Kolla klippetVarför inte ge sig ut på långritt? Den frågan ställde sig Glaumur Islandshästförening i Värmland. Elva ryttare hängde på flerdagarsutflykten.
”Man får så mycket energi när man är tillsammans”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hallå där, Lina Wiklundh, medlem i Glaumur Islandshästförening. Hur kommer det sig att ni mäktade med att ro ihop en långritt?
– Vår fritidssektion, som snart är tre år gammal, har hittat på många olika grejor och det har varit uppskattat. Vi är just nu fem stycken och vi är ganska påhittiga allihop så vi har fler idéer än vi hinner med.
Hur valde ni ridled?
– Jag ställde frågan i en islandshästgrupp på facebook och fick flera tips om Tiveden. Några tipsade även om Ösjönäs, som vi valde att bo på. Ridleder Tiveden har många olika alternativ för boende, allt från Bed and Breakfast till självhushåll.
Och hur var det?
– Så underbart! Det var väldigt fina leder, allt från en jättelång sandstrand där man kunde galoppera i strandkanten till klätterbackar och fina skogsvägar med både galoppbackar och töltsträckor. Precis den blandning man vill ha. Och det var fin service längs lederna.
Service, hur då?
– Det fanns bland annat rasthagar och uppbindningsställen längs lederna där man kan stanna för paus. Det är många i Tiveden som engagerar sig för att de 40 milen av ridleder ska vara i så fint skick, ett helt fantastiskt arbete!
Hur långt red ni?
– Det blev nog omkring fem mil, fördelat på tre dagar. Vi kom ner på fredagen och tog en lugn tur eftersom hästarna kan vara ganska peppade första dagen innan de lärt känna varandra, sedan lugnar de ner sig och faller in i gruppen. De har ju också stått på transporten en bit, så det kan vara skönt att sträcka på benen.
Hur många timmar handlade det om?
– Kanske tio timmar men inte i sadeln. Vi tog också långa pauser för lunch och fika, så att hästarna får beta. Det fanns också hästbad där hästarna kunde svalka sig och dricka. Det är viktigt att de får stanna och fylla på vatten och energi längs vägen.
Och ryttarnas energi, hur var det med den?
– Vi hade bokat boende med helpension så vi fick med oss jättefina matlådor på turen och kaffe i termosar. Vi klarade oss väldigt bra. Det fanns energi kvar till alla tre dagarna. Man får så mycket energi när man är tillsammans, det märks på hästarna att de tycker att det är otroligt kul när man är många. Människorna också, för den delen. Vissa kände varandra sedan innan och andra var nya. Det var en kul blandning.
Hur bodde ni?
– På Ösjönäs bodde vi i ett helt eget hus. Lördag kväll hade vi bokat ”wild relax” med badtunna och bastu nere vid sjön innan det var dags för en lyxig grillbuffé. Hästarna bodde i hagar, det fanns både med och utan gräs. Hö till de som behövde det hade vi med hemifrån.
Hade ni krav på ekipagen?
– Ja, det gäller att hästen är i kondition för att orka såklart. Den måste vara trafiksäker och som ryttare ska man kunna rida sin häst i alla gångarter.
Vad kostade det?
– Runt 3 000 kronor per person.
Har ni några knep för att undvika skavsår?
– Nja, det är mer upp till var och en att man känner sin utrustning, men jag tror inte det var någon som hade problem, varken hästar eller människor. De flesta är nog vana vid att rida långa turer. Men det är bra att ta med en extra utrustning som till exempel en sadelgjord och en padd eller så, så att det går att justera om det behövs.
Berätta om den långritt ni arrangerat i tre år, på Islandshästens dag den 1 maj.
– Vi kallar den Glaumurs Vårskrik. Första året var vi 30 ekipage, det var jättemäktigt.Vi fick dela upp oss i två grupper, en lite snabbare och en som ville skritta och tölta.
Har ni tips på någon annan bra aktivitet för en fritidssektion?
– Ja, förutom långritter har vi till exempel arrangerat femkamp, testat working equitation, fototävlingar i sociala medier och haft ett stafettkonto på instagram där olika medlemmar varit värd för kontot en vecka och delat med dig av sin vardag med islandshästar. Nu i helgen kör vi en halloweenritt där man gärna får klä ut sig. Det är viktigt att ordna olika aktiviteter för att så många som möjligt ska tycka att det är kul och vill vara med. Under våren anordnade vi en kurs i att ta utökad behörighet på körkortet, tillsammans med en körskola. Det var många som passade på att vara med.
Följ Ridsport på