Sport
5 juli 2023 20:54
Ridsportplus

Hög nivå på första dagen på SM

SM 2023Första SM-dagen på Himmelstalund bjöd på både regn och solsken. Flera ekipage levererade högklassiga ritter.

Hög nivå på första dagen på SM

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det blev en rafflande uttagning i F1 bland seniorer där ekipaget ”alla pratar om” dansade hem topplaceringen i klassen med poängen 7,60. Máni Hilmarsson med Gljátoppur frá Miðhrauni (f -15, e Álfarinn frá Syðri-Gegnishólum, u Salka frá Stuðlum) fick bland annat 9,0 från tre av domarna för sin tölt.
    – Det kändes bra men det finns saker vi kan göra bättre. Han kändes helt okej i traven men den skulle kunna bli lite bättre — jag vet att han kan. Han kändes jättebra i alla gångarter men har man ridit hemma och känt något, då vill man att det ska hända även på tävlingsbanan, säger Máni Hilmarsson.


    Ekipaget tävlade fyrgång förra året och i år gick de över till femgång. Än så länge har de hunnit starta en handfull gånger i grenen och utvecklingskurvan ser lovande ut. 15 april red de F1 på poängen 6,77, 14 maj 7,10, 28 maj 7,33 och sen mot dagens poäng: 7,60.
    – Jag är jättenöjd med honom, han börjar förstå femgångsupplägget mycket bättre. Han kommer bli jättebra i femgång när allt funkar. Han har aldrig en dålig dag. Han är alltid bra, och då är det ibland svårt att hitta saker man vill fixa. Han gör allt jag ber om och lite till, berättar Máni Hilmarsson.

    Jenny Wiström, som är sambo till Máni och delägare till Gljátoppur, understryker att hästen fortfarande är ung. Hingsten är 8 år i år.
    – Det här är hans första säsong egentligen och tävling efter tävling så blir han bättre, säger hon.
    – Jag tror det är för att han är så positiv, jag har aldrig ridit honom och känt att han tycker det är tråkigt. Han är bara glad och vill mer, men då måste man akta sig för att inte göra för mycket. Man skulle kunna rida honom hundra varv och han skulle bara bli bättre så man måste tänka lite före och långsiktigt så han håller som tävlingshäst. Han vill ge så mycket så man måste vara lite på bromsen själv, säger Máni Hilmarsson.

    Då förstod jag att det var en häst man inte hittar varje dag

    Hingsten positiva sinne verkar vara den genomgående röda tråden. Máni berättar att Gljátoppur reds in hösten som 3-åring.
    – Då var han jätteenkel, lugn och gjorde allt. Sen under vintern började han bli bättre och bättre. På våren såg man att han skulle bli en speciell häst. Vi töltsatte honom i april och sen visade vi honom i maj – då fick han 9 för tölt när han hade töltat i 1,5 månad eller så. Då förstod jag att det var en häst man inte hittar varje dag, säger Máni Hilmarsson.

    I skrivande stund är hingsten också den mest använda hingsten i Sverige som är stationerad i landet.
    – Det är jättejätteroligt att så många vill använda honom, att det är så många som ser samma sak som vi gör och tror på honom som avelshäst. Han har en fantastisk bra stam och han har en jättefin färg – det tror jag också är ett plus i det hela, säger Jenny Wiström som också är den som kör hingsten fram och tillbaka till seminstationen tre dagar i veckan.

    Jobbet som avelshingst har också påverkat träningsupplägget. Máni berättar att Gljátoppur rids i snitt två-tre dagar i veckan och longeras en. Dagarna då hingsten varit på seminstation så får han ofta vila.
    – Han ska inte tränas hårt och sen behöva åka iväg till seminstationen. Jag rider honom kanske hellre på helgen när han inte behöver åka. Man får planera lite, men det funkar så bra för att han är den han är – han är så otroligt positiv.

    Paret äger hästen ihop och på frågan om det har kommit några bud på Gljátoppur så har paret svårt att hålla pokerface.
    – Ja, vi har fått några höga bud på honom, säger Máni Hilmarsson.
    – Det är jätteroligt förstås, men han är som ett varumärke för oss och för Máni och att Máni ska få fortsätta tävla, fyller Jenny Wiström i.
    – Jag skulle aldrig hitta en sån häst igen, jag har hästar som tävlat högt men då är det någon egenskap som de inte har. Det är inte ofta alla egenskaper som Gljátoppur har kommer i en och samma häst. Därför tror jag inte vi någonsin skulle sälja honom. Det skulle krävas ett väldigt väldigt högt bud, säger Máni Hilmarsson.

