Hästägartips
17 september 2022 18:43
Ridsportplus

Krönika: Det kan bli för mycket av det goda

KrönikaTidningen Ridsports krönikör Denni Hauksson funderar på vad vi egentligen använder för utrustning och om användningen av viktboots har blivit slentrianmässig.

Krönika: Det kan bli för mycket av det goda
Denni Hauksson och Divar från Lindnäs, utan boots. Foto: Ia Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vad ingår i standardridutrustningen?

    Själv vill jag helst att så få saker som möjligt skall ingå i min standardridutrustning. Men jag använder gärna all utrustning som underlättar för min häst och mig.

    I min förra krönika funderade jag lite över hur ”normen” kan ändra sig över tid. Och nu funderar jag över hur ”normalt” det har blivit att rida med vita boots på framhovarna.

    Det verkar som att vita boots på framhovarna numera ingår i standardridutrustningen hos många islandshästryttare.

    När jag fick upp ögonen för detta för några år sedan så började jag fråga olika ryttare varför de har boots på framhovarna just nu. Det förvånade mig hur många som blev förvånade över frågan, och att några hade lite svårt att ge ett tydligt svar. Några svarade ungefär så här: Jag vet inte, brukar bara ha dem. Alltså har det i vissa kretsar blivit ”normen” att ha vita boots på framhovarna vid ridning.

    Det finns flera bra anledningar till att använda boots på framhovarna vid ridning.
    Till exempel för att:

    • Skydda hästen om den har tendens att slå på sig. Oftast används skyddsboots då ( som väger drygt 100 gram).
    • Ändra hästens balans för att lättare kunna påverka takten i gångarterna och för att påverka frambensaktionen, det vill säga få hästen att lyfta mer på sina framben. Oftast används viktboots då (som väger cirka 150 – 250 gram).

      Freyja
      Freyja Divudóttir från Lindnäs, utan boots,  med Denni Hauksson i sadeln. Foto: Ia Lindholm

    När jag för några decennier sedan (på 80-talet) började intressera mig för ridning och träning av ridhästar användes boots mer sparsamt och ansågs i de kretsar jag rörde mig inom som hjälpmedel. Det ansågs på den tiden som ett handikapp att vara beroende av boots. Då var det ovanligt med vita boots, oftast var de bruna eller svarta och ibland röda. Vitt ansågs vara en opraktisk färg på boots.

    Men som sagt, saker och ting kan ändra sig med tiden. Man började se fördelar med att till exempel använda vita viktboots som påverkar frambensaktionen och som påverkar synintrycket. Hästarna lyfter mer på frambenen och den vita färgen framhäver rörelserna.

    Men det kan bli för mycket av det goda. Det kan kännas bekvämt att sätta på viktboots för att få bättre takt och/eller mer frambensaktion. Men om man använder sig av boots för jämnan och inte ändrar på sin ridning så riskerar man att bli beroende av dem. Viktboots kan dessutom ge ökat slitage.

    Ofta kan man uppnå samma effekt/resultat som bootsen ger genom att utbilda hästen mer och öka ridbarheten. Men det brukar ta längre tid. Och det kan ibland vara klokt att ta hjälp av bootsen i korta perioder för att påskynda processen.

     Det kan bli både för mycket och för lite av det goda Denni Hauksson

    Ia brukar säga att när man uppnått önskat resultat (eller är nära att göra det) utan viktboots så kan man med fördel använda sig av dem vid särskilda tillfällen för att sätta ”pricken över i-ett”. Ridbarheten är då själva ”stapeln” i i:et”.

    Skyr
    Skýr från Lindnäs utan boots och Ia Lindholm.

    Det kan bli både för mycket och för lite av det goda. Skall man använda sig av boots vid till exempel tävling så måste hästen ha en viss vana vid att gå med de bootsen man tänker sig använda på tävlingen.

    På avelsbedömningar är det förbjudet att ha vita boots. Om hästen visas med boots så får de väga max 120 gram. Det för att det anses vara bra ur hästvälfärdssynpunkt att ha skyddsboots vid ridegenskapsbedömning som ofta är ganska krävande för hästarna. Men färgen får inte störa synintrycket och man vill att bootsen skall påverka hästens rörelser så lite som möjligt därav den svarta färgen och viktgränsen.

    Många tycker att det är vackert med vita boots, och andra ser skönhet i det enkla.

    – Ingår boots i din standardridutrustning?

     

    Ridsport digital

    99:- i månaden