Sport
8 juli 2023 17:50
Ridsportplus

SM: Första SM-guldet och dubblé i b-finalerna

SM 2023Lördagen bjöd på kanonväder och rafflande b-finaler. Dessutom pratar vi om hur det känns att ta sitt första SM-guld, var Frida Lindström hittade sin häst och hur Jamila Berg Dibi känner inför ett kommande VM.

SM: Första SM-guldet och dubblé i b-finalerna

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under lördagen avgjordes passgrenarna P1 och P3. I P1-klassen var det hiskeligt spännande in i sista hundradel när regerande nordiska mästaren Óðinn from Inchree (f -07, e Glotti frá Sveinatungu, u Mýra frá Hallkelsstaðahlíð) med Filippa Helltén i sadeln mötte Gudmundur Einarsson med Draumur från Tängmark (f -14, e Döggvi frá Ytri-Bægisá I, u Vidja från Tavelsjö). Inför sista löpet ledde Filippa Helltén med Óðinn och det blev ett löp värdigt ett mästerskap där Gudmundur Einarsson och Draumur nådde tiden 22,41 sekunder och därmed kunde titulera sig svenska mästare i grenen. Filippa Helltén och Óðinn fick silver med sin snabbaste tid som var 22,44 sekunder. Bronspengen gick till Daniel Ingi Smárason och Hrafn frá Hestasyn (f-11 e Forseti frá Vorsabae II u Dukka frá Borganesi) som fick tiden 22,82 sekunder.

    Bland de unga ryttarna var det Joséphine Williams med Lér frá Valhöll (f-13, e Spuni frá Vesturkoti, u Embla frá Valhöll) som var snabbaste med tiden 23,17 sekunder. Silverpengen gick till Alicia Palm och Ljúfa från Ekeholm (f -15, e Mökkvi från Åleby, u Ástsæl från Majbacka) som sprang på tiden 23,37 sekunder och bronset knep Tova Ivarsson och Tinna från Raudhetta gård (f-09, e Hrímur från Jupitertorp, u Prisma från Överåkra). Bland juniorerna var det Sara Gardarsdottir Hesselman med Herkúles från Knubbo (f -10, e Prins från Knutshyttan, u Hera från Knubbo) som tog guldet med 25,84 sekunder.

    Även P3-grenen var otroligt spännande. I seniorklassen var det Lisa Lantz Cronqvist och Þórir frá Björgum (f -06, e Tígull frá Gýgjarhóli, u Þóra frá Björgum) som hann. Det var deras första SM-guld någonsin och tiden blev 15,40 sekunder.
    – Det känns jättejätteroligt. Vi är lite i chock, allt kan hända i passen och i dag var marginalerna på vår sida och det var jättekul, säger Lisa Lantz Cronqvist.
    – Det känns helt otroligt. Jag vet att han är snabb så jag tänkte att vi skulle ha en chans men det var ett tufft startfält och det var väldigt många snabba hästar med.

    Ekipaget gör sin tredje säsong tillsammans men har känt varandra längre än så.
    – Jag red honom även när jag bodde på Island men de senaste åren har han stått på träning hos mig i Sverige, berättar Lisa Lantz Cronqvist.
    –Vi brukar rida stilpass och speedpass på SM och a-flokk på GK-SM, vi tävlar också en del femgång men nu bestämde vi oss för att satsa lite på passen. Vi testade att kvala i P3 och det här var tredje gången vi red P3.

    Lisa Lantz Cronqvist berättar att Þórir är stabil, lugn i boxarna och dessutom är kvick och reaktiv.
    – Och han älskar att gå i pass, han har öronen framåt och han gillar den här banan. Det känns som han gillar att vara här på Himmelstalund, och det gör jag också. Vi båda älskar passen.

    Lisa Lantz 35
    Lisa Lantz Cronqvist och Þórir.

