson upp framför mamma Sara Pettersson i sadeln. Trots ett gäng shettisar var det alltid islandshästarna som återkom för Hilma.
– Jag tror jag fastnade för just islandshästen eftersom det finns så mycket variation mellan gångarterna. Det finns mycket man kan träna på och man kan alltid utvecklas mer tillsammans, berättar Hilma som snart fick sin första egna islandshäst – Jónas.
Jag visste direkt att det var honom jag ville ha
Sedan dess har ett antal hästar passerat till att idag bestå av fyra hästar som Hilma tränar och satsar på. En väg som skapar erfarenheter, meriter och medvetenhet kring teamets roll för att nå framgång.
Hästen som tände gnistan
När Hilma var med och red kurs för James Faulkner som nioåring 2017 på sin dåvarande häst, Eirdarlaus från Östra Greda (f -08, e Veigar frá Vakurstöðum, u Myra från Östra Greda), beskriver Hilma en händelse som kommit att staka ut en väg och som format henne som ryttare.
– Han var en stor fyrgångshäst som var svår för mig, då nio år, att rida ihop. Men under kursen kom James på att jag kunde testa att rida Sága för att se hur det gick, förklarar Hilma som refererar till mamma Sara Petterssons tävlingshäst Sága från Dahlgården (f -07, e Metingur frá Vestri-Leirárgörðum, u Brynja frá Glæsibæ).
Familjen köpte Sága 2015 som tävlingshäst åt mamma Sara.
– Sága var allt som mamma hade letat efter, ett fint femgångssto med massor av pass.
Kurstillfället 2017 blev Hilmas första ridtur på stoet som innefattade mer än avskrittning barbacka. Det blev också början på den resa som ekipaget senare skulle komma att göra tillsammans.
– Sága har så mycket egen motor och mycket kaliber så därför var mamma inte säker på att jag skulle klara av henne. Men jag hoppade upp på Sága och red henne. Jag tyckte det var så roligt att rida runt på henne även att jag hade lite svårt att sakta ner. Ända sedan den dagen har jag varit helt fast vid Sága.
– Jag fastnade för Sága eftersom hon har fantastiskt lynne och egen motor.
Hilmas nya kompanjon startade även ett tävlingsintresse hos Hilma, som till en början kom att resultera i en SM-final tillsammans, bara ett år efter den där kursen 2017.
2023 – säsongen som överträffade förväntningarna
Att gå in på banan beskriver Hilma som en adrenalinkick som baseras på upplevelsen av att få visa upp det man tränat länge på.
– Sedan är det extra roligt när man känner att hela programmet satt utan större misstag. Då får man verkligen en kick.
Det är hästarna som för oss samman och att vi ska lyfta varandra
När familjen åkte för att titta på Laukur frá Varmalæk (f -09, e Hófur frá Varmalæk, u Tilvera frá Varmalæk) efter NM 2022 togs nästa steg i satsningen. Hilma föll direkt för fyrgångshingsten.
– Jag fastnade för Laukur direkt, han var helt fantastisk och det kändes som att jag svävade fram när jag red honom. Jag visste direkt att det var honom jag ville ha.
2023 blev ekipagets första säsong som toppades med både ett SM-guld och en dröm som gick i uppfyllelse – en landslagsplats.
– När de ringde och berättade nyheten brev jag otroligt glad. Nu är jag exalterad på att se hur kommande säsong kommer att gå, säger Hilma som har en blygsam förhoppning om att rida sig till en NM-biljett under 2024.
– Det största målet är bara att fortsätta utvecklas tillsammans med hästarna. Komma ut på större och fler tävlingar. Sedan är ju såklart en dröm att få vara med och tävla på NM. Men så länge vi gör en fin och stabil säsong så är mina mål uppfyllda.
Mer än timmar i sadeln
Förutom Sága och Laukur, som är de hästar som främst kommer kampera med Hilma på tävlingsbanorna 2024, har hon ytterligare två hästar i träning – femåriga Fifill från Östra Greda (f -19, e Flygill frá Horni I, u Díva från Östra Greda) samt lånehästen Ásdís från Vänsta (f -12, e Viktor fra Diisa, u Lokkadís från Kåbäckängen). Hilma beskriver Ásdis som en häst med stora gångarter och mycket potential. Samma beskrivning passar även in på Fifill, som köptes 2022 efter att stammen fångat Hilmas intresse.
– Jag fastnade för honom dels eftersom han är efter ett sto som vi ägde innan, Díva från Östra Greda, och han är efter hingsten Flygill frá Horni 1. Sedan fastnade jag för honom eftersom han visade stort sväv och fina, rumsliga gångarter. Han visar på mycket potential och är fin exteriört med en massor av man och pannlugg. Han är känslig men ändå trevlig och har ett bra lynne.
Det blir många timmar i sadeln för Hilma, som dock menar att en stor del av framgångarna sitter i det team som står bakom varje ekipage.
– I mitt fall är det hela gänget på Paceland och min tränare James Faulkner. Alla finns alltid med i både med- och motgångar och hjälper till att utveckla mig och hästarna. Det är också viktigt att tänka på att det är hästarna som för oss samman och att vi ska lyfta varandra.
Fakta
Hilma Pettersson
Ålder: 15
Bor: Bockara
Gör: Går första året på gymnasiet, samhällsvetenskapligt program
Drömmer om: Att tävla NM/VM
Kan inte tänka sig att leva utan: Hästar
Ser upp till: God hästhållning
Följ Ridsport på