Nyheter
3 januari 17:41
Ridsportplus

”Jag är nog mer orolig än vad min lilla islandshäst är”

VinterväderDet är rejält kallt och termometern har krupit nedåt 40 minusgrader på sina håll. Ridsport har pratat med två hästägare i norr som berättar hur de klarar hästlivet i kylan.

”Jag är nog mer orolig än vad min lilla islandshäst är”
Emma Elliot har två islandshästar. Foto: Privat / Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    414188203_905394374132620_574973010662000129_n
    Emelie Wackfelt. Foto: Privat

    Det är riktigt kallt på sina håll i Sverige. I vissa delar i norra Sverige har temperaturerna vandrat nedåt 40 minusgrader.

    Emelie Wackfelt bor i Altersbruk, Piteå i Norrbotten. När Ridsport pratar med henne visar termometern på 36 minusgrader men tidigare under dagen när hon åkte till jobbet låg den på 42 minusgrader. Familjens fyra hästar; en minishettis, ett gotlandsruss, ett kallblod och ett halvblod tacklar kylan bra.
    – De har dubbla täcken. Först ett innetäcke på mellan 200-400 gr och sen har de ett utetäcke på 400 gr. Så har de fri tillgång på mat och vatten förstås. Det är skönt att vi inte haft höbrist här – det går åt dubbel mängd nu.

    Att hästarna kan äta så mycket grovfoder de vill är förutsättningen för att de ska kunna hålla värmen.
    – Minishettisen klarar sig bäst, hon har mest päls och behöver äta minst mat med hänsyn till hennes storlek. Hon är minst frusen. Halvblodet är mest fruset, men hon är ju också störst så hon behöver mycket mat för att hålla värmen. Igår när jag tog in dem vid 19-tiden så var de varma när de kom in även om de såg ut som små frosttroll. I dag tog vi in dem vid 14, men det var för att hålla stallet varmt.

    Att hålla stallet varmt är däremot en utmaning. Emelie Wackfelt har ett betongstall och där har bäddarna frusit även om hon lyckats hålla plusgrader i mitten av stallet. – Jag halmar på så mycket jag kan och så har hästarna täcken. Det är inte så mycket att göra åt, de har ju lovat plusgrader om en vecka.

    Under helgen har SMHI förutspått 30 till 35 minusgrader på orten.
    – Vi har en lång och kall vinter varje år men det är sällan det är närmare 40 minusgrader under flera dagar. Det blir svårt att andas och bilarna har svårt att starta.

    Just att fordon har svårt att starta bäddar också för morgondagens utmaning för Emelie Wackfelt – traktorn startar inte och mer foder ska ut i hagen till hästarna.
    – Så det är bara klä på sig och gå ut och packa höpåsar. 30-40 kilo måste nog ut iallafall.

    På måndag väntas temperaturerna öka till bara 16 minusgrader.
    – Det kommer att kännas som t-shirtväder jämfört med detta.

    411283823_1814071302390700_2439798226662472823_n
    Emma Elliot. Foto: privat

    Emma Elliot bor i Rågraven utanför Boden. När Ridsport når henne har hon precis fått besked att vattnet frusit i stallet och att det nu är tre dieselvärmare igång för att värma upp byggnaden.
    – Än så länge är 38 minusgrader det kallaste vi haft men det är ännu kallare norrut. Men vi har det nog så kallt, konstaterar hon.

    Familjens två islandshästar Faxa och Mimir bor en kort promenad bort och de klarar kylan bra konstaterar hon.
    – Men de har fått ett extra täcke. Jag veknade till slut. Jag hade inte tänkt ta på dem täcke för jag tänker att de klarar sig med sin björnpäls. Men i förrgår natt kunde jag inte sova för det var lite osäkert hur kallt det egentligen skulle bli och på någon sida stod det mellan 43-44 minusgrader. Så efter det blev det täcke på, men hästarna såg mest förvånade ut.

    411424247_921280842931075_5200864516008931511_n
    Faxa och Mimir var lite förvånade över att få täcken på sig. De går annars till största del otäckade. Foto: Privat


    I stallet har hästarna de senaste dagarna varvats för att inte vattnet ska frysa samtidigt som dieselvärmare är igång.
    – När vi tog in islandshästarna så blev det nästan för varmt för dem därinne. Så de fick gå ut ganska snart, man vill inte släppa ut svettiga hästar i den här kylan.

    Emma Elliot konstaterar att det är lite pyssel men att så länge hästarna har fri tillgång på vatten, halm att stå på, täcke vid behov och fri tillgång grovfoder så mår de bra.
    – Min kloka far som haft hästuppfödning påminde mig om att inte ”dutta” för mycket och att inte störa dem för mycket. De går in i sitt tillstånd där de äter för att hålla värmen och de behöver fokusera på det. Det har han ju rätt i. Jag är nog mer orolig än vad min lilla islandshäst är, samtidigt som man är van vid att det är kallt här.

    Ridsport digital

    99:- i månaden