Veterinärt
29 april 2023 09:17

Kvarkautbrotten ökar – diskuterades i Nyhetsmorgon

HästhälsaNu pågår kampanjen "Stoppa kvarkan" och under torsdagen intervjuades Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA, av programledarna i TV4:s Nyhetsmorgon om vad hästägare bör tänka på för att sätta stopp för smittan. SVA kan konstatera att antalet utbrott har ökat under 2022.

Kvarkautbrotten ökar – diskuterades i Nyhetsmorgon
Kvarka är en mycket smittsam sjukdom. Foto: IStock

Den 1-7 maj pågår kampanjen Stoppa kvarkan, som har fokus på att utbilda hästägare i hur de snabbt kan upptäcka sjukdomen och därmed stoppa smittspridningen.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, ser en ökning i antalet utbrott av kvarka och skriver på sin webb att det 2021 rapporterades in 57 utbrott till Jordbruksverket. 2022 var samma siffra 66 rapporter om kvarka på svenska hästanläggningar.

Kvarka sprids som mest när hästar flyttas och besöker ridskolor eller tävlingar, och många kvarkautbrott startar på grund av en nyinköpt häst. Hästägare och hästskötare som är uppmärksamma på hur hästen mår, som tempar vid minsta symtom och isolerar hästen vid förhöjd temperatur kan stoppa smittspridningen, skriver SVA, som också uppmanar ägare till hästar som reser och tävlar frekvent att vaccinera dem för att minska risken för smittspridning.

– Varje år drabbas många privatstall och ridskolor av kvarka, med kostsamma nedstängningar. Utöver alla kostnader för inställda lektioner och tävlingar ska vi inte glömma bort lidandet för hästarna. Obehandlad kvarka kan ge allvarlig sjukdom och har i sällsynta fall till och med lett till dödlighet, säger Johanna Lindahl, veterinär på SVA, i en intervju på SVA:s webb.

Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt, intervjuades under torsdagsmorgonen i TV4:s Nyhetsmorgon – se klippet här.

Läs mer hos SVA

Ridsport digital

99:- i månaden