Ny era Under pandemiåret 2020 blev Lofti från Backgården Sveriges högst bedömda hingst i kategorin 7 år och äldre. Det är också den musblacka hingsten som i många avseenden introducerat Niclas Dahlqvist till islandshästvärlden. Nu är hingsten såld och Niclas satsar visare på arvet som lever kvar.
Niclas satsar vidare efter försäljning av förstaklasshingst

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Med 9 för ridbarhet landade då sjuåriga Lofti från Backgården (f -13, e Oliver frá Kvistum, u Loka från Backgården) ut på en totalbedömning på 8,34 under avelsbedömningen på Romme 2020. Just ridbarheten är ett av femgångshingstens signum, menar dåvarande ägaren Niclas Dahlqvist. Det är också något som ligger den före detta storhästryttaren varmt om hjärtat.
– Jag är väldigt noggrann med att det ska vara ridbart – ridbarheten är så himla viktig. Har man ridbarheten kommer bra gångarter fram också, förklarar Niclas som brinner lite extra för att se hästarna växa i utbildning och utveckling.
Det är också ett av skälen till att Lofti nyligen sålts till danska Anna Elvira Marie Otte. Bakgrunden ligger i att tidsbrist från Niclas sida, där han efter fem år med Lofti kände att det är dags att lämna över tyglarna till förmån för stallets yngre förmågor.

– Anna har tävlat mycket tidigare och har tankar att Lofti ska tävlas, det tycker jag känns jätteroligt. Många nya ögon får se Lofti i Danmark, och jag kan följa deras resa. Jag har en bra känsla, även om det såklart är vemodigt att släppa honom också. Hemma på gården har jag mycket kvar av Lofti som jag ska ägna min tid åt.
Arvet lever kvar
Efter att Lofti lämnat har Niclas sju hästar kvar, fyra Lofti-avkommor och ytterligare två väntas 2024 efter två förstaklasston. Av de sju hästarna är det framför allt två Loftiavkommor som kommer få Niclas uppmärksamhet framöver – en som ska ridas in och en som ska vidareutbildas. Siktet är inställt på välutbildade rid- och tävlingshästar. Med sig i bagaget finns den kunskap som Lofti hjälpt Niclas att samla på sig under åren tillsammans.
– Vi har verkligen gått hand i hand, jag var ny i islandshästvärlden och han har gett många insikter i hur den fungerar. Det gäller både avelbedömningar, sport och det har även skapat mycket kontakter, berättar Niclas som idag är ordförande i SIF avel. Ögonen för islandshästar fick han upp för sex år sedan i och med att dåvarande sambon hade islandshäst.
– Jag har hållit på med storhästar i hela livet så det var att testa något nytt men som ändå var häst. En utmaning.
Följ Ridsport på