    Silvret gick till Frida Lindström tillsammans med  Benni från Knutshyttan (f -10, e Vaki från Österåker, u Brún frá Kúskerpi). Ekipaget fick tiden
    – Idag var det väldigt kul. Idag kändes det som att jag kom bra in i boxen och kom ut väldigt fint, sen gick han bra. Igår tyckte jag det var lite krångel i starten, då ledde jag visserligen klassen men själva känslan som är det viktigaste och idag blev det silver och jag är väldigt nöjd med silver. Jag var jättenöjd med Benni – men jag är alltid nöjd med Benni. Jag älskar Benni – han är världens bästa häst, säger Frida Lindström som också berättar att historien om hur Benni kom till henne är lite speciell.

    Ekipaget har hängt ihop i lite över ett år och det var små omständigheter som gjorde att Benni hamnade i Frida Lindströms ägo. Kristján Magnússon hade hästen med sig neråt för att ha den på försäljning.
    – Grejen var att det var min kompis Mirjam Horn som ägt Benni och jag har haft lite span på honom. Sen skulle hon sälja honom, men sen blev han inte såld och då tänkte jag att jag skulle fråga om jag fick låna honom för han hade så bra pass. Sen gick dagarna och Stjani skulle svänga förbi på en fika och då hade han ett gäng bruna hästar i hästtransporten så jag frågade vad det var för hästar och då sa han ”Benni”. Sen fick jag frågan om jag ville testa honom.

    Ge mig telefonen – det här är min häst

    Frida Lindström

    Sagt och gjort. Det blev en provridning. En kort sådan.
    – Jag tog in honom i paddocken och gjorde några halter. Värmde honom i 300 meter sen gick jag ut på passbanan och la pass. Sen sa jag ”Ge mig telefonen, jag ska ringa Mirjam – jag köper honom”. Då sa Stjani ”Du kan inte köpa hästen, du har bara ridit honom i sju minuter” och jag svarade ”Ge mig telefonen – det här är min häst”, berättar Frida Lindström.

    Förra året kom de femma i stilpassen och även i år. Plus silvret i P3.
    – Jag är så nöjd, jag älskar den här hästen. Han är stabil, har otroligt bra passteknik och jag älskar att rida honom varje dag. Han är en väldigt bra ridhäst med bra passteknik.

    Bronset i seniorklassen knep Emma Larson med Eyja frá Miðsitju (f -13, e Aðall frá Nýjabæ, u Elja frá Ytri-Hofdölum).

    Svensk mästare i F1 junior

    Olivia Agerhill med Yssa från Agersta (f -10, e Ómi från Stav, u Rós från Agersta) vann a-finalen i F1 junior med poängen 6,33 och fick 7,0 för passen av flera domare. Ekipaget kan nu titulera sig svenska mästare 2023. Silvret gick till Hilma Pettersson med Sága från Dahlgården (f-07, e Metingur frá Vestri-Leirárgördum, u Brynja frá Glaesibae) som fick poängen 5,881.

    Siri Bastman och Hervar frá Nedra-Ási (f-16, e Hólmjárn frá Vatnseleysu, u Fantasia frá Nedra-Asi) tog bronsmedaljen med 5,643.

    Seniorerna red b-final och där var det  Filippa Helltén med Styrkur från Skomakarns (f-10 e Prins från Knutshyttan u Lukka vom Erichshof) som vann b-finalen med poängen 7,167.

    I young rider klassen var det Jonna Andersson med Ramses från Snäcksjön (f -15, e Álfur frá Selfossi, u Svala från Solbacka) som vann b-finalen.

    En mängd b-finaler

    Lördagen kantades främst av B-finaler. Först ut var T1 young rider där Matilda Leikermoser Wallin med Thór-Steinn frá Kjartansstöðum (f-09, e Vilmundur frá Feti, u Þota frá Hólum) vann b-finalen med poängen 6,944

    – Först låg jag långt utanför b-final så jag tänkte inte att det skulle bli en b-final och sen började folk stryka sig. Men det var så många som hade samma poäng så jag tänkte att jag ändå inte kommer komma upp, men sen så var jag lite ledsen efter uttagningen för jag vet att han kan så mycket mer. Men sen så gick jag in på startlistan igår under eftermiddagen och då hade jag kommit med, berättar Matilda Leikermoser Wallin.

