Träningstips
22 juni 2022 06:30
Ridsportplus

Johanna Elgholms träningsserie: ”Så många är rädda för sina hästar”

Del 3– Alla hästar är perfekta i sig själva, utmaningen ligger i att hitta rätt ryttare till rätt häst. Det säger Johanna Elgholm i den tredje delen av vår träningsserie.

Johanna Elgholms träningsserie: ”Så många är rädda för sina hästar”
Johanna Elgholm. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att hitta sin drömhäst kan vara enkelt men det kan också vara en utmaning. Ett steg på vägen är att granska sig själv, dels sina mål men framför allt sin egen kunskap och förmåga som ryttare. Det sistnämnda är en nödvändighet för att skapa en matchning som gynnar både ryttare och häst.
    – Är du en spänd och virrig ryttare gör du rätt i att hitta en lugn häst. Är du en flegmatisk ryttare skulle jag råda dig till att hitta en pigg häst, men framför allt att hitta rätt temperament för ändamålet med din ridning, säger Johanna Elgholm och trycker extra på att välja en häst med ett passande temperament för just dig.
    – Så många är rädda för sina hästar. Det är många oerfarna som köper islandshäst, de kanske är ovana och lite rädda och då kan det bli läskigt med en häst som är väldigt pigg. Våra islandshästar är snälla och godmodiga men har också mycket egen vilja. Se till att hitta en häst som passar din nivå, har du svårt att värdera din kunskap och nivå så ta hjälp av en tränare.

    Utbildningsnivå och exteriöra förutsättningar

    De senaste åren har priserna på islandshästar ökat markant. Efterfrågan på lugna, trygga och välutbildade hästar har varit stor, vilket Ridsport tidigare skrivit om.
    – Vill man ha en sån häst så måste den få kosta pengar. En välutbildad häst behöver inte ha jättestora gångarter, men gångarterna ska vara välseparerade och hästen ska ha god ridbarhet. En häst med mycket rörelser kan vara svår att rida om du inte har erfarenheten.

    En unghäst behöver mer vägledning av sin ryttare

    Många ryttare köper en unghäst, något Johanna Elgholm avråder från om du inte har erfarenhet sen tidigare.
    – En unghäst behöver mer vägledning av sin ryttare och har du otur kan det ta flera år att separera gångarter, säger hon och poängterar att vill du ha en ridhäst som du direkt kan börja träna med så måste du också välja en häst som har fått chansen att bygga upp sig.

    – Ibland ser man annonser: ”viktbärande 4-åring”, vad är det ? Du är inte stark för att du är stor. Du måste välja en häst som byggt upp en grundstyrka, den är inte stark för att den är 150 i mankhöjd. Den måste tränas för att bli stark nog för att i sin tur kunna bära sin ryttare.

    Titta på exteriören

    När du ska köpa häst så rekommenderas att du tar en ordentlig titt på hästens exteriör. Är hästen bedömd sedan innan så har du en bra måttstock.
    – Är exteriörbedömningen bra men ridbedömning sådär så kan det finnas mycket kvar att hämta, gångarter kan du ju utveckla. Du kan ju förbättra exteriören lite med träning, men det är marginellt.

    Johanna Elgholm tittar gärna efter rejäla och bra hovar och bra benställning. Hon vill att det finns en bredd mellan frambenen och att hästen inte för tunn i båldjupet.

    – Jag vill gärna ha en rejäl kropp att sitta på. Jag brukar också titta efter en väl ansatt hals, har hästen en för lågt ansatt hals kan den få svårare att stretcha ut och få med sig överlinjen till exempel. Jag vill att hästen ska ha bra förutsättningar för gå och röra sig väl, tar jag den på en promenad ska den bära sig själv. Sen är det tycke och smak som spelar roll.

    En del hästar kan bära sig riktigt bra trots de har exteriöra utmaningar

     

    Köper du en ridhäst tipsar Johanna också om att titta på hästens muskulatur och analysera med hjälp av följande tre frågor:

    • Är hästen jämnt musklad?
    • Är bakbenen ordentligt musklade?
    • Är ryggen korrekt musklad?

    Musklerna är nämligen indikatorer att hästen rör sig funktionellt. För exteriören är trots allt inte helt avgörande.

    – En del hästar kan bära sig riktigt bra trots de har exteriöra utmaningar. Långa bakben är inget problem om hästen kan vinkla dem korrekt till exempel. Titta på hästens rörlighet, ofta är det så att ju mer rörlighet desto mer problem. En stelare häst med stadig kropp kan ha mycket bättre hållbarhet. Det handlar hästens bukmuskulatur och att den kan starta ordentligt från bakbenen. Det är lätt att bli tjusad av hästar med stora gångarter men känn efter: bär hästen upp dig, håller den balansen i din hand eller tippar den framåt? Hästen ska vara i jämvikt.

    Här nedan ser du tre exempel på hästar med olika exteriör.

    Rosen-2
    Rosi frá Litlu-Brekku. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Rosi frá Litlu-Brekku är en välmeriterad tävlingshäst med bland annat SM-guld och VM-brons i T2.

    Huvud: 7,5,  Bra öronställning – Grovt huvud
    Hals-Manke-Bog: 8,5, Slank hals – Hög manke
    Rygg och kors: 8,5, Bra rygglinje
    Proportioner: 9, Lättbyggd – Högbent
    Benkvalitet: 9, Välmarkerade senor – Kraftiga senor – Rikligt med hovskägg
    Benställning: 8, Framben: Nystar
    Hovar: 8,5, Tjock hovvägg
    Man och Svans: 9,5

    Johannaelgholm_12
    Solveig från Aspero. Foto: Sandra Nordin Johansson

     

    Solveig02
    Solveig i vinterpäls bara några veckor tidigare. – Ibland är det svårt att se vad som finns under pälsen, säger Johanna Elgholm. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Solveig från Aspero är bedömd med 7,77 för exteriör. Hon kommer att visas om under juni och förhoppningen är att hon höjer sig. Solveig har i skrivande stund följande bedömning:

    Huvud: 7, Dålig öronställning – Rak noslinje – Grova ganascher
    Hals-Manke-Bog: 7.5, Medelrest – Högt ansatt
    Rygg och kors: 8, Smal rygg – Muskulöst kors
    Proportioner: 8, Bra benlängd – Välproportionerad – Djup i bröstet
    Benkvalitet: 8, Kraftiga senor – Saknar hovskägg
    Benställning: 7. Framben: Uttåad – Nystar Bakben: Trång
    Hovar: 8, Välvd sula – Välformade
    Man och Svans: 8

    Thor01
    Thor från Ekorneberg. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Thor från Ekorneberg går i ridskoleverksamheten på Edeby gård. Han har ingen bedömning men visar också ett exempel på hur en islandshäst kan vara byggd.
    – Thor är lågställd med djup bål och han har lågt ansatt hals. Han har bra och starka ben och bra hovar. Han har taktrena gångarter och är en klippa på ridskolan och för den ovana ryttaren. Framför allt representerar Thor några av de viktigaste hästarna vi har, de som många ryttare kan rida, säger Johanna.

    Ridsport digital

    99:- i månaden