    På en andraplats i uttagningen och med poängen 7,433 kom Caspar Logan Hegardt med Oddi från Skeppargården (f-08, e Aegir från Skeppargården, u Oddrún från Viarpshult) vars starkaste gångart för dagen var galoppen. Vignir Jonasson tog sig till a-final med två hästar: Felix från Änghaga (f -10, e Vaki från Österåker, u Freydís från Killebacken) och Fengur från Backome (f-11, e Álfur frá Selfossi, u Fjóla frá Kirkjubæ). Med Felix blev poängen 7,133 och med Fengur 7,067. Poängen 7,067 nådde även Berglind Rósa Gudmundsdóttir och Sær frá Ysta-Gerði (f-14 e Gangster frá Árgerði u Bára frá Hvoli).

    Vignir Jonassons dubbelfinalplats borde ge en a-finalbiljett till Louise Löfgren med Týr från Svala Gård (f -13, e Símon frá Efri-Rauðalæk, u Hildur från Gibraltar) som red för 7,033.

    Hög nivå i T2 för young rider

    Strax innan lunch var det dags för young rider och T2. Det blev en uttagning med otroligt hög nivå. För att ta sig direkt till a-final i grenen var ekipagen tvungna att rida på 6,76. För att lägga sig i topp tre i uttagningen var ekipagen tvungna att rida på minst 7,0 och det lyckades Tove Johansdotter och Ægir frá Efra-Núpi  (f-07, e Hróar frá Vatnsleysu, u Glenna frá Svarfhóli) med. De ligger trea inför a-finalen med 7,0. På andraplats i uttagningen kom Saga Berggren och Kolfinnur från Margaretehof (-09, e Jarl frá Budardal, u Þalía frá Stokkseyri) som red på 7,033.
    – Det var kul att inleda SM så här bra. Det känns bra. Han kändes jämn och det är skönt när man får en jämn känsla genom hela ritten, säger Saga Berggren.

    Ekipaget, som fick en rejäl utväxling på NM 2022 där de tog både silver och brons, visade att de tagit till vara på året som gått.
    – Det känns som vi verkligen hittat varandra ännu mer än NM. Vi har hängt ihop i fyra år, så man lär ju känna varandra för varje ridpass, säger Saga Berggren.
    – Han känns verkligen på gång. Vi har jobbat mycket på styrka och i de långsamma tempona under vintern. Vi har jobbat mycket på grundstyrkan för att kunna orka hela tävlingssäsongen.

    Saga Berggren Kolfinnur Fra Margaretehof 125
    Saga Berggren och Kolfinnur från Margaretehof 

    Under intervjun lyfter Saga Berggren fram teamet kring henne och ”Kolan” där tränaren Jenny Göransson är en viktig kugge. Ekipaget har tränat för henne sen 2018.
    – Jag tror teamet runt omkring oss är en stor anledning till att det går så bra. Jag har mina föräldrar som är med på tävling sen har jag Jenny i träningen både utan och på tävling. Det är ett bra team och det gör stor skillnad.

    Saga Berggren går till vardags uppe på Wången, men har sedan påsklovet studerat på distans för att kunna satsa på tävlingssäsongen.
    – Annars blir det väldigt långt till många tävlingsplatser. Då har det varit skönt att kunna läsa på distans.

    Under fredagen väntar en start i V1 för young rider.
    – Nu ska vi ladda om, jag försöker rida som vi gör hemma, sen vi tar det lugnt och ser till att hålla honom nöjd. Så går det som det går. Det är väldigt många duktiga young riders i Sverige.

    Toppade T2-uttagningen för young rider gjorde Lowa Walfridsson med Seifur från Skälleryd (f -13, e Seidur från Gröna Gången, u Skrítla frá Neðri-Hrepp).
    Lowa Walfridsson och Seifur har en jämn vår bakom sig, i maj låg ekipaget på poängen under Sundabakkis Nivå 1. Under uttagningen på onsdagen på Himmelstalund fick de poängen 7,433.
    – Det finns mer att ge och det är jag tacksam över. Det var såklart missar och jag tänker att det är bra att de finns. I dag var det lite energilöst och det vet jag att vi kan göra bättre. Men jag är nöjd över poängen ändå, säger Lowa Walfridsson.

    Ekipaget har hängt ihop i fyra år och har en stabil utvecklingskurva bakom sig.
    – Han har vuxit upp och hittat sig själv kan man säga. Han har utvecklats bra, han har god förmåga att ta till sig träningen.