    Hon berättar att känslan på framridning var bra och det var något som följde med in i b-finalen. Thór-Steinn var från början tänkt till Matilda Leikermoser Wallins syster men har under senare tid varit hos den norska ryttaren Nils-Christian Larsen.
    – Hon kände aldrig att de hade en riktigt bra connection och jag hade ju min T1-häst Hekla så jag kände inte att jag behövde en häst till. Men samtidigt så älskade hela familjen Thór-Steinn så då tänkte vi att det hade varit kul att se vad som skulle hända om Nils-Christian Larsen tävlade honom lite. Sen jobbade jag hos Nils-Christian och då stod Thór-Steinn där och då kände jag att ville hoppa upp och rida. Känslan blev ”det blir svårt men jag vill försöka.”

    Sen januari står därför Thór-Steinn återigen hemma på familjens gård och ekipaget har gjort några starter under året.
    – Det är så stor skillnad mot alla andra hästar jag haft in så man lär sig väldigt mycket. Han är mycket mer känslig, nästan lite slingrig. Sen när allt är på plats är det helt fantastiskt. Jag är nöjd med vår säsong vi haft – jag skulle faktiskt inte kunna vara nöjdare. Det kändes lite tråkigt efter uttagningen men efter detta känns det jättebra.

    Det var svårt att lämna henne hemma

    Matilda Leikermoser Wallin

    Utöver Thór-Steinn väntar det även en a-final med Kapall frá Kommu (f -08, e Álfur frá Selfossi, u Kjarnorka frá Kommu) i F1 young rider.
    – Jag är jättenöjd med honom. Vi började med T2 i onsdags, vi red på 6,43 och jag är jättenöjd med det. Han är bara helt otroligt, han bara gör det han ska göra. Stilpassen är jag nöjd med, jag fick pass båda löpen sen nedtagningarna och läggningarna kanske inte var så bra, det är sånt som händer. Sen i femgången visste jag att alla rider på så himla höga på poäng så jag fokuserade bara på att klara mina passläggningar så hörde jag mina slutpoäng när jag red ut och då hade ridit 6,40. Det var personbästa – jag har aldrig ridit på såna poäng förut. Det var kul för jag har känt att han var snäppet bättre i år än varit tidigare men jag har aldrig fått till allt på en tävling. Så jag är supernöjd.

    Under årets SM så valde Matilda Leikermoser Wallin att lämna sitt sto Hekla frá Steinnesi (f-10, e Roði frá Garði, u Katla frá Steinnesi). Ekipaget tog NM-silver i GDY 2022.
    – Det var svårt att lämna henne hemma för hon är i jättefin form just nu men jag ska rida henne på Falsterbo istället så jag tänkte att ska hon ska gå både Falsterbo och SM blir det lite mycket. Så nu när jag har så många andra fina hästar så fick hon stanna hemma. Mamma har tagit hand om henne och tränat henne lite, sen så åker vi hem på söndag, packar om, duschar häst, delar ny man och åker till Falsterbo, säger Matilda Leikermoser Wallin som också berättar att det blir mer fokus på gaedingakeppni med Hekla.

    Ylva Hagander vidare till två a-finaler

    Därefter var det b-final i T1 för juniorer. Filippa Lindholm med Hávar frá Nátthaga (f-12, e Hrodur frá Refsstödum, u Aedey frá Dalsmynni) vann med 6,167. Ekipaget vann även b-finalen i V1 för junior med poängen 6,133. I V1 för young rider var det Molly Eriksson med Erró frá Ármóti (f -15, e Vákur frá Vatnsenda, u Sandra frá Ármóti) som toppade och gick vidare till a-final med 6,567.

