Hästägartips, Nyheter
11 mars 06:10
Ridsportplus

Hovslagarnas bästa tips till hästägare

HovarAlla hästägare har en relation med någon person från yrkesgruppen hovslagare. Ni kanske undrar vad deras bästa tips till dig som hästägare är? Och vad du kan göra för att förenkla för hovslagaren.

Hovslagarnas bästa tips till hästägare
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Zola
    Zola Emma-Märta Runsten förklarar att omgivningen återspeglar resultatet.

    Zola Emma-Märta Runsten, godkänd hovslagare av Jordbruksverket och klinikhovslagare på Ale Djurklinik.

    – Jag tycker att högst upp på listan är att det finns ett utrymme med möjlighet att stänga dörrarna samt att hästarna ska vara torra vid besök av hovslagare. Det är viktigt att arbetsmiljön är bra med plana ytor, ordentligt med utrymme framför och bakom hästen för hålla bra säkerhet. Det är svårt att leverera ett bra jobb om det är svårarbetat runtomkring.

    Michael Billow, godkänd hovslagare av Jordbruksverket

    Ads8048
    Hovslagaren ”Micke” Billow menar att en bra arbetsmiljö är avgörande för hållbarheten för hovslagaren. foto: Anna Dahlström Micke Billow Foto: Anna Dahlström

    – Det i särklass bästa tipset är att träna sin häst på att stå stilla med upplyft ben i samma position som en hovslagare arbetar, samtidigt som du kan ”banka” på hovarna.

    – Dåligt ljus kan man åtgärda med en pannlampa, kyla med en jacka men när hästarna inte samarbetar så sliter det något otroligt på hovslagarens kropp och det är därför många tillslut måste ge upp yrket. Hade alla hästar varit trygga i att kunna stå stilla och samarbeta så hade vi kunna behålla betydligt mer kompetens i yrket och då även förbättra vården som ges till hästarna. Hanteringsproblematiken drabbar även i hög grad veterinärerna även om dom har helt andra medel att ta till, bland annat sedering.


    Torben Jensen, registrerad hovslagare i Danmark

    -Det bästa för arbetsmiljön är förarbetet från hästägaren, det handlar helt enkelt om att du ska kunna arbeta med hästen och att den står stilla under tiden du arbetar med den.

    – Sedan är det hela grundpaketet när man ska sko en häst. Man ska ha ett tak att stå under, ett plant golv, bra ljus och tillgång till vatten. Det handlar också om att platsen där hästen står uppbunden inför skoning är en trygg plats för hästen. Om hästen är otrygg kan det vara smart att låta en kompis vara med. Man ska alltid ha i åtanke att hästen är ett flockdjur och att den söker trygghet i flocken, upplevelsen ska vara positiv för hästen. Är hästen positiv blir hovslagaren det också och kan leverera ett bra arbete.

    428403764797518715532808537004694748594288n
    Torben Jensen menar att bland det viktigaste är att hästen känner sig trygg i den miljö den ska bli skodd i.

    Ridsport digital

    99:- i månaden