Veterinärt
28 februari 2023 06:20
Ridsportplus

Kolik drabbar många

KolikDen vanligaste orsaken till att islandshästar försäkrade i Sveland behövde veterinärvård under 2022 var kolik. Vi har pratat med Distriktsveterinärernas överveterinär Beate Lundbäck om risker, hur vi kan förebygga kolik och vad som är viktigt om oturen väl är framme.

Kolik drabbar många
Kolik var den vanligaste diagnosen hos alla försäkrade islandshästar i Sveland under 2022. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Distriktsveterinärerna utför årligen ett stort antal kolikbehandlingar – 2022 landade det på cirka 7000 stycken landet över. Att generalisera kolik är svårt, då kolik betyder att hästen har ont i magen. Vad det beror på och behandling ser olika ut beroende på orsak till varje enskilt fall.

    Svelands vanligaste diagnos – och dödsorsak

    Hos Sveland var totalt 32% av islandshästarnas veterinärkostnader 2022 relaterade till mag/tarmkanalen, vilket innebär att diagnosen kolik både toppar listan på antal fall och kostnad i veterinärvård. Dessutom var diagnosen också den vanligaste för livskada – alltså att hästen avlivades.

    Från ofarligt till livshotande

    Beatebild6
    Beate Lundbäck. Foto: privat

    Kolik kan vara allt från mild och ofarlig till livshotande, och förloppet kan se olika ut beroende på orsak.
    – Eftersom kolik betyder ont i magen så kan orsaken till kolik vara många och också olika allvarliga. Om inte koliken inte upptäcks i tidigt skede kan den beroende på orsak få allvarliga konsekvenser, berättar Distriktsveterinärernas överveterinär Beate Lundbäck.

    De vanligaste typerna av kolik är förstoppning och gaskolik, men det finns även andra typer som tarmvred, enterit, colit och peritonit. Tarmvred innebär omvridning eller felläge av tunntarm eller grovtarm medan enterit, colit och peritonit är inflammationer i tarmar eller bukhåla.

    Agera direkt

    Vid misstanke om kolik är det viktigt att genast följa upp hästens allmäntillstånd genom temp, tarmljud och slemhinnor. Att snabbt etablera en kontakt med veterinär kan vara avgörande i prognosen och bör alltid prioriteras vid misstänkta fall. Samla så mycket information som går att få – har hästen aptit? Har hästen haft avföring och i så fall vilken konsistens och mängd?

    Fakta

    Vanliga symtom vid kolik

    • Äter dåligt eller inte alls.
    • Tittar sig mot magen.
    • Sparkar sig mot magen.
    • Rullar om och om igen.
    • Lägger sig vid ovanliga tillfällen och på ovanliga ställen.
    • Flemar.
    • Är stressad.
    • Har uppdragen/utspänd buk.
    • Har lite eller ingen träckavgång alternativt diarré.

    Om veterinären gör bedömningen att hästen måste undersökas behandlas många fall med kramplösande samt lugnande, buk och tarmar undersöks rektalt och med sond genom näsborren. De flesta fall går bra att behandla hemma i stallet, men är hästen allvarligt medtagen eller svarar dåligt på behandling kan klinikvård vara nödvändig.

    Förebygg med rätt kunskap

    För att förebygga kolik krävs det en miljö som är likt den hästen är skapad för – med rörelse och många ättimmar per dag.
    – För att minska riskerna för störningar i mag-tarmsystemet är det viktigt att hästen motioneras regelbundet och att man fodrar med ett bra grovfoder, uppdelat på flera mål om dagen. Hästen ska ha tillgång till färskt vatten hela tiden och det är extra viktigt i samband med utfodring, förklarar Beate.

    Över året skiljer det sig också hur vanligt kolik är, vilket har en enkel förklaring med vinterkyla och frysta eller kalla vattenbaljor.
    – Höst och vinter är den tiden på året som kolik är vanligast. De flesta hästar dricker för lite när vattnet är för kallt. Detta är en av de vanligaste orsakerna till förstoppningar, säger Beate som också tillägger att det finns andra orsaker till kolik. Exempel kan vara dåliga tänder eller parasiter som i vissa fall kan orsaka kolik.
    – Det är även viktigt med regelbunden undersökning av hästens munhåla och tänder, samt att avmaska vid behov.

    Ridsport digital

    99:- i månaden