Avel
20 mars 2022 15:19
Ridsportplus

Ny forskning kring olika metoder av avvänjning av föl

Klippa navelsträngenPraktiska omständigheter är oftast avgörande för hur gammalt fölet är när det vänjs av från stoet. En intressant studie visar att det är fölen som bestämmer om de ges möjlighet.

Ny forskning kring olika metoder av avvänjning av föl
Det finns flera sätt att vänja de unga hästarna från sina mödrar. Foto: istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I den frilevande hästflocken går ett föl kvar hos stoet tills några månader innan nästa föl ska födas och ännu längre om stoet inte är dräktigt igen. När det gäller tamhästar brukar föl vänjas av betydligt tidigare på grund av att stoet ska återgå till ridning eller fölet säljas.

    Forskning kring avvänjning av föl visar att det räknas som en av de mest stressfyllda händelserna i en hästs liv. De flesta föl tappar i vikt en tid, de är oroliga första veckan och springer runt och gnäggar mycket eller blir apatiska. En del kan utveckla stereotypier som vävning, krubbitning eller tungsugning.

    Flera arbetssätt

    Det har gjorts ett flertal studier kring olika sätt att genomföra avvänjning och hur den kan göras så stressfri som möjligt. Ett sätt är att ta bort ett sto i taget ur gruppen, oftast börjar man med det sto som har det äldsta fölet och slutar med det som har det yngsta. Ett äldre gallsto får stanna kvar bland fölen som trygghet och uppfostrare.

    Ett annat sätt är att låta sto och föl gå tillsammans i hage på dagen och stå i boxar bredvid varandra på natten. Efter några veckor skiljs de åt hela dygnet.

    Fölets ålder vid avvänjningen är mindre kartlagt. En intressant studie, gjord på Island, är en av få där forskarna i detalj tittat på vilka faktorer som avgör när ett föl vänjs av i en frilevande flock. Studien omfattade tre hästflockar, där det fanns totalt 16 ston med föl och deras ettåringar. Alla stona var dräktiga igen, men kunde behålla ett gott hull tack vare utfodring med hö på vintern och hade inga problem att producera mjölk samtidigt som de var dräktiga.

    Utöver att grovfodret kördes ut till hästarna hade de mycket begränsad hantering av människor, till exempel ingen fölningshjälp.

    Fölen tog initiativet

    I dessa hästgrupper skedde spontan avvänjning när fölen var i medeltal nio månader (mellan 7,7 och tio månader gamla) och det var fölen som tog initiativ att sluta dia. Stona körde inte bort dem. Intressant nog tillbringade sto och föl mer tid nära varandra under de två veckorna närmast avvänjning, än vad de gjort tidigare. Fölen diade lika ofta, det vill säga en gång varannan timme, så det var ingen gradvis nedtrappning av kontakt mellan sto och föl eller diande.

    Herd Of Iceland Ponies In Northern Iceland
    Ingen gradvis nedtrappning märktes mellan sto och föl. Foto: Istock

    Men när fölen kände sig mogna, slutade de dia. Detta inföll vid lite olika ålder – som tidigast vid 7,7 månader – och berodde på deras sociala band till stoet. Trygga föl slutade dia tidigare, medan vissa föl var mer ängsliga och knutna till modern och hellre uppehöll sig i hennes närhet än med övriga hästar. Dessa diade tills de var äldre.

    Stressfri avvänjning

    Oavsett vid vilken ålder som fölen slutade dia, uppvisade varken de eller stona några tecken på stress. Stoet hade sedan en sinperiod på mellan två och fyra månader innan hon började producera ny mjölk till nästa föl.

    Gruppen bakom denna studie, bestående av forskare från Frankrike och Island, menar att det borde gå att införa detta stressfria sätt att vänja av föl, framför allt hos uppfödare med några få ston i avel.
    ”Våra iakttagelser visar att den stress som uppstår vid avvänjning inte så mycket handlar om att fölet slutar få mjölk från stoet, utan att bandet mellan sto och föl bryts”, skriver forskarna i sin sammanfattning. Det är därför fölen mycket sällan slutar att dia före sju månaders ålder i frilevande flockar, det händer bara i speciella fall.
    ”Dessutom fortsätter föl i frilevande flockar att ha nära kontakt med sina mödrar ända till två, tre års ålder”, skriver forskarna i studien.

    Fakta

    Fakta om avvänjning

    • I studier av frigående hästflockar i Nevada har man sett att 79 procent av fölen slutat dia före nio månaders ålder; sex procent mellan nio och tolv månader, medan 15 procent gick kvar längre tid hos stoet.
    • I en kinesisk studie jämfördes uppförandet hos 15 fullblodsföl som var sex, sju respektive åtta månader gamla när de vänjdes av abrupt och släpptes samman i fölgrupper. Fölen inom grupperna kände varandra sedan tidigare. Minst stressbeteende uppvisade de sex månader gamla fölen, de var de mest stillsamma.
    • Ur Jordbruksverkets hästföreskrifter: När du avvänjer ett föl ska du ta hänsyn till fölets fysiska och psykiska hälsa. Under tiden fölet avvänjs ska det hållas tillsammans med minst en annan häst.

    Källor: Séverine Henry et al: Domestic foal weaning: need for re-thinking breeding practices? Animals 2020
    Berger J: Wild horses of the Great Basin. University of Chicago Press 1986
    Haixia Xiao et al: Effect of weaning age on stress-related behaviour in foals by abrupt-group weaning method. Journal of Phylogenetics & Evolutionary Biology 2015.