Porträtt
18 februari 2023 06:20
Ridsportplus

Hingstporträtt: Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti

Svensk avelHan har fått över 200 avkommor, deltagit i närmare tio SM, tävlat VM och tävlats av junior. Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti hade en framgångsrik karriär och har satt ett stort avtryck i svensk avel.

Hingstporträtt: Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti
SM på Wången 2003. Foto: Ingela Bjurenborg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti (f -94, e Nökkvi frá Vestra-Geldingaholti, u Hrafnakló frá Vestra-Geldingaholti) kom till som Sverige som 6-åring år 2000 var hingsten bara riden ett par, tre månader på grund av att han som 5-åring råkade ut för en skada. Det var i samband med att Sigfus Sigfusson flyttade till Sverige som han fick chans att köpa Hrafnfaxi från föräldrarnas avel.
    – Jag hade inte hållit på med honom speciellt mycket på Island, men tyckte att han var extremt rolig. En spännande häst, säger Sigfus.

    Ljusa framtidsutsikter

    Väl i Sverige drog träningen igen och genast utmärkte sig Hrafnfaxi, berättar Sigfus.
    – Det gick väldigt bra från första början, han var fantastisk. Han hade väldigt mycket arbetsvilja och positivitet redan från början. Han visade mycket tölt. Just arbetsviljan uppskattade jag otroligt mycket hos honom.
    – Jämfört med de hästarna jag hade haft då var han något alldeles extra.

    Framgångarna lät inte vänta på sig, och redan året därpå avelsvisades Hrafnfaxi till totalt 8,27 med 7,88 för exteriör och 8,53 för ridegenskaper, varav 9 poäng för pass och 9,5 poäng för vilja.

    Det som sitter i huvudet på hästen är det absolut viktigaste för att nå framgång, och det hade Hrafnfaxi

    Tävlingskarriärens början

    2002 var siktet inställt på att dra igång tävlingskarriären ordentligt och tillsammans startade Sigfus och Hrafnfaxi i T1.
    – Han gjorde det väldigt bra, men samtidigt hade jag hans helbror Rafn som var en väldigt bra fyrgångshäst. Därför började jag tävla T2 med Hrafnfaxi, berättar Sigfus som samma år korades till nordisk mästare i grenen.

    Sigfus &hrafnfaxi Pass
    Sigfus Sigfusson och Hrafnfaxi tog silver i femgångskombination på VM 2003. Ekipaget red a-final i både T2 och femgång. Foto: Ingela Bjurenborg

    I det svenska laget fanns det många femgångshästar det året, och därför startade Sigfus Hrafnfaxi i fyrgång, vilket genererade ytterligare en A-final för ekipaget. Trots att Hrafnfaxi visat att han höll måttet även i fyrgång, blev det fullt fokus på femgång året därpå, 2003.
    – Säsongen 2003 är den bästa säsongen som lever kvar i minnet.

    Snabba vändningar

    När VM stod för dörren 2003 plockades Sigfus och Hrafnfaxi ut till landslaget, där de startade i femgång, T2, stilpass och P2. Längst nådde ekipaget i femgång där de red sig till en fjärdeplats. Även i T2 bjöd ekipaget upp till konkurrens och landade slutligen på en sjätte plats, och i stilpass en åttonde plats.
    – 2004 blev fokuset på betäckningar, samtidigt som jag satsade på Rafn. Sedan var tanken att vi skulle komma igång igen, men tyvärr fick han en skada på bogen efter att en annan hingst varit på rymmen. Skadan tog lång tid att läka och för att få honom helt återställd.

    Jag miste honom 2019. Det kom väldigt plötsligt och blev väldigt tomt när han lämnat oss.

    Även om Hrafnfaxi så småningom blev återställd tog det ett par år innan ekipaget återigen visade att de var konkurrenskraftiga på högsta nivå, eftersom Sigfus hade fullt upp med andra hästar. 2011 gjorde ekipaget comeback och red mästerskap fram till Sigfus sista tävling på Hrafnfaxi 2013. Sigfus flytt till Island gjorde sedan att deras gemensamma karriär var över.