    B-finalerna i T2 bjöd på riktigt fina moment. Vann b-finalen för seniorer gjorde Cecilia Nancke och Roði frá Garði (f -04, e Jór frá Gýgjarhóli, u Elva frá Garði) med poängen 7,208. I young rider-klassen det Ida Albinsson tillsammans med Bangsi från Örvik (f-02, e Keilir frá Midsitju, u Dögun frá Holtsmúla 1) som vann b-finalen med poängen 6,667.

    Bland seniorerna gjorde Ylva Hagander dubblé tillsammans med den egna uppfödningen Vogur från Fors Gård (f-10 e Arður frá Lundum II u Vepja från Fors Gård) Ekipaget vann b-finalen i V1 med poängen 7,167 med liten marginal till andraplacerade Magnus Skulason med Vísa från Brösarpsgården (f -14, e Aspar frá Fróni, u Náttfaradís från Wreta) som fick 7,10. Ylva Hagander och Vogur vann även b-finalen i T1 med poängen 7,50.
    – Det här var hur kul som helst. Vogur har ju varit en skör individ men jag har jobbat med honom långsamt och han blir bara bättre och bättre för varje gång. Nu har jag sparat honom en hel del för det har varit två ganska tuffa tävlingar på våren efter varandra så jag har i princip låtit honom vila, säger hon och berättar att hon satte igång Vogur kort innan SM.

    Ylva Hagander 31
    Ylva Hagander och Vogur.

    Ylva Hagander låter hästarna vila helt efter stora tävlingar och så har det varit efter Nivå 1 på ÖSM.
    – Under tisdagen veckan innan SM nu så lät jag honom joggade honom lite i longeringen på tisdag, sen joggade jag honom lite i ridningen på fredagen sen red jag på banan för min tränare på söndagen.

    Ylva Hagander tränar regelbundet sedan lång tid tillbaka för Nina Keskitalo.
    – Vi känner varandra utan och innan, hon får fram mina bra sidor samtidigt har hon väldig respekt för att jag har mina idéer. Hon pushar mig i rätt riktning och hon har varit snäll och kommit ner hit och hjälp mig här den här veckan. Hon åkte hem igår, hon hjälper mig på uttagningarna sen får jag klara mig.

    Ylva Hagander och Vogur har under de senaste åren sakta men säkert höjt sin lägsta nivå och hästen blir till synes bara starkare och starkare.
    – Han är en ärlig häst, han har kan ha lite attityd men är aldrig dum. Han kan ifrågasätta och tycka saker men säger man ”nu gör vi det här” så studsar han igång. Sen har han haft problem med artros så det sitter mycket i hans huvud att det kan göra men så fort han känner att det inte gör det så svarar han ärligt och svarar på allt. Man får aldrig vara orättvis mot honom, men man kan be honom om att ta i lite mer, säger Ylva Hagander.

    Nu blir det dubbel a-final för ekipaget som detta SM fick ta den långa vägen genom b-finalerna. Hur många a-finaler hon ridit genom åren vet hon inte.
    – Jag har försökt räkna hur många SM jag ridit och det är alla sen 1990 utom 2012 för då skadade sig min häst men då red jag faktiskt maskeradtölten på Mökkur och den vann jag. Så det är väl 32 SM eller något sånt, säger Ylva Hagander.

    Vad gör du för att bara fortsätta toppa år efter år?

    – Hästarna är mitt liv. Det är en ventil för mig, det är ganska mycket att ha en hästgård. Det händer grejer och ekonomin är inte alltid den roligaste. Sättet för mig att rensa hjärnan är att rida, då koncentrerar jag mig bara på hästen. Då är det hästen och jag och ingenting annat. Jag är mån om mina hästar och jobbar jättemycket med detaljer. Jag är noga med detaljer och att de ska fodras rätt och det ska vara allting. Allting ska funka – alla bitarna för att det ska bli rätt.

