Porträtt
9 november 2022 06:10
Ridsportplus

”Jag är en stark förespråkare av balans”

UtmärkelseAmerikanskan Caeli Cavangh ligger just nu i topp på listan för god och harmonisk ridning. Något som gjorde henne själv förvånad.
– Det var verkligen inget jag förväntade mig, säger Caeli som brinner för skapa träningssystem för sina hästar.

”Jag är en stark förespråkare av balans”
Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  30-åriga amerikanskan Caeli Cavangh toppar FEIF:s lista över god och harmonisk ridning för 2022, före namn som Frauke Schenzel och Vicky Eggertsson. Totalt har hennes namn nämnts åtta gånger under fem tävlingar.

  – En vän till mig sa att det fanns på listan, så jag gick in och tittade och då såg jag mitt namn högst upp på listan och jag tänkte: ”Det kan inte stämma”. Så jag försökte rangordna om men det gick inte. Jag trodde aldrig jag skulle se mitt namn högst upp på någon lista på FEIF, säger Caeli Cavangh.

  Hon kommer inte från någon hästfamilj. Med en pappa som är forskare och en mamma som jobbat på bank var hästarna inte ett självklart val från början. Anledningen till att Caeli själv började rida var att hennes bästa kompis red.
  – Jag var åtta år och jag ville göra i princip allt som min bästis gjorde, skrattar Caeli.

  Annan syn på hästar

  Då var det hopphästar och så kallade hunterhästar som gällde för Caeli. Men en resa till Island i 12-årsåldern väckte intresset för islandshästar. För att stilla den rastlösa 12-åringen gav sig familjen ut på en turridning.

  – Det var så mycket framåt och roligt och en helt annan attityd till hästarna. Stället jag red på hemma handlade mycket mer om att tvinga hästen till att göra saker. Ridningen på Island var något helt annat, säger Caeli.

  – I dressyren är det mycket ”du ska inte göra så, du ska inte göra det”. Jag tycker om sättet vi islandsryttare rider fram på, bara känslan av att ”nu kör vi” som många islandshästar bjuder på är helt fantastisk. Det är dessutom mycket mer avslöjande för ryttaren att rida islandshäst. Gångarten blir inte bara sämre om du inte rider korrekt  – den kan försvinna helt. Du kan inte gömma din ridning som du kan göra på hästar med bara tre gångarter. Jag tycker det är en spännande utmaning.

  Fakta

  Examen i psykologi

  Utöver sin utbildning på Hólar har Caeli också en examen i psykologi. Under sin tid på college red hon i dressyrlaget där hon även var lagkapten.
  – Jag vann en del tävlingar och vann över en del duktiga ryttare. Jag red dock ofta i övertempo och min tränare tog ifrån mig sporrarna och spöet och sa ”du rider ändå för snabbt”, skrattar Caeli.

  Efter resan till Island letade Caeli och hennes mamma upp några islandshästgårdar i USA och fortsatte att rida islandshäst. Så småningom startade mamman Silver Maple Farm i Vermont.
  – Där hade vi den första world ranking-tävlingen i USA. Så småningom hade vi meeting där man kunde starta tre WR-tävlingar samma helg. Det har varit otroligt viktigt för islandshästryttare här, för då har de möjlighet att komma in på världrankningen.

  Studerade på Island

  Intresset tog Caeli till skolan Hólar på Island, där hon blev den tredje amerikanen genom tiderna att gå utbildningen. För att kunna tillgodogöra sig utbildningen hade hon först jobbat hos Kristjan Kristjansson i New York med förbehållet att han skulle lära henne isländska. Dessutom gick hon lite kurser vid sidan av, men ändå blev språket den stora utmaningen på Holar.
  – Jag började med att presentera mig att jag var 23 vintrar, istället för år. Man säger ju vintrar om hästar, men inte om människor, säger Caeli och fortsätter:
  – Jag älskade tiden på Hólar. Det var fantastiska människor och i min klass fanns flera duktiga young rider-ryttare som jag lärde mig otroligt mycket av och vi hjälpte verkligen varandra. De var ett otroligt stöd och när jag undervisade satt de med och gav mig stöd i språket genom att visa med sitt kroppspråk om jag använde rätt eller fel termer.

  Under sitt första år på Island fick hon även möjlighet att arbeta hos en av sina förebilder, islandshästprofilen Mette Mannseth.
  – Jag hade inget körkort då, så hon hämtade mig varje gång jag skulle jobba. Samtalen jag hade med henne i bilen och när vi åt lunch vad otroligt givande. Att ta del av hennes filosofi betydde jättemycket. Hennes nyfikenhet och öppenhet inspirerar mig, säger Caeli som utöver Mette Mannseth har flera andra förebilder.

