Avel
25 mars 06:10
Ridsportplus

Hingstporträtt: Vakis arv lever vidare

HingstporträttHan har flera avkommor som levererat i toppsporten och har lämnat flera högt bedömda hingstar. Vaki bar arvet från Von frá Vindheimum vidare.

Hingstporträtt: Vakis arv lever vidare
Vaki från Österåker. Foto: Zanna Hofvander

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fuxhingsten Vaki föddes 2007 av det legendariska stoet Von frá Vindheimum (f -84, e Svalur frá Glæsibæ, u Stygg frá Von frá Vindheimum). Det var Margareta och Einar Pålsson som stod bakom gårdsnamnet Österåker och födde upp Vaki. Redan som unghäst utmärkte han sig, i en artikel från Ridsport 2009 om avelsföreningen Idunns hingstfestival nämndes den då 2-åriga hingsten som ett ”ett roligt kort i leken framöver”. 

    Detta berodde delvis på fadershingsten Garri fra Reykjavik (f -98, e Orri frá Þúfu, u Ísold frá Gunnarsholti), en välkänd avelsmatador. Garri vann VM i avel 2007 och belönades med elit för avkommor endast elva år gammal. Vaki var en av Garris högst bedömda avkommor och han landade på samma totalbedömning som halvbrodern Viktor frá Diisa.

    Fakta

    Vaki från Österåker

    Född: 2007.

    Död:2021.

    Uppfödare: Margareta och Einar Pålsson.

    Antal avkommor: 167.

    Högst bedömda avkomma: Felix från Änghaga. 2018 fick Vaki 1-klass för sina avkommor.

    Egna meriter: Som 8-åring fick Vaki 8,5 för pass, galopp, sakta galopp och sakta tölt. För sin exteriör fick hingsten 8,35 med 9,5 för hovar och 9 för rygg och kors. Vid sin sista bedömning fick han fyra 9:or i ridbedömningen för tölt, trav, spirit och helhetsintryck. 

    Expandera

    Ryttaren och tränaren Eyvindur Mandal-Hreggvidson red in Vaki, visade hingsten vid alla fyra bedömningar och blev så småningom delägare.

    – Jag kom in i bilden ganska tidigt. Jag verkade honom redan som unghäst och följde honom som 2- och 3-åring, sen kom han på inridning som 3,5-åring. Han hade stark trav och travade de första tre månaderna, sen hade han lätt för att börja tölta men han behövde få trava för att bli stark. Han var välbalanserad i trav och galopp tidigt. Det rullade på ganska okomplicerat, gångarterna fanns på plats  av sig själva, när han svarade för grundhjälperna kunde man rida i de flesta tempona utan det kostade honom särskilt mycket. Kan de inte det, kommer man inte till visning som 4-åring – det måste komma från hästen.

    ”Otroligt grundstark”

    4-årsvisningen landade på en totalbedömning på 7,95. När Vaki var fem år gammal köpte Eyvindur honom tillsammans med den goda vännen Ella Brolin på Snäcksjöns islandshästar. Det efter att uppfödaren Margareta Pålsson hastigt gått bort.

    – Det var en kul grej att äga en hingst ihop och det kändes som att jag inte ville att han skulle försvinna ur stallet. Han var så otroligt grundstark, hade väldigt lätt för gångarter från start och hade en otroligt kapacitet. När jag satt på honom kände jag att det fanns mer än jag känt på någon annan häst tidigare, säger Eyvindur.

    När Vaki var fem år ville de nya ägarna ge hingsten ett friår, det blev fokus på betäckningar och Vaki gick på Snäcksjön på fribetäckning.

    Jag har fått höra att han var hård i skallen men jag har aldrig förstått vad det kommer ifrån.

    Ella Brolin, Snäcksjöns islandshästar

    – Han var super med stona. Jag gillade honom direkt och fick en sån bra känsla för honom. Han var så snäll. Han var också den som stod med fölen – jag har flera bilder där fölen ligger som en hög runt honom och stona är iväg och betar, säger Ella och beskriver en lekfull och vänlig individ. 

    – Jag har fått höra att han var hård i skallen men jag har aldrig förstått vad det kommer ifrån. Jag har hanterat honom i så många situationer och jag har aldrig upplevt det. Jag vet att han har Garri bakom sig, som kanske inte är den mildaste.

