Träningstips
8 juni 2022 06:35
Ridsportplus

Johanna Elgholm: ”Ryttaren har ett ansvar att skapa ett system som hästen förstår”

Del 2Många tar ut kiropraktor och fysioterapeut till sin häst, men glömmer sig själva. Det menar tränaren Johanna Elgholm. I den andra delen av Johanna Elgholms träningsserie fokuserar vi på ryttaren och du får också tips kring hur du ska tänka när du ska välja tränare.

Johanna Elgholm: ”Ryttaren har ett ansvar att skapa ett system som hästen förstår”
Vi blir pumpade med information och bilder på sociala medier. Jag skulle önska att fler elever ville ha en dialog med sin tränare om vad de sett på sociala medier. Kanske har de sett någon häst som rör sig oregelbundet eller någon som gör en speciell övning, då är det bra att prata om det med någon man litar på, säger Johanna Elgholm. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästen är ryttarens spegelbild, det säger Johanna Elgholm som i det här avsnittet vill fokusera extra mycket på dig som ryttare.
    – Det är väldigt populärt att ta ut alla möjliga terapeuter till hästen, men titta på dig själv, är du sned i din höft så kommer det gå rakt ner i hästen, säger hon och vill peppa fler ryttare till att ta tag i sin egen fysik.
    – Du måste inte vara smal som en pinne och ha rutor på magen, men jobba med din kroppsmedvetenhet och ta hjälp av naprapater eller fysioterapeuter för att få hjälp med din egen kropp.

    Johanna Elgholm tränar själv nästan varje dag och tränar en hel del yoga. Hon har sedan tidigare skador i sin rygg så för att hålla både artros och diskbråck i schack så måste hon träna utöver ridningen. I sin träning fokuserar hon mycket på både core-stabilitet och sin bröstrygg. Träningen görs främst på hemmaplan.
    – Du behöver inte åka till ett gym fyra dagar i veckan; skaffa en pilatesboll och titta på youtube – där finns massor träningsvideos. Tänk att tio minuter i veckan är bättre än inget, tipsar Johanna Elgholm som menar att det lilla du väljer att göra ändå kommer göra skillnad i din ridning.

    Fakta

    Forskning om avsutten träning

    För att bli en så skicklig ryttare som möjligt bör man träna sin kroppskontroll. Det kom Maria Terese Engell fram till i sin doktorsavhandling. Avhandlingen kan du läsa här.

    Vår träning av islandshästen har ändrats

    Vet du med dig att du har några kilo extra eller är väldigt sned, så är det ännu viktigare att variera träningen för din häst. Se till att rida kortare pass och framför allt: se till att jobba din häst från marken.
    – Att arbeta din häst från marken gör att du kan öva upp din ryttartajming utan att slita på hästen. Du ser hur den rör sig och du övar upp ditt ryttaröga. Det du gör på marken får du sedan med dig upp i sadeln. Du skapar en förståelse för din häst, säger Johanna Elgholm.

    Själv tömkör hon gärna sina hästar och vill uppmana hästägare att inte bara longera sina hästar när de jobbas från marken.
    – Kan du inte tömköra, så lär dig det. Det kommer kanske inte gå så bra i början, men gör du det två eller tre gånger i veckan i tre månader kommer du att bli bättre på det. Vill du inte tömköra finns det många andra sätt att arbeta hästen från marken, säger Johanna Elgholm som menar att det för dagens väldigt rörliga islandshästar också finns ytterligare nytta med att vi inte sitter på dem:

    Johannaelgholmdel2-03

    – Hästarna har mer gång i sig i dag, dessutom har sättet vi rider islandshäst ändrats. Numera är det allt fler som sitter och nöter på ridbanan och kräver mer bärighet i åttvolter och i skolorna. Det krävs mycket för att orka bära sig, det blir ett tyngre jobb för hästarna än när vi främst tränade dem rakt fram i skogen.

