Ung ryttareHon tog dubbla NM-guld 2022 och var nära pallplats på VM i somras. Den finska young ridern Gerda-Eerika Viinanen gör sitt sista år som ungdomsryttare och berättar om sina planer för 2024.
”Jag ser seniorklasserna som en välkommen utmaning”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Gerda-Eerika Viinanen är en bekant syn för många även utanför Finland, inte minst för de dubbla gulden hon vann på nordiska mästerskapen på Åland 2022 med stoet Svala frá Minni-Borg (f-04, e Glodar frá Reyjkavik, u Svanhildur frá Minni-Borg i grenarna P1, passlöp, och P2 , speedpass, som young rider. Gerda-Eerika, eller ”Kerttu”, som hon kallas, har redan en lång karriär bakom sig trots sin unga ålder.
Hon började tävla aktivt 2015 och varit en del av det finska landslaget sedan 2018 med Svala, som Kerttu äger tillsammans med Anita och Pekka Kaakkola. Hennes främsta meriter förutom dubbla NM-guld från 2022 är flera finska mästerskapsguld, två silver (P1&P2) och ett brons (stilpass PP1) från NM 2018 som juniorryttare, fjärdeplacering på världsmästerskapen i Berlin år 2019 i P1 för young rider samt två fjärdeplaceringar på VM 2023 i Oirschot, P1 och PP1 för Young Rider.
Kerttu jobbar med hästar – tränar, rider och sköter stallsysslor. Hon har redan som väldigt ung fått träna och rida en hel del olika islandshästar och hennes hjärta brinner för hela sporten – inte endast för passgrenarna!
Dock är hon känd som en duktig passryttare och hon har till och med gjort det finska rekordet i speedpass P2 på tiden 7,68 sek. I de övriga passgrenarna är hennes rekord 23,35sek i passlöp P1, samt poängen 7,04 i stilpass PP1, båda två är finska rekord för ungryttare.
Hur ser planerna ut för tävlingssäsongen 2024?
– Svala fyller 20 i år och som sagt är det mitt sista år som ung ryttare. Målet är att göra en kort men bra säsong – tävla några tävlingar hemma i Finland och sedan åka till nordiska mästerskapen i Herning, Danmark, i augusti. Naturligtvis vill jag att vi förbättrar vår resultatnivå ytterligare. Jag ser även framemot att få tävla ovalbanegrenar igen med en ny lånehäst; ett tätt samarbete med Juha Kontio som inletts i början av året. Hästen i fråga är efter den kända hingsten Röðull frá Holtsmúla 1 (e Orri frá Þúfu í Landeyjum, u Rausn frá Kirkjubæ).
Hur känns det att ha det sista året som ungryttare framför sig?
– Då vi ser på tävlingarna i Finland kommer inte ålderklassbytet att påverka min tävlingskarriär så mycket. Däremot kommer det att vara väldigt intressant att se den egna resultatnivån i internationell jämförelse. Framförallt ser jag framemot nya utmaningar – jag måste utvecklas, lära mig nytt och ta ett nytt steg på min karriär som tävlingsryttare. Nu i ungdomsklasserna kan jag till och med känna mer press och stress på grund av att tiden som ung ryttare snart tar slut, senior får man ju vara resten av livet! Jag vill givetvis vara framgångsrik som senior också, men då har man inte så bråttom.
Vad är det bästa med Svala?
– Det är så enkelt att resa med henne! Allt är så stressfritt – hon tar resorna med lugn och är lätt att hantera. Hennes bästa egenskap är att hon är så känslig. Svala är både sensitiv och stark i sitt lynne, men man kan alltid lita på henne. Det är aldrig tråkigt att vara med Svala!
Hur ser framtiden ut för Svala?
– Vi har inga exakta planer, men så länge som hon hålls frisk, känns motiverad och orkar bra, kommer vi att fortsätta vår karriär. Svala gillar att tävla och hon är en häst som vill ha nya utmaningar och något att göra.
Vad är ditt bästa minne tillsammans med Svala?
– Jag kan inte nämna bara ett minne! Världsmästerskapen i Berlin 2019 är ett av våra bästa minnen, det var vår första längre resa tillsammans. Såklart är också NM 2022 ett härligt minne med dubbla guldmedaljerna. Även alla gånger vi gjort nya rekord minns jag med extra värme.
Sist men inte minst – hurudan skulle din drömhäst vara?
– Det här kan komma som en överraskning, men det behöver absolut inte vara en passhäst. Det största kravet är att hästen har bra tölt. Jag vill också att hästen utmanar mig och för mig ständigt vidare som ryttare. Drömhästen kan till och med hellre vara en ovalbanehäst, men det spelar ingen roll i vilken gren.
Följ Ridsport på