Avel
21 maj 2022 06:30
Ridsportplus

Nina Bergholtz: ”Man vill gärna se att ett föl töltar”

EldsjälDet är inte många dagar Nina Bergholtz är hemma på gården. Under ett år har hon närmare 200 resdagar. I 24 år har hon rest runt i världen som avelsdomare bland annat i Norden, Tyskland och USA, och hon har inga planer på att sluta.

Nina Bergholtz: ”Man vill gärna se att ett föl töltar”
Nina Bergholtz under en fölbedömnning i höstas. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nina Bergholtz är en av två internationella avelsdomare i Sverige. Hon har ägnat sig åt islandshästar i 45 år och haft dem som yrke i drygt 30. Jag träffar Nina hemma på gården Himmelsrum i Gamleby för att få höra mer om de föl- och unghästmönstringar hon reser land och rike runt för att döma.

    – Förutom att det är väldigt roligt att se alla föl och unghästar och träffa stolta hästägare så är det ett bra sätt att nå fram till uppfödarna, svarar Nina.

    Många är ensamma i sin uppfödning

    – Mönstringarna skapar ett ökat intresse för god islandshästavel. Med råd och vägledning kan de som inte har så stor erfarenhet våga fortsätta. Många är ensamma i sin uppfödning och mönstringarna ger dem möjlighet att få se andra föl och unghästar under mer opretentiösa förhållanden. Det ska vara enkelt att arrangera mönstringar och de är till för såväl mindre hobbyuppfödare som för redan etablerade uppfödare.

    Nina påpekar att fölmönstringar inte ska blandas ihop med FEIFs avelsvisningar som styrs av ett internationellt regelverk, där hästarna rids och därför kräver mer träning av såväl hästen som ryttaren. På grund av att det saknas internationellt regelverk för föl- och unghästmönstringarna får de inte kallas officiella. Sedan många år tillbaka har vi i Sverige därför valt att använda i stort sett samma bedömningssystem som de använder i Tyskland, där de har stor erfarenhet av föl- och unghästmönstringar. Det är ett väl fungerande system och fungerar bra, tycker Nina.

    Nina Bergholtz unghästbedömning fölmönstring
    Nina tittar på hur fölet rör sig. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Naturlig talang syns tidigt

    Så vad tittar man på vid en mönstring?
    – Jag ser efter om hästen har naturlig talang för olika gångarter, steglängd, smidighet, hållning, hur den balanserar sin kropp, dess reaktionsförmåga och tempo, säger Nina.
    – Man vill gärna se att ett föl töltar och ofta syns anlag för alla olika gångarter i tidig ålder. Rörelser och gångarter väger 50 procent, exteriör 30 procent och karaktär 20 procent. Hästarna döms i åldersgrupperna föl, 1-åringar, och 2- åringar. Ibland visas även 3-åringar. 1-åringarna är den åldersgrupp som döms med störst osäkerhetsfaktor eftersom de i den åldern befinner sig i en ojämn tillväxtfas.

    Bedömningarna är en prognos

    Nina pratar gärna med uppfödarna och publiken för att beskriva och förklara vad hon ser. Hon tycker att alla som kan bör visa sina unga hästar för att få en objektiv bedömning.

    Det är viktigt att förmedla att bedömningarna är en iakttagelse för dagen

    – Det är viktigt att förmedla att bedömningarna är en iakttagelse för dagen och en prognos inför framtiden, inte ett facit. Kritiken ska vara öppen och konstruktiv för att hjälpa uppfödarna att få rätt förutsättningar och nya idéer i sin fortsatta avel. Bedömningen varierar i takt med att hästen växer och flera aspekter påverkar den fortsatta utvecklingen, så som utfodring, uppväxtmiljö och inte minst inridning och träning.

    Fakta

    Nina Bergholtz

    – FEIF avelsdomare
    – Landsdomare, det vill säga på högsta nivå för gaedingakeppni (får döma Landsmót och NM).
    – Ridlärare nivå 3
    – Sportdomare
    – Tävlat på landslagsnivå och deltagit bland annat i 25 SM och 4 NM
    – Hon har 35 års erfarenhet som hingsthållare och uppfödare med drygt 150 föl som resultat

    Ridsport digital

    99:- i månaden