    Fakta

    Johannas boktips

    – Våga vara nörd och läs böcker om ridning, det kommer gynna dig som ryttare. Två boktips är Dressyr med Kyra : rid med system, logik och konsekvens och Ridlära : ridhästens grundutbildning och vidareutbildning i dressyr av Bo Tibblin.

    Hitta en tränare du trivs med

    En annan viktig uppgift som ryttare är att välja sin tränare och att ta hjälp i den mån du behöver.
    – Ska du sätta igång din häst efter en vila till exempel så ska du fundera på om du kan rida den balanserat och i form i skritt, trav, tölt och galopp. Kan du inte det rekommenderar jag att redan där ta hjälp av en tränare, säger Johanna Elgholm som poängterar att kontinuitet också är en viktig del i träningen.
    – Det är helt okej att rida en kurs på våren och en på hösten, men det som ger resultat är att rida och träna regelbundet. Du måste också våga ge tränaren du väljer tid, ge tränaren en chans att bygga en grund.

    När du väljer en tränare väljer du också tränarens träningssystem. Johanna rekommenderar att välja en tränare som är noggrann med grunderna.
    – Ha en långsiktig plan och kontinuitet. Skaffa dig en bra grund, som ryttare måste du ha det. Ryttaren har ett ansvar att skapa ett system som hästen förstår. Åker du runt till massor olika tränare med olika system så skapar du förvirring hos hästen och då är det hästen som kommer i kläm.

    Johannaelgholmdel2-01

    Syftet är alltid viktigt

    Hur vet man då vilket system man vill ha för sin häst? Enligt Johanna Elgholm är nummer ett att det ska kännas bra i magen, nummer två är att du ska förstå vad du gör och varför.
    – Hitta en tränare som förklarar syftet, annars kommer du rida bra på ridpasset men inte kunna ta med dig jobbet hem. Leta efter en pedagog som ger dig svar på frågorna: Vad ska vi göra? Hur ska vi göra det och varför?

    Du ska inte gå från sin ridlektion och må dåligt

    För dig som letar tränare är det viktigt att hitta en tränare som också anpassar sig efter din nivå, är engagerad och som pushar dig när det behövs.
    – Får du ont i magen av din tränare, så byt. Det finns så många bra tränare därute, det ska kännas kul och hoppfullt. Du ska inte gå från sin ridlektion och må dåligt.

    För att vara en bra elev och för att kunna få ut det mesta av din träning är det dels bra att vara förberedd, se till att inte komma med andan i halsen till lektionen utan ge dig själv tiden och förutsättningarna för att kunna ta emot tränarens hjälp.
    – Det är viktigt att lita på sin instruktör och lyssna på vad den säger. Samtidigt som man har all rätt att säga nej, det är viktigt att ha en öppen dialog och inte bara stänga dörren för en tränare om det blivit missförstånd. Det är också viktigt att sätta förväntningarna utifrån din egen verkligheten, vad har du för grund och vad har du för förutsättningar. Var realistisk med dina mål. Det allra viktigaste är att göra så gott du kan utifrån dina förutsättningar.

    ”Vi är så hårda mot oss själva”

    Johanna Elgholm menar också att många ryttare dras med dåligt självförtroende och gärna klankar ner på sig själva.
    – Vi är så hårda mot oss själva. Det är okej, ibland måste man våga prova andra saker och ibland blir det fel. Som ryttare måste du förstå att det är livslångt lärande och sluta jämföra dig med andra, det är din egen resa med din häst. Du känner dina framsteg. Våga gå tillbaka för att ta ett kliv framåt och framför allt – omge dig med bra människor.

    Fakta

    Fem tips för att få ut mer av din ridlektion

    • Kom i god tid så du inte är stressad, det skapar bättre förutsättning för både dig och din häst.
    • Nämn gärna i början av passet om det är något du vill fokusera på.
    • Ställ frågor om du inte förstår.
    • För gärna en öppen dialog med din tränare om vad du har för mål med din häst.
    • Var förberedd, hade du en läxa så ser du till att ha gjort den.

    Ridsport digital

    99:- i månaden