    Läromästare

    Istället fick junioren Klara Nydahl så småningom möjlighet att ta över hingstens tyglar, och under två år kamperade de ihop.
    – Jag ville att Hrafnfaxi skulle ha något att göra. Han och Klara fungerade alldeles utmärkt ihop.

    Mångsidig

    Med sin karriär i allt från passgrenar till tölt, femgång och fyrgång har Hrafnfaxi haft en allsidig karriär.
    – Han har alltid tyckt om att träna och bli riden. Det som sitter i huvudet på hästen är det absolut viktigaste för att nå framgång, och det hade Hrafnfaxi.
    – Han var alltid en bra kompis att hantera, jag har många roliga minnen med honom. När jag hämtade honom i hagen och passade på att leka med honom från marken. Vi gjorde alla möjliga påhitt, jag kände att jag alltid kunde lita på honom.

    Plötsligt insjuknande

    Efter säsongen 2017 med Klara Nydahl i sadeln blev det dags för då 23-åriga Hrafnfaxi att leva ett härligt pensionärsliv, med redan 2019 ville ödet annorlunda.
    – Jag miste honom 2019. Han fick en sällsynt nervsjukdom som gjorde att han tappade balansen. Det kom väldigt plötsligt och blev väldigt tomt när han lämnat oss.

    Se Hrafnfaxi och Sigfus från VM 2003 nedan:

    Arvet som lever kvar

    Totalt fick Hrafnfaxi 234 avkommor varav den sista registrerade är född 2019. Bland avkommorna finns flera som hävdat sig på tävlingsbanorna, däribland den godkända hingsten Mökkvi från Åleby, undan stoet Hnáta frá Varmalæk.

    Mökkvi, som är Hrafnfaxis högst bedömda avkomma, är bedömd till 8,63 varav 8,82 för ridegenskaper. Mökkvi fick poängen 9,5 för pass och spirit vid bedömningen 2011. 2015 tog han VM-guld i Speedpass 100 m för young rider på tiden 7,39. Då med Moa Runnquist i sadeln. Senaste starten på SM var 2021, även då med Moa Runnquist i sadeln och ekipaget kom på andraplats i P3 på tiden 22,71. Mökkvi från Åleby har i dagsläget 43 avkommor registrerade.

    Utöver Mökkvi har Hrafnfaxi har lämnat flera godkända söner, bland annat hingsten Háleggur från Hyndevad (u Ýr frá Uxahrygg) som har totalbedömningen 8,41 och i dagsläget har registrerade 42 avkommor. Háleggur har tävlats av Johanna Elgholm och deltog bland annat på SM 2015.
    Men också sönerna Gneisti från Lermansbo (f-02 u Mysla från Stenholmen) som dagsläget har 81 avkommor, Gustur från Ljunghem (f-05 u Gleida från Ljunghem) och Andvari från Snällbyn (f-06 u Titla från Snällbyn) som bägge i skrivande stund har 31 avkommor.

    Bland framgångsrika Hrafnfaxi-avkommor hittar vi också valacken Leiknir från Övergran som tävlades aktiv av Sigfus Sigfusson. Bland annat deltog ekipaget på både SM och NM 2012. Valacken har därefter tävlats på SM av Malin Karlsson 2015 och Moa Karlsson 2019.

    Hrafnfaxi-dotttern Rakel från Hyndevad (f-04 u Idunn från Hyndevad), deltog på avels-VM 2009 endast 5 år gammal. Rakels avkomma Diva från Ådalen blev högst bedömda häst på avelsvisningen på Axevalla i juni 2021 där hon fick 8,07 i totalbedömning utan pass.

    Långläsningar från 2023 (16)

    Ridsport digital

    99:- i månaden