Träningstips
27 maj 2022 06:52
Ridsportplus

Johanna Elgholms träningsserie: ”Du kan rida i 50 shades of tölt”

Del 1I den här träningsserien kommer Johanna Elgholm gå in på djupet om hur hon ser på träning. I serien kommer det att bli både tankar, reflektioner och praktiska övningar. I den första delen fokuserar vi på de utmaningar som islandshästryttare ställs inför och varför det på många sätt kan vara svårare att rida islandshäst än hästar med tre gångarter.

Johanna Elgholms träningsserie: ”Du kan rida i 50 shades of tölt”
– Sitter inte ryttaren bra är det svårt att få hästen att gå bra, man måste jobba med helheten, säger Johanna Elgholm.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Islandshästen har blivit en otroligt populär hästras bland både fritidsryttare och sportryttare. I dag finns fler än 30 000 islandshästar i Sverige och intresset för både rasen och tävlingar växer mer och mer.

    Johanna Elgholm, meriterad ryttare och tränare, menar att många blir förvånade över hur svårt det kan vara att rida islandshäst. Hon har genom åren träffat många ryttare som gått över från vanliga hästar till att skaffa slandshäst.
    – Många blir förvånade när de skaffat sig en islandshäst och säger: ”Jag trodde att det skulle vara lättare”. Islandshästen har fått en stämpel att det är en hästras som alla kan rida, men man får inte glömma att det också finns stora hästar som alla kan rida. Det handlar mycket om individer och man får inte glömma att det finns islandshästar som är superkänsliga och reaktiva, säger Johanna Elgholm.

    Jag har mött en hel del ekipage som vill utveckla gångarterna utan att egentligen ha grunderna

    – Men ofta är det modiga och pigga hästar. De exploderar ofta inte på samma sätt när de blir rädda som stora hästar till exempel, de töltar snarare iväg om de blir skrämda. Många ryttare faller för deras trevliga temperament, men sen hamnar ryttarna lätt i problem när de ska börja reda ut gångarterna. Jag har mött en hel del ekipage som vill utveckla gångarterna utan att egentligen ha grunderna.

    Takten är inte något islandshästar sätter automatiskt

    Johanna Elgholm poängterar att den största skillnaden är just gångarterna och alla de gråzoner mellan gångarterna som finns på islandshästen.
    – Som islandshästryttare måste du utveckla din känsla för takt på ett helt annat sätt och mycket tidigare än om du rider en häst med tre gångarter. Takten är inte något islandshästar sätter automatiskt. Du kan rida i ”50 shades of trav”, ”50 shades of tölt” och ”50 shades of galopp”. Som ryttare är det viktigt att du snabbt är dig känna skillnad på trav och tölt till exempel, ett problem storhästryttare inte alls har. Dessutom kan passen komma in, och det kan stöka till det rätt rejält. Men det är fantastiskt när man börjar lära sig och kan känna nyanserna.

    Proportionerna påverkar

    Hon menar också ryttaren snabbt sätts på prov då islandshästen lätt kan byta gångart om du som ryttare inte är i balans. Vilket leder in på en annan av de utmaningarna som finns för dig som valt att rida islandshäst: nämligen proportionerna mellan häst och ryttare.

    – Islandshästen är en mindre häst, den är faktiskt i ponnystorlek. Dessutom är den ofta överrörlig och hamnar vi som stora ryttare ur balans så hamnar hästen ur balans, det blir en dominoeffekt. Ofta reder hästen upp det genom att skifta tempo eller gångart. Vi får inte glömma att hästen är gjord för att beta gräs och fortplanta sig, inte för att bära oss. Det är heller inte deras skyldighet att gå flott och det är heller ingen rättighet att rida. Därför måste du som ryttare ta ansvar för att själv vara i balans och ta gärna hjälp för att kunna göra det bästa för din häst, säger Johanna.

    Ryttarnas längd påverkar, dels blir hävstången större om ryttaren hamnar i obalans men det är ingen ovanlighet att underskänkeln hamnar under hästens mage.
    – Det gör att det inte blir naturligt att sluta skänkel om dem. Då är det lätt att bli lurad att hästen är pigg för att den bara springer på men egentligen är den inte ärligt framme för skänkeln.

    Hafeti
    Johanna och Hafeti från Lilla Sträckås under ett träningspass. Foto: Privat

    Lägg mer fokus på dig själv

    I Johannas träningsfilosofi handlar det därför inte bara om att träna hästen, utan ryttaren måste även lägga fokus på sig själv och sina förutsättningar. Hon upplever att många lägger sitt fokus mer på att träna hästen och glömmer att lägga upp en träningsplan för sig själva och sin ridning.
    – Lägg mer fokus på dig själv, tänk att ”i dag ska jag träna mig på att rida ” eller ”nu ska jag ut och träna på att bli bättre på kommunicera med min häst.” Våga rid på andra hästar för att träna dig som ryttare, bli bättre på att inverka och hitta en bättre balans i din kropp.

    Det är vår skyldighet att rida så bra som vi kan

    Johanna lägger stor vikt vid att ekipaget ska växa tillsammans. Även för vanliga ryttare utan tävlingsambitioner är det viktigt att jobba med sits och balans för att hästens jobb ska bli lättare.
    – Jag tror många hästar tycker det är roligt och älskar att jobba. Så det är vår skyldighet att rida så bra som vi kan och att hela tiden sträva mot att bli bättre på att rida för att nå ett samspel med vår häst och för att hålla den glad, säger Johanna Elgholm och lägger till:
    – Sen är det inte hela världen om en häst springer i grisepass i skogen om både häst och ryttare är glada och nöjda.

    Ridsport digital

    99:- i månaden