    Uppladdning inför morgondagen

    Ridsport får tag i Jamila Berg Dibi i en kort andningspaus. Årets SM är ett av de mest intensiva mästerskapen hittills i hennes karriär. Tillsammans med Toppur frá Auðsholtshjáleigu (f-07, e Álfasteinn frá Selfossi, u Trú frá Auðsholtshjáleigu) utgör hon utan tvekan ett av publikens favoritekipage. Ekipaget är regerande svenska mästare i T1 och tog silver på NM på Åland 2022. I år har ekipaget startat en tävling innan SM, Sundabakki Nivå 1, där de nådde fina 8,33 i uttagningen – deras bästa resultat i en uttagning hittills och en av de högsta uttagningspoängen i grenen i Sverige någonsin. Skäckhingsten Toppur har hunnit fylla 16 år. Jamila konstaterar att hingsten är i sin livs form.
    – Han är äntligen stark, säger hon.

    Jamila och Toppur landade på en andraplacering i T1-uttagningen på Himmelstalund, alldeles strax efter Kristján Magnússon på Óskar från Lindeberg (f-12 e Oliver frá Kvistum, u Fram från Lindeberg). De sistnämnda har strukit sig från a-finalen i T1 och valt att stanna kvar i a-finalen i V1. En final där Jamila istället valt att stryka sig.
    – Jag är nöjd med fyrgången. Jag har inte ridit ett fyrgångsprogram sen nordiska och jag hade bestämt mig för att inte ens starta fyrgång i år Han är 16 år nu och jag tänkte att det kunde räcka med en gren för honom nu. Jag är jätterädd om honom och därför tänkte jag att han bara skulle gå en gren. Jag var ju färdigkvalad till SM att jag red på nordiska så jag tänkte att jag startar på SM, lite också för fyrgångskombinationen. Det var bra för oss att komma in på banan innan T1.

    Jamila Berg Toppur 36
    Jamila Berg och Toppur under uttagningen i T1 på SM.


    Det är ingen hemlighet att både Kristján Magnússon med Óskar och Jamila med Toppur är stekheta inför VM. Bägge ekipagen har valt att bara starta en Nivå 1-tävling vardera inför SM. Anledningen till Jamilas beslut är rätt och slätt: regelverket. 2022 krävdes två Nivå 1-tävlingar för att aspirera på landslaget, 2023 räcker det med en.
    – Både jag och Stjani har så rutinerade hästar, de har varit med länge, gör vi en bra tävling så kanske det räcker. Nivå 1-tävlingen ska inte vara toppen, det är på vägen till att man ska toppa – det är grundplanen och en tanke för att hålla hästen fräsch, säger Jamila.

    Känner du att det är sista chansen för VM för Toppur?
    – I min plan är det det här året som gäller. Sen byter vi gren, sen ska han betäcka mer. Sen så länge han är fräsch kommer han att få vara med.

    Den som såg prisutdelningen på SM 2022 kan ana vilket gren som kan vara aktuell för ekipaget: T2.
    – Jag har börjat träna lite smått. Så ja, det blir T2.

    Jamila Berg Nm _mal1206
    Jamila Berg på NM 2022 med Toppur.

    Utöver Toppur har hon ytterligare två hästar med sig: femgångshingsten Starkar frá Egilsstaðakoti (f -13, e Loki frá Selfossi, u Framtíð frá Egilsstaðakoti) och passkanonen Blikka frá Þóroddsstöðum (f -06, e Kjarval frá Sauðárkróki, u Þoka frá Hörgslandi II). Men det är inte allt som står på agendan för Jamila. I SIF:s tält ska hon deltar hon i två föreläsningar under helgen och bland utställarna syns hennes företag Design by Jamila. Dessutom så coachar hon sex ungdomsryttare från sitt team under mästerskapet.
    – Det är jätteroligt men man känner ständigt dåligt samvete för man inte hinner med för jag rider själv. Jag har aldrig haft så här många hästar med på SM någonsin. Men det här SM:et har verkligen varit fullspäckat, dessutom har jag gjort min nationella domarexamination så jag har sprungit mellan, berättar Jamila Berg och lyfter fram ungdomarna och deras prestationer i teamet.
    – Jag önskar jag kunde vara med mer men mina elever är så duktiga så de klarar mycket själv.

    Ridsport digital

    99:- i månaden