Avel
13 juni 2023 06:08
Ridsportplus

Lilla avelsskolan: Gör stoet klart för betäckning

Del 5I den femte delen av vår avelsskola är det dags för förberedelser av stoet innan betäckningen. Det finns en del att tänka på.

Lilla avelsskolan: Gör stoet klart för betäckning
Ska ditt sto på handbetäckning krävs fota att du skor av henne. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Till de självklara åtgärderna innan stoet åker till hingst hör att ta av eventuella bakskor och ha koll på avmaskning och brunst. Men det kan även vara klokt att låta göra en gynekologisk undersökning. En frisk livmoder är bästa förutsättningen för att hon ska kunna bära fram ett friskt föl. 

    Beslutet att betäcka sitt sto handlar om önskan och viljan att det ska resultera i ett föl. Att redan från början känna till det egna stoets förutsättningar, kan bespara stoägaren både pengar och svikna förhoppningar. 

    Veterinären kan se om det finns några anatomiska avvikelser som skulle kunna innebära problem, tecken på inflammation eller infektioner. Vissa ston har helt enkelt underutvecklade äggstockar och kommer inte att fungera som avelsston.

    Andra avvikelser kan vara luftsugning i slidan och cystor i livmodern. Luftsugning i slidan uppstår hos ston som har slidöppningen mer eller mindre plant, vilket innebär att vätska från avföringen kan följa med luften in och skapa inflammation. Ett sådant sto kan behöva en så kallad Caslickoperation efter konstaterad dräktighet; då sys övre delen av vulvaläpparna samman. 

    Cystor kan förekomma i livmodern hos framför allt hos äldre ston. Små cystor kan försvåra dräktighetsdiagnosen med ultraljud och stora kan göra det svårare att få stoet dräktigt.

    Den dominerande orsaken till nedsatt fruktsamhet är livmoderinflammation, endometrit. Denna behöver inte märkas genom en flytning eller andra symtom, så för att fastställa om stoet har endometrit, krävs ett bakteriologiskt prov. Detta görs under brunst och ger svar på om stoet är infekterat och i så fall med vilka bakterier. 

    – Det kan vara en rad olika bakterier, men är oftast streptokocker och/eller e-colibakterier, berättade veterinär Ylva Naeve i Ridsports Avelsextra tidigare i år. 

    Ylva Naeve
    Ylva Naeve, veterinär Foto: Privat

    Ylva har lång erfarenhet som stuteriveterinär och arbetar nu under avelssäsongen på Lövsta Stuteri Flyinge. 
    – Om det enbart handlar om e-coli, kan det ibland räcka med att skölja livmodern med koksaltlösning, medan streptokocker som regel behöver antibiotika utöver sköljning.

    Baktprovet är ett sätt att ge goda förutsättningar för dräktighet. Om ett sto med endometrit inte provtas utan semineras eller betäcks, ökar risken för att hon antingen inte blir dräktig eller resorberar fostret tidigt. Bakteriologiskt prov tas alltid inför seminering med fryst sperma, liksom på de ston som inte tagit sig efter en betäckning/seminering. 

    Det finns även en smittsam form av livmoderinflammation, CEM. Ridsport har tidigare belyst de problem man har i Danmark med stort antal islandshästar med CEM. Provta alltid nyligen importerade hästar innan de sätts i avel. Se mer här.

    Betäcks ofta varannan dag

    Under brunsten växer stoets äggblåsor till och mognar. Vid brunstens avslutning sker ägglossning, ovulation, då äggblåsorna lossnar från äggstocken in i livmodern. När ägget är moget, har äggblåsan en storlek på cirka fyra-sex centimeter. När blåsan brister (ovulerar) bör det finnas spermier på plats för att befrukta ägget. För bästa dräktighetsresultat gäller det alltså att försöka betäcka eller inseminera vid rätt tidpunkt i förhållande till stoets ägglossning för att få så goda chanser till befruktning som möjligt.

    Genom en ultraljudsundersökning kan veterinären se var i brunsten som stoet befinner sig; i vilket stadium äggblåsan är, vilket styr tidpunkten för betäckning eller insemination.  

    Förhoppningsvis är nu alla förberedelser avklarade och det är nu upp till naturen att göra sitt. Det är vanligt att stoet betäcks varannan dag, eftersom spermierna lever två till tre dygn. Vid insemination av fryst sperma brukar veterinären försöka att pricka in exakt tidpunkt för befruktning, då man i regel har begränsad tillgång till frysta strån att använda sig av.

    Ett friskt sto och en fertil hingst bör ha gett dräktighet. För att kontrollera detta, väljer många att låta veterinären göra en dräktighetsundersökning genom ultraljud, för att få ett snabbt besked. Detta görs vid 13 till 16 dagar. Om stoet går hos hingsten, kan hon istället gå kvar med honom tills nästa brunst ska börja om hon inte blivit dräktig.

    Om stoet inte ”tagit sig”, får betäckning/insemination göras om. 

    I nästa avsnitt går vi igenom första dräktighetstiden och vikten av att den är stressfri, klämning av tvillingfoster, med mera.

    Ridsport digital

    99:- i månaden