  Tyskan Jana Meyer arbetade på Caelis mammas gård och hon är också en stor inspiration.
  – Hon var en av de första som visade mig hur man integrerar dressyrträning bland islandshästarna. Sen också Lindle Sutton som visade mig hur man jobbar med dressyr som sjukgymnastik.

  Caelis filosofi

  Bland förebilderna finns också franska Sylvie Willms som Caeli turnerade med under sin tid under hästshowen Apassionata. Sylvie Willms arbetar till stor del med frihetsdressyr, vilket  Caeli integrerat i sin egen träning.

  Fakta

  Apassionata

  Caeli Cavanagh deltog i den amerikanska upplagan av Apassionata. Apassionata, en av världens största hästshower som är välkänt för sina färgstarka och välproducerade showinslag.

  – Jag ser frihetsdressyr som ett sätt att träna hästens hjärna. Dessutom kan du från marken lättare lära hästen ett system med hjälperna, du kan förenkla språket och förklara för hästen vad du vill, säger Caeli.
  – Jag gillar att lära andra om frihetsdressyr. Det ger många ekipage chansen att börja om från början. Med det menar jag att det blir väldigt tydligt från marken hur hästarna reagerar på det vi gör. Det blir också tydligt hur ofta vi belönar hästen för saker vi inte vill och hur vi påverkar hästen hela tiden. Jag anser att alla inte ska rida in unghästar, men att alla kan jobba med frihetsdressyr. Att bara ta små, små steg och sakta bygga upp det. Jag älskar att undervisa i det och man lär sig otroligt mycket om hästarna när man jobbar dem från marken.

  Börjar vi för tidigt med samling kommer vi att hamna i problem

  Utöver frihetsdressyren gillar Caeli att arbeta hästarna efter utarbetade system. Hon nämner träningspyramidenflera gånger under intervjun men understryker att den mentala balansen hos otroligt viktig.
  – Den är grunden. Där hjälper frihetsdressyren mig att göra hästarna mentalt förbereda. De måste bli avslappnade först, därefter kan man jobba med lösgjordheten. Därefter kommer framåtbjudning, takt och rakriktning. Jag är en stark förespråkare av balans, och med balans menar jag både psykisk och fysisk balans.

  Se videon där Caeli jobbar med frihetsdressyr här 

  Caeli ställer sig frågande varför många ryttare blandar in samling innan hästen är förberedd för det.
  – Samling ska aldrig handla om spänning. Frågar du om samling för tidigt kommer det komma spänning vare sig du vill eller inte. Därför pratar jag gärna i termer som ”förberedande skritt” istället för ”samlad skritt”, för att mina elever inte ska gå för fort fram. Samling ska vara kronan på verket. Börjar vi för tidigt med samling kommer vi att hamna i problem.

  I dag driver Caeli Alfadans Equestrian arts tillsammans med sin kollega Alexandra Venable. Verksamheten är relativt ny och har varit igång drygt två och halvt år.
  – Vi älskar anläggningen men främst människorna vi har runt omkring oss. De är fantastiska människor som alla drivs av kärleken till islandshästen.

  Fakta

  Långt till tävlingsplatserna

  Det är inga korta avstånd mellan tävlingsplatserna i USA. En av tävlingarna som Caeli Cavanagh ridit i år låg 26 timmar bort – enkel väg. Därför krävs noga planering för att tävla world rankning-tävlingar i USA.

  I Oregon, USA, driver de ridskola, rider in unghästar, har kurser, träningshästar och saluhästar. Även här syns Caelis kärlek för att jobba systematiskt. Inte långt i från gården finns en naturbana utöver det vanliga där hästarna tränas en hel del. Bland broar, dammar och alla möjliga hinder ger de hästarna ett system för att hantera miljön runt omkring dem.

  Se film från den häftiga naturbanan här nere:

  – Det finns mycket för en häst i världen att vara orolig för. Vi lär dem ett system för hur de ska reagera när de blir nervösa. Du kan vänja hästar vid ”det” och ”det”, och helt plötsligt stöter du på något nytt och jättekonstigt. Till exempel kan det kan vara svårt att vänja hästar vid en gatuparad med lampor, vagnar och allt du kan tänka dig. Då är det bättre hästen har lärt sig ett system att lyssna på sin ryttare, som då får berätta att det inte är något att oroa sig för, säger Caeli.

  Marknaden för islandshästar i USA skiljer sig en del från marknaden i Europa. I USA är det mindre andel tävlingshästar och fler som har islandshästar som hobbyhästar.
  – Men de hästägarna lägger otroligt mycket pengar på träning för sina hästar. De förstår att hästens kropp och själ är en avgörande faktor för hästens hållbarhet. De spenderar mycket mer pengar än många i Europa gör på att hålla sina hobbyhästar välutbildade och tränade, förklarar Caeli.

  Ridsport digital

  99:- i månaden