Porträtt
20 mars 2022 16:17

”Jag har lärt mig väldigt, väldigt mycket av Prins”

Unga ryttare17-åriga Ester Östberg har återigen tagit en plats i landslaget. Detta gör hon tillsammans med pass-stjärnan Prins från Wreta, hingsten som stoltserar med att vara äldst i laget.

”Jag har lärt mig väldigt, väldigt mycket av Prins”
Young ridern Ester Östberg tillsammans Prins från Wreta, ekipaget tog guld i pass 250 m under SM 2021. Ekipaget tog också silver i speedpass. Foto: privat

För tävlingsnördarna är Prins från Wreta (f-00 e Askur från Håkansgården u Svala från Örvik uppf Malle Jöever Friman) ett bekant namn. Prins har deltagit i flera mästerskap och på VM 2015 tog han guld i pass 250 meter tillsammans med Annie Ivarsdottir i sadeln. 2018 tog Reynir Aðalsteinsson SM-silver med hingsten i PP1.

Prins är numera 22 år gammal och han är återigen uttagen till landslaget, denna gång med Ester Östberg, fem år yngre än sin häst.
– Jag har lärt mig väldigt, väldigt mycket av Prins. Han är den första riktiga passhästen jag haft, och han har lärt mig rida pass på riktigt. Han är väldigt het men han vet vad han ska göra, även om det krävs mycket precision och att jag är med – blir inte tajmingen rätt kan det bli galopp, säger Ester.
Tricket med en passhäst är att ha den i rätt sinnesstämning i startboxen.
– Prins måste jag coola ner och få lite avslappnad, medan jag kan behöva tagga upp en annan. Det är väldigt olika från häst till häst.

Tanken är att inte slita på äldre hästar i onödan

Förutom Prins har Ester fler äldre hästar i stallet och för att träna en äldre häst gäller det att välja sina träningspass, menar Ester.
– Tanken är att inte slita på äldre hästar i onödan, att inte åka på en tävling bara för att den är rolig. Det är viktigare att åka på tävlingar där de tittar på landslaget. Jag ska åka till Laholm i maj, dit tar jag inte med den äldsta hästen.

Snittålder på 20 år

Dessutom är det viktigt att de äldre hästarna får röra sig kontinuerligt.
– Om de står stilla för länge blir kroppen stel på dem. Jag försöker också hålla borta socker och tillsatser i fodret, det är inte bra för oss människor, så varför skulle hästarna vilja ha det.
Det är inte ovanligt att Ester får frågan om hur hon sköter sina äldre hästar.
– I fjol var min yngsta häst 16 år, och de hästar jag tävlade hade en snittålder på 20 år. Jag gick till A-final med den äldsta och tog medaljer med de andra.

Esterosterberg_08
Ester Östberg tillsammans med hingsten Spói från Häringe (f-97 e Kristall frá Hólum u Sprengja frá Ytra-Vallholti uppf Hartwig Stuteri) som hon tävlade NM på 2018. Ekipaget tog guld i fyrgångskombination på SM 2018. Foto: Privat

Ester går barn- och fritidsprogrammet med inriktning fritid och hälsa, och jobbar på skidanläggning under vintern. Planen är att utbilda sig till skidlärare.  Annars är det hästar för hela slanten. Hemma på familjens gård i Hassela finns 27 hästar, en del av dem turridningshästar. Tre av hästarna är Esters främsta tävlingshästar. Det är Prins från Wreta och Hreyfill från Skaneyland (f-10 e Garri fra Reykjavik u Hrisla från Skaneyland uppf Niels Lund & Sussie Lund Lindberg), och så Nestor fra Kjarnholtum I (f-05 e Kjarni frá Þjóðólfshaga u Gæja frá Kjarnholtum I uppf Guðný Höskuldsdóttir) som ägs av en i stallet.
– Jag försöker vara effektiv för att hinna med allt. Det gäller att hålla hästarna i gång hela året. Under hösten till januari-februari handlar det mycket om att bygga styrka och kondition och att jobba på grunderna så att övergångarna sitter och förhållningarna funkar. Närmare våren blir det mer program- och tävlingsträning, säger Ester.

Aktiv vila viktigt

Det är olika hur mycket vila hästarna får.
– De äldre vill jag inte ställa av, de får en aktiv vila. De får trava vid fyrhjulingen, gå i större hage och får lätt ridning.
Att det blir just trav vid fyrhjulingen beror på att hästarna lättare hittar sin balans i den gångarten, enligt Esters uppfattning.
– Trav är en gångart som stärker hästarna, och de slappnar lättast av i trav. Det är sällan du ser hästarna tölta i hagen, så jag tänker att det är bekvämast med trav. Dessutom är det lätt att se ojämnheter i traven.

Esterosterberg_14

Hästhållningen hemma på gården ser olika ut. De flesta går på lösdrift, medan hingstarna går in på stall under nätterna. Framtidsmålet för 17-åringen finns inom hästbranschen.
– Jag är ofta lite försiktig med målet även om jag vet tydligt själv. Jag vill utveckla min kunskap inom inridning framför allt. Jag har ridit in en del hästar men den delen är så himla viktig, och jag är väldigt avelsintresserad och då är det bra att kunna rida in sina egna uppfödningar. Mitt stora mål är att bli en av dem som kan jobba med och leva på hästar, försäljning, träning, instruktion och rida i högsta eliten. Jag vill vinna VM.

Fakta

Ester Östbergs meriter i urval

  • SM-guld i T2j 2018
  • SM-guld i fyrgångskombination junior 2018
  • SM-silver i V1j 2018
  • 4:a på NM i T2j 2018
  • 5:a på NM i V1j 2018
  • Lagguld och individuellt guld i T2 på World Tölt i Youth Cup 2019
  • SM-guld T2j 2019
  • SM-brons 4 gångskombination junior 2019
  • Lagguld på World Toelt 2020
  • SM-guld 250m pass 2021
  • SM-silver speedpass 2021
  • SM-silver 150 m pass 2021
  • SM-brons femgångskombination 2021
  • Tid på 22,72 i 250 m pass 2021
  • Tre år i landslaget: 2018, 2019 och 2021.

Ridsport digital

99:- i månaden