    Lowa Walfridsson Seifur Från Skälleryd 124
    Lowa Walfridsson och Seifur från Skälleryd 

    Inför säsongen har fokus legat på grundträningen för ekipaget, något som Lowa Walfridsson alltid framhåller är fundamentet till att få rätt utväxling på tävling.
    – För Seifur handlar det mycket om att tänka mycket lång och ner och fokusera på att få fram de långa stegen.

    Under helgen rider Lowa Walfridsson också stoet Dögg från Väbylund (f-09, e Fursti frá Kirkjubæ, u Hríma från Väbylund) i T1.
    – Det blir iallafall en a-final, men jag är bara glad att få vara här och rida. Det är roligt när det går bra för alla andra, men det är klart att man hoppas på det bästa.

    Hemma i stallet står också en framtidshäst. Femgångsstoet Hera som ska visas till hösten.
    – Sen ska jag försöka kvala henne till GK-SM i a-flokk.

    Vidare direkt till a-final i T2 för young rider är också Tova Ivarsson med Dímon frá Laugarbökkum (f -13, e Barði frá Laugarbökkum, u Dröfn frá Höfða) och Linnéa Jansson och Fjalar frá Selfossi (f-10, e Loki frá Selfossi, u Glóð frá Borgarhóli).

    Det reds också T1 bland young rider, klassen var sist ut och kantades av regn. Det blev till sist Lára Gardarsdottir Hesselman med Álfur från Knutshyttan (f-11, e Prins från Knutshyttan, u Álfadis från Åleby) som la sig i topp i uttagningen. Ekipaget, som gick upp som young rider i år, fick poängen 7,167

    Det 31 ekipage stora startfältet bjöd på flera jämna uttagningar där poängen 6,80 krävdes för att ta sig till a-final i grenen. Vidare till a-final kom också Klara Solberg och Sabrína frá Fornusöndum (f-11, e Ardur frá Brautarholti, u Gná frá Forsaeti) som red på 6,967.  Josephine Williams, som är aktuell för det schweiziska landslaget, red också till sig en plats i a-finalen tillsammans med Kvaran fra Slippen (f-10, Garri frá Reykjavík, u Kvika vom Forstwald). De fick poängen 6,933. Det finska ekipaget Miina Sarsama med Freir fra Kaakkola (f-09, e Röðull frá Holtsmúla 1, u Freyja fra Terriniemi) tog sig också till a-final med poängen 6,867. På samma poäng och sista ekipage som går rakt in i a-finalen i T1 för young rider är isländska  Guðmar Hólm Ísólfsson Líndal med Boði från Åleby (f-08 e Isar frá Keldudal u Nótt från Knutshyttan).

    Så gick det för juniorerna

    Juniorerna red V1 och F1 under dagen. V1-klassen inledde årets SM och där Minna Gustavsson med Konráð från Navåsen (f-11 e Kjarkur frá Egilsstaðabæ u Sprengja frá Krossi) toppade uttagning med 6,1. Med sig till a-final får hon Milla Bergqvist med Fljóð från Skaneyland (f -13, e Rökkvi frá Hárlaugsstöðum, u Lokkadís från Kåbäckängen) som på en andraplats i uttagningen Elsa Princis med Fleygur frá Skeiðvöllum (f-13 e Glitnir frá Eikarbrekku u Flugsvinn frá Holtsmúla 1), Ella Brobäck med Ómur frá Kirkjuferjuhjáleigu (f-04, e Óttar frá Hvitárholti, u Perla frá Ey 1) och Isabella Larsson och Leo från Änghaga (f-12, e. Magnus fra Moselundgård, u Ástsæl från Aconcagua) kom alla på en delad tredjeplats och fick biljett in i a-finalen.

    I femgången var det Hilma Pettersson med Sága från Dahlgården (f -07, e Metingur frá Vestri-Leirárgörðum, u Brynja frá Glæsibæ) som toppade uttagningen med 5,933 med bland annat 6,5 rakt igenom för pass. Med sig till a-final fick hon Olivia Agerhill med Yssa från Agersta (f -10, e Ómi från Stav, u Rós från Agersta) som red på 5,80. Dessutom kom Jorunn Branger med Sprengja frá Ysta-Gerði  (f-12 e Gandur frá Gardsá u Hvellhetta frá Gilsbakka), Siri Bastman med Balthasar från Stenbjar (f-06, e Falki frá Saudarkroki, u Lilja från Oviksfjället), Sara Gardarsdottir Hesselman med Herkúles från Knubbo (f -10, e Prins från Knutshyttan, u Hera från Knubbo) och Iris Roström med Arfur fra Steinskoti 1 (f-05, e Glóðar frá Reykjavík, u Gola frá Litla-Garði) vidare till a-final.

    Ridsport digital

    99:- i månaden