Hästägartips
31 mars 2022 07:00
Ridsportplus

Så går det med det nya allergivaccinet

FramstegAlla hästägare med eksemhästar följer spänt utvecklingen av det nya vaccinet mot klåda. Ridsport har kontaktat forskningsledaren för utvecklandet av det och fått en rapport om den senaste utvecklingen inom forskningen.

Så går det med det nya allergivaccinet
Eksemtäcke är det lättaste sättet att skydda din häst från insekter. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Det är svårt att förutse när vaccinet kan nå marknaden. Det säger doktor Antonia Fettelschoss-Gabriel, gruppledare vid dermatologidepartementet vid universitetet i Zürich.

    Porträtt Antonia F-gabriel
    Doktor Antonia Fettelschoss-Gabriel. Foto: Pressbild.