Sport
15 mars 12:29
Ridsportplus

James Faulkner börjar rida för Sverige

NationsbyteJames Faulkner börjar rida under svensk flagg. Det berättar han för Ridsport i den här intervjun, där han också berättar om målen med kommande säsong.

James Faulkner börjar rida för Sverige
James Faulkner tillsammans med Leikur frá Lækjamóti II (f -15, e Konsert frá Hofi, u Gáta frá Lækjamóti).

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Efter att ha drivit verksamhet i Sverige i närmare tio år väljer nu James Faulkner att börja rida för Sverige.
  – Det spelar egentligen ingen roll vilket land du kommer från, det var därför vi startade One Nationality på Paceland. Men känns bra. Jag har alltid haft det i bakhuvudet att jag vill bidra till Sverige, jag har så pass många elever här och varit här såpass länge så det är klart att man haft det i tankarna tidigare, säger James.

  – Jag hoppas kunna bidra till Sverige och visa att man är en bra förebild, att jag brinner för sporten och rättvisa, säger han och understryker:
  – Det är en sak att rida för Sverige och en annan sak att komma in i landslaget. Jag kommer köra på, sen får vi se om det räcker eller inte. Men oavsett så hoppas jag kunna bidra med det jag kan. Oavsett om jag kommer med i laget eller inte så jag vill att Sverige skickar det bästa laget till NM och jag kommer finnas där för att stötta både mina elever och alla andra.

  Senast James representerade ett land på ett internationellt mästerskap var på NM på Åland 2022, då red han i den isländska kavajen. Genom åren har han även gjort sig ett namn genom att coacha flera framgångsrika ekipage. Bland annat ungdomsryttarna Lowa Walfridsson och Joséphine Williams, som rider för Sverige respektive Schweiz. Och även ungdomsryttarna Klara Solberg, Hilma Pettersson och Minna Gustavsson.

  Dsc_6474
  Lowa Walfridsson är en av de ryttare som James Faulkner coachar och undervisar. Foto: Lina Kronholm

  Att byta land man representerar kräver ett godkännande från den internationella organisationen FEIF. Enligt FEIF:s regler innebär det att första gången du byter land att representera får du ingen startkarens för landslag, men andra gången innebär det en karens från landslaget på två år från det tillfälle du senast representerade landet på en tävling som innefattade landslag.

  2022 fanns dock inte dessa regler inom GK, därför innefattas inte James av några karensregler eftersom han endast startade GK på NM 2022. Vilket betyder att han, beroende på sina prestationer kommande säsong, kan vara med och kämpa om en plats i landslaget.

  – Jag satsar såklart högt, jag vill ändå känna att jag är i fighten att ta mig till laget. Men det enda jag kan påverka är mig själv och mina hästar, jag vet heller inte vad andra har. Det är mycket som tyvärr ändrats i Sverige senaste månaderna, jag hoppas att vi kan bygga ett starkt lag på ett bra sätt inför nästa mästerskap.

  Foto: Sandra Nordin Johansson
  James Faulkner och Helga Una Björnsdottir på NM 2022.

  Men James understryker att det viktigaste för honom.
  – Nummer ett att jag är frisk och mina hästar är friska. Men sen måste man se framåt, jag har alltid höga mål och man måste våga satsa – annars händer ingenting.

  Många hästar i stallet

  I stallet på Paceland finns just nu en rad tävlingshästar. Med Hálfmáni frá Steinsholti (f-11, e Abel frá Eskiholti II, u Birna frá Ketilsstöðum) är målet fortsatt långsiktigt, James pratar om en femårsplan.
  – Målet är VM med honom. Jag är nöjd med förra årets insatser, men jag vet att det finns ännu mer så jag vill fortsätta bygga upp honom. Förra året kändes det som att vissa saker börjar klaffa mer och mer, hans högsta lägsta nivå börjar bli väldigt hög och det vill jag bara förbättra. Vi får se hur mycket han får komma ut. Det är klart att jag har tänkt på honom till Nordiska men det är inte det viktigaste utan han ska hålla hela vägen till VM.

  Dessutom blir den en mindre comeback tillsammans med Dökkvi frá Leysingjastöðum II (f -06, e Ylur frá Hvítanesi, u Dekkja frá Leysingjastöðum II). Hästen har ridits av ungdomsryttaren Joséphine Williams de senaste åren.
  – Hon har haft mycket i skolan och kände att hon inte riktigt hunnit med honom som hon velat, så hon frågade om jag ville rida honom och det kändes kul. Men samtidigt lite svårt, man vet ju vad man gjort förr tillsammans.

  För Dökkvi frá Leysingjastöðum II väntar T2, där det från och med i år väntas en del förändringar i finalen med varvbyte.
  – Det är alltid spännande med nya regler.

  Dessutom finns en annan Dökkvi i stallet, Dökkvi från Stenholmen (f -11, e Dreki från Lind, u Hlíf från Stenholmen). Dökkvi från Stenholmen har ridits av Leia Grahn som också äger hästen. Redan förra året startade James honom i Mönsterås och där nådde de över 7,0 i stilpass.
  – Jag fick förfrågan att rida honom och är oerhört tacksam att få chansen att göra det.

  Fler hästar finns i stallet, bland annat þór från Hagstad (f-15, e Loki frá Selfossi, u Teista frá Auðsholtshjáleigu) och Eldjárn frá Skipaskaga (f-14, e Jarl frá Árbæjarhjáleigu II, u Glíma frá Kaldbak). Dessutom finns ett gäng unga förmågor som står på tur, både för tävlingsbanorna och avelsbanorna.
  – Mitt mål med mitt stall är att ha lite olika lag, jag har ett lag av hästar. Det är samma som i fotboll, man vill ha en Cristiano Ronaldo och Zinedine Zidane, sen har jag de pålitliga som alltid drar skeppet framåt som till exemepl Dökkvi, de kanske man inte vinner SM med men man är med i fighten och gör alltid bra ifrån sig om jag som ryttare inte göra några större misstag, säger James och fortsätter:

  – Sen har vi de som är på avbytarbänken, de som är redo att hoppa in, spännande ung förmågor. Det är lite av min träningsfilosofi kring hästar, att bygga upp dem långsamt och att ha fler hästar att lägga pressen på.

  Har du lika många hästar som i ett fotbollslag?
  – Haha nej, jag är inte riktigt där än.

  Sissel Holmén, landslagsledare för Svenska Islandshästlandslaget har tagit emot James beslut.
  – Vi är jätteglada att han vill rida för Sverige och att han vill prova att ta sig in i laget.

  Ridsport digital

  99:- i månaden