Nyheter
11 november 2023 12:11
Ridsportplus

Landslagsveterinären om dopningsfallet på VM

VM 2023Under fredagen blev det känt att ett av de svenska ekipagen förlorar sina medaljer efter ett positivt dopningstest på VM. Därefter har många frågor dykt upp och Ridsport har vänt sig till landslagsveterinären Izabella Granswed för att få svar.

Landslagsveterinären om dopningsfallet på VM
VM i Oirschot. Ryttarna på bilden har inget med artikeln att göra.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nyheten om det svenska dopningsfallet på VM släpptes under fredagen på FEIF:s hemsida. Där berättades också att det svenska ekipaget Vignir Jónasson och hästen Felix från Änghaga förlorar sina två medaljer från mästerskapet.

    Ryttaren avskiljdes också från sitt nuvarande landslagskontrakt som sträcker sig fram till SM 2024.

    Ridsport har sökt landslagsveterinären Izabella Granswed som har valt att svara på Ridsports frågor per mail.

    Kände landslagsledningen till att hästen hade blivit behandlad?
    – Nej, jag och övrig landslagsledning kände inte till detta.

    Har inte ryttarna upplysningsplikt om hästarnas hälsa till landslagsveterinären inför stora mästerskap?
    – Vi har en klausul i landslagskontraktet som säger att ryttaren är skyldig att uppvisa dokumentation för sin hästs hälsa på efterfrågan av landslagsveterinären. Ryttarna blir inför mästerskap uppmanade att skicka in dokumentation avseende hästens hälsa som jag går igenom. Detta innefattar vaccinationer samt journalutdrag på hälsoundersökning hos legitimerad veterinär. Vi har sedan löpande kontakt, ibland med hemmaveterinär inkopplad, om det finns något specifikt som uppstått akut eller under säsongen, som kan påverka hästens tränings eller tävlingsstatus. Vill här poängtera att detta inte är för att ”leta fel” på hästarna, utan för att förebygga att vi får problem när vi väl är på mästerskapet. Vissa hästar behöver extra hjälp med sina svagheter för att undvika att skador uppstår, därför är kontakten med hemmaveterinär och teamet runt hästen viktig. Jag känner vissa av hästarna i landslaget men inte alla, och nya kommer in.

    Får landslagsveterinären ta del av dokumentation på alla hästar som åker till VM?
    – Ja, men det är ryttaren som själv skickar in dokumentationen till mig. Jag som landslagsveterinär kan inte själv se hästarnas journaler om de inte varit hos mig.

    Izabella Granswed
    Izabella Granswed.

    Står det i Felixs dokumentation att han blivit behandlad?
    – Inga kommentarer med hänvisning till sekretess.

    När fick du och landslagsledningen reda på att hästen blivit behandlad?
    – I samband med det positiva dopingprovet.

    Vad är landslagsveterinärens roll när såna här situationer uppkommer i samband med ett mästerskap?
    – Jag har en viktig roll vad gäller doping. Det handlar om att inför mästerskapet upplysa ryttarna om de regler och bestämmelser som finns, inte minst för hästarnas välfärd, samt ha en övergripande koll på de hästar
    som tävlar för Sverige. Om det väl uppstår en dopningsituation behöver man reda ut vad som hänt och varför. Det gäller sedan att blicka framåt för att undvika att en liknande situation händer igen. Det är ett arbete som jag och landslagsledningen jobbar med just nu. Min uppgift är även att kommunicera utåt kring händelsen när det dyker upp frågor, men jag kan bara kommentera på sådant som inte är belagt med sekretess.

    Tycker du detta har följts?
    – Med tanke på den uppkomna situationen har vi inte lyckats med uppdraget. Vi kan absolut förbättra det förebyggande arbetet.

    Enligt FEIFS pressmeddelande har man hittat Triamcinolone Acetonide. Är det en kräm eller salva?
    – Triamcinolone Acetonide är själva substansen som kan finnas både i krämer, salvor och som injektionspreparat. Det är ett humanläkemedel men som på häst används framför allt vid ledinjektioner.

    Hur fungerar det med karens, om det står 28 dagar på karens – kan man räkna med att det är 28 dagar då eller hur ska man förhålla sig till det?
    – 28 dagar är en karenstid som hänvisas till i de bestämmelser som finns i Sverige. Den är baserad på studier om hur länge det tar innan preparatet är ute ur hästens kropp i normalfallet. Man har dessutom lagt till en extra säkerhetsmarginal. Denna tidsrymd ska vara säker, men det beror också på vilken dos hästen har fått och på vilket sätt hästen har fått läkemedlet.
    – Vid högre doser som fåtts via injektion måste karenstiden förlängas, och om denna substans hamnar i ledkapsel eller muskel kan tiden bli väsentligt längre. Detta är kunskap som behandlade veterinärer ska ha. Inom detta finns också individuella variationer för hur lång tid det tar för en substans att brytas ner. Vad gäller just denna substans vet man genom studier att den kan hittas i upp till 60 dagar i vissa fall. Karenstider är bara en uppskattning och ingen regel. Det som är väsentligt är att hästen inte har substansen i sig när dopingprovet tas.

    Enligt den information du fått ta del av, när blev hästen behandlad?
    – Inga kommentarer med hänvisning till sekretess.

    Med den information du fått ta del av, var hästen i träningsmässigt skick om den blev behandlad så nära tävling?
    – Inga kommentarer med hänvisning till sekretess.

    Om en häst blir behandlad så nära inpå tävling, kan man anse att den är i tränings- och tävlingsmässigt skick?
    – Som ett generellt svar på frågan så beror det helt på vad hästen haft för skada, hur påverkad den varit av den, vad man behandlat med och i vilken dos. Dessa saker måste vägas in. Det är för mig en stor skillnad på en halt häst som behandlas för att kunna springa, och en mindre allvarlig åkomma där man hjälper hästen för att den snabbare ska bli av med ett mindre obehag. Sen måste detta vägas mot nytta av behandling versus risker för hästen och dopingfrågan. Hästens välfärd går alltid först.

    Ridsport digital

    99:- i månaden