Sport
2 juni 2023 09:38
Ridsportplus

”Något av det roligaste jag gjort”

TävlingRidsport rapporterade i förra veckan om föreningen Áfram som arrangerat en tävlingsresa till megatävlingen Kronshof Special i norra Tyskland. Vi har pratat med ordförande Ida-Maria Edenius och ryttaren Nike Brandt om hur det gick och om upplevelsen.

”Något av det roligaste jag gjort”
Foto Christian Brandt

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsport rapporterade i förra veckan om föreningen Áfram som arrangerat en tävlingsresa till megatävlingen Kronshof Special i norra Tyskland. Vi har pratat med ordförande Ida-Maria Edenius och ryttaren Nike Brandt om hur det gick och hur själva upplevelsen var på plats.

    – Vi visste att Kronshof Special var en unik tävling med sitt upplägg och antalet deltagande. Men att kunna skapa en tävling som inbjuder till så mycket gemenskap och möjliggör att du kan tillbringar flera dagar med dina hästar och dela fantastiska upplevelser med andra islandshästentusiaster, gör denna tävling unik. Denna speciella atmosfär gjorde hela upplevelsen till en stor hästfestival, berättar ordförande Ida-Maria Edenius.

    Kronshof4
    Systrarna Brandt Foto Christian Brandt

    En av de ryttarna som följde med ut i Europa var young rider-ryttaren Nike Brandt. Hon och Þorlákur frá Prestsbæ (f-11 e Krákur frá Blesastöðum 1A u Þoka frá Hólum) är ett välbekant ekipage på tävlingsbanorna. Förra året red ekipaget bland annat GK-SM.

    – Att tävla i Tyskland är något av det roligaste jag gjort inom islandshästvärlden och definitivt något jag vill uppleva igen. Förutom att bli många erfarenheter rikare så var det en fantastiskt rolig resa att få göra tillsammans med likasinnade medlemmar från föreningen. Även om poängen inte riktigt var på vår sida i helgen så är jag mycket nöjd med tanke på att det var första gången utomlands och i de klasserna, både för mig och för min häst, säger hon.

    Hon upplever att sättet tävlingen arrangerades på skiljer sig en del från svenska tävlingar.
    – Istället för att koncentrera sig på tävlandet där alla går in i sin egen zon så flyttades fokus mycket på att försöka skapa en folkfest där själva tävlandet ”bara” var en biprodukt. Oavsett om man var tävlande eller bara där som åskådare är jag övertygad om att alla kände av gemenskapen och den familjära stämningen. Att dessutom vara där som en svensk grupp var såklart extra roligt då stödet blev mycket mer påtagligt och man upplevde allt tillsammans för första gången. Jag är övertygad om att jag aldrig hade kunnat göra den här resan själv utan stöttningen både innan, under och efter från Áfram har varit ovärderlig, säger Nike Brandt som redan nu är i full färd att planera för att åka till Kronshof även nästa år.

    Kronshof3
    En av kvällarnas höjdpunkt, maskeradtölt! Foto Christian Brandt

    Ordförande Ida-Maria Edenius tror att det finns mycket från tävlingen att inspireras av.

    – Tävlingarna i Sverige håller hög klass och det finns en fantastisk kultur. Det vi tar med oss är dock den festivalkänsla de lyckas skapa, med unika showklasser på kvällarna och stor matförsäljning i anslutning till tävlingsområdet som inbjuder till gemenskap, men sen att vi alla går och lägger oss tillsammans, i campingen, med våra hästar och 100-tals andra likasinnade. Áfram kommer garanterat att åka ner igen och hoppas på att ännu fler väljer att följa med, med eller utan häst, för de har verkligen skapat något unikt som fler måste få chansen att uppleva.

    Hon imponerades även över logistiken och planeringen på det stora arrangemanget.

    – De hade ett enormt program på två banor i fyra dagar från tidig morgon till sen kväll utan att hamna i stora förseningar. Detvar oerhört effektiva och hur de höll ut, utan att det någonsin upplevdes stressigt. Sen måste man ta in deras program som inbjuder att ”det finns något för alla”. Vill man inte tävla så fanns det showklasser och du anmälde dig till en klass baserat på dina tidigare resultat. Det gjorde att man verkligen umgicks med alla men tävlade mot andra på samma nivå, berättar Ida-Maria Edenius entusiastiskt.

    Så här gick det för svenskarna

    Göran Björkman
    3:a T8 (A-final) Häst: Gigja vom Südstrand
    5:a T8 (B-final)  Häst: Stjarni vom Südstrand
    6:a V5 (B-final) Häst: Stjarni vom Südstrand
    1:a V5 (C-Final)  Häst: Gigja vom Südstrand

    Linda Andersson
    3:a T3 (B-final)  Häst: Logi från Lilla Sträckås

    Sabina Svärd
    3:a  Futurity Viergang 6y Häst: Týr vom Südstrand
    4:a  Futurity tölt 6y Häst: Týr vom Südstrand

    Nike Brandt (YR)
    4:a V2 (B-final) Häst: Þorlákur frá Prestsbae

    Josefin Birkebro
    1:a Futurity Fünfgang 6y Häst: Merkúr från Smedjan
    4:a P2 Häst: Sleipnir från Ådalen
    6:a PP1 Häst: Sleipnir från Ådalen
    7:a  Futurity tölt 6y Häst: Merkúr från Smedjan

    Ida Edenius
    3:a T3 (B-final)  Häst: Magni från Lindnäs

    Saga Brandth (Junior)
    6:a T4 (A-final)  Häst: Snekkja från Elinehof
    8:a V5 (A-final)  Häst: Snekkja från Elinehof

    Maria Henningsson

    4:a T8 (A-final)  Häst: Eygló från Magaretehof

    Washington Meneses de Oliveira
    1:a Champagnetölt  Häst: Greifi frá Egilsstaðabæ 

    4:a T3 (A-final)  Häst: Greifi frá Egilsstaðabæ 

    Ridsport digital

    99:- i månaden