Avel
9 april 2023 06:30
Ridsportplus

Lilla avelsskolan: Rätt sto till avel

Del 1Drömmer du om föl? Nu startar vår serie Lilla Avelsskolan där vi går igenom steg för steg hur du ska tänka kring din avel. Första delen handlar om ditt stomaterial, och hur du ska tänka kring det både ur ett kortsiktigt och långsiktigt perspektiv.

Lilla avelsskolan: Rätt sto till avel
Fölningstiderna står för dörren. Det gäller att även ha en plan B om det inte går som man har tänkt sig. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Frampå vårkanten är det vanligt att tankarna börja kretsa kring föl. Hur ljuvligt det skulle vara med en liten fölunge som skuttar runt i hagen nästa sommar eller vilken fantastisk avkomma det skulle bli om stoet betäckts med den där läckre hingsten man nyligen sett på tävling …

    När dessa tankar smyger sig på, gäller det att ta ett djupt andetag och verkligen tänka efter. Vilka förutsättningar har jag att ta hand om ett föl, som med tiden växer upp till en unghäst som ska hanteras och utbildas?

    Detta är några viktiga frågor att ställa sig:

    1. Har jag tid, råd och kunskap?
    2. Har jag praktiska möjligheter att ge fölungen en bra uppväxt? Kan jag ordna så att fölet får jämnåriga lekkamrater, med stoet och fölet i en grupp tillsammans med andra? 
    3. Har jag en plan B, om inte avkomman blir som det var tänkt? Kommer det att finnas avsättning för den eller blir det en häst att behålla? 
    4. Har jag rätt sto att sätta i avel?

    Avel eller produktion?

    Avel innebär att uppfödaren har ett avelsmål och väljer sto och hingst med ett långsiktigt mål. Det är en strävan att försöka förbättra egenskaperna så att varje generation blir snäppet bättre än den tidigare. Att syssla med avel är fantastiskt givande och det är lätt att bli biten; att studera härstamningar, BLUP-tal och exteriörpoäng och kombinera olika blodslinjer (det finns digital hjälp för det senare – mer om det i ett annat avsnitt av serien) och fortsätta avla på avkommorna.

    A Black Foal And A Skewbald Foal Are Playing Together And Are Grooming Together And Playing Near Their Mothers
    Foto: Istock

    Om du däremot är mera inne på att ta ett enda föl på ditt sto för att hon är en trevlig individ som du mer eller mindre vill kopiera, är det inte avel i egentlig mening, mer av en produktion av en ny häst.

    Oavsett vilket, finns det vissa kriterier som stoet bör uppfylla inför tankar på en betäckning. 

    – Det absolut grundläggande är att stoet är friskt, fri från genetiska defekter och har en fungerande samarbetsvilja, säger Heimir Gunnarsson, avelsledare vid SIF Avel.
    – Dessutom bör hon vara avelsbedömd. Det är lätt att bli hemmablind för sina egna hästar. En avelsbedömning ger en objektiv och opartisk bedömning av hur lämpligt stoet är att avla på i det stora sammanhanget.

    För den som vill starta uppfödning är urvalet av ston extra viktigt, de kommer att utgöra stommen för avelsbasen framöver.
    – Stona bör vara så nära det egna avelsmålet som möjligt, säger Heimir. 

    Siktar man på att sälja avkommorna, är både avelsvärdering och tävlingsresultat av stort värde. Ju mer information det finns om egenskaperna hos såväl ston som hingst, desto lättare blir det att värdera avkomman. Kostnaderna för att föda upp en häst är densamma, oavsett om individen blev den drömavkomma som det var tänkt eller en medelmåtta.

    Hälsoaspekten

    Ibland är skälet till betäckning att stoet har en skada som gör att hon inte längre kan användas. Det kan mycket väl fungera i vissa fall, men är också tveksamt i de fall där stoet inte visat sig hålla för vanlig promenadridning. Rådgör gärna med din veterinär.

    En sak som har högsta prioritet inom avel är förstås fruktsamhet. Om stoet som ska betäckas har haft föl tidigare, är det lätt att kontrollera hennes fertilitet genom föllistan: utebliven dräktighet och dödfödda föl ska finnas rapporterade där. Även föllistorna för mor, mormor och mormorsmor är det bra att ha koll på, de ger information om fertiliteten på mödernet. 

    A Cheeky Small Black Brown Foal Is Suckling At It`s Dark Mother In Front Of A Green Meadow
    Att stoet är hälsosamt är viktigt i aveln. Det för att ge fölet en bra start. Foto: Istock

    Redan innan det är bestämt vilken hingst som ska användas, är det bra att ha koll på stoets brunster. Om hon lever i en miljö med andra brunstiga ston eller om det finns unghingstar i närheten, kan det stimulera henne att visa tydligare brunster än om hon enbart går med ett annat sto.

    Brunsten styrs av dagsljusets längd och pågår vanligen från tidig vår till höst.

    En brunstcykel omfattar cirka 21 dagar och består av fem dagar då stoet är i brunst och 16 dagars viloperiod. Skriv upp när stoet visar brunst, då vet du när hon kommer att brunsta nästa gång. Antingen stoet ska lämnas till hingsten för fri- eller handbetäckning eller ska undersökas av veterinär först, är det viktigt att komma vid rätt tidpunkt, med stoet i brunst.

    – Tänk på att ha stoet i lagom hull inför betäckning, absolut inte för fet, tipsar veterinär Katarina Tegholm, Ängelholm.

    Ostoepati Veterinär Katarina Tegholm
    Katarina Tegholm, veterinär. Foto: Mette Ottosson

    – Islandsston kan vara fertila högt upp i åldrarna, men om ett sto betäcks för första gången när hon är 17 år eller äldre, bör hon genomgå en gynekologisk kontroll först. En del äldre ston får en anatomi som gör att de suger luft och får in avföring som infekterar livmodern och en del står med vätska i livmodern.

    En 3- eller 4-åring som är frisk i övrigt behöver sällan undersökas innan hon lämnas till hingsten. En viktig sak är dock att om stoet har gått i flock tillsammans med valacker, finns risken att någon av dem har bestigit henne under brunst. Det är inte helt ovanligt att valacker har kvar ett visst hingstigt beteende. Detta kan innebära att stoet blivit infekterat och behöver behandlas av veterinär innan betäckning/insemination. Det konstateras genom ett bakteriellt prov som veterinären tar när stoet är i brunst.  

    Fakta

    Siffror om islandshästar

    Det finns cirka 280 000 islandshästar i hela världen.

    I Sverige har vi runt 30 000 islandshästar. Det är den tredje största rasen i landet.

    Det finns cirka 800 uppfödare av islandshästar i Sverige.

    Det föds runt 900 föl per år.

    I nästa del tittar vi närmare på valet av hingst.

    Ridsport digital

    99:- i månaden