    120715-4497
    ”Det var väldigt roligt att få göra den här resan med Vaki tillsammans med Eyvi”, säger Ella Brolin. Foto: Zanna Hofvander

    Hög ridbedömning

    Åtta år gammal landade hingsten sin ridbedömning på 8,82.

    – Då hade jag sett honom så mycket och jag vet att jag innan tänkte att han bara behövde visa det vid rätt tillfälle och på rätt dag. 

    – Enda nackdelen är kanske att han givit lite litet. Avkommorna kunde varit några centimeter större. Annars tycker jag att han generellt givit hästar som vem som helst kan rida och som töltar bra med välseparerade gångarter. Kanske något båldjupa, säger Ella.

    Eyvindur håller med Ella om de välseparerade gångarterna.

    – De har lätt för att använda sina gångarter och det funkar bra  på tävlingsbanan. Jag upplever dem lugna i inridningen och att viljan växer med träning. Han har nedärvt sin exteriör, han kanske inte var den vackraste hästen, men välbyggd och välkonstruerad för att ridas på, med en bra rygg där han hade lätt att få kroppen i uppförsbacke. Rygglinjen och hur motorn på hästen är byggd tycker jag starkt går igenom i avkommorna. 

    Fakta

    4 kända avkommor

    Felix från Änghaga. Otaliga SM-medaljer.

    Vatnadis från Noastallet. En av Sveriges just nu främsta young rider-hästar med flera mästerskapsmedaljer från både SM, NM och VM. Rids av Tekla Peterson och är en familjeuppfödning.

    Heimir från Solhäll. Tredje högst bedömda svenskfödda hingst i ålderkategorin 7 år och äldre. Högst bedömda 6-åriga hingst 2022. Deltagit på SM.

    Benni från Knutshyttan. Tog brons på SM 2023 i P3.

    Expandera

    Vaki stationerades på flera håll i landet och betäckte. 

    – Det blev lite så att vi följde avkommorna mer än att han presterade. Men sen när Robin Haraldsen jobbade på Bärby så fick han tävla honom.  Det var kul att Vaki fick komma ut och visa att han var en häst som kunde gå på över 7,0 i femgång – att han inte bara var en häst som kunde gå fram och tillbaka på rakbanan, säger Ella.

    Dog i bukinneinflammation

    Vaki från Österåker dog 14 år gammal.

    – Det var fruktansvärt när han dog. Han fick kolit, bukhinneinflammation. Vi bad veterinärerna göra det de kunde vad det  än skulle kosta, men att han inte skulle lida. Efter två dygn ringde de och sa att ”det här går inte”. Det var så fruktansvärt och det blev så tomt.

    Sitt sista år gick han med ston på sommaren på Snäcksjön och under vintern gick han tillsammans med en valack i stora hagar.

    – Det kändes så fint att ha fått ge honom det. Det kändes verkligen som att han fick leva ett fint hästliv under sin sista tid. Det var också fantastiskt att fått ha honom som min ridhäst den sista vintern.

    Avkommor i toppsport

    Vaki hann lämna 167 avkommor, där flera hävdat sig i den absoluta toppsporten. På VM i Nederländerna 2023 tävlade avkommorna Felix från Änghaga och Vatnadis från Noastallet, där Vatnadis tog hem medaljer till Sverige. På SM de senaste åren har Vaki varit en av de mest förekommande faderhingstarna.

    För Eyvindur har Vaki betytt mycket.

    – Han har dels betytt mycket som häst, att träna en häst med riktig kapacitet hela vägen. Sedan har det varit en jättekul med resa med Ella, delad glädje är dubbel glädje. Vi har fått många avkommor och det har blivit en grund för aveln.

    För Ella och aveln på Snäcksjön var inköpet av Vaki avgörande, det var i samband med honom som de steppade upp sin avel.

    – Våra hästar har blivit mycket bättre tack vare honom. Vi har några unga hästar efter honom som känns väldigt lovande nu. Vi har ännu inte fått någon hingst efter honom som vi känt varit värd att ta fram men det står två 2-åringar i hagen nu som vi hoppas mycket på.

    Den här artikeln publicerades först i tidningen Ridsport Island 2023.

    Ridsport digital

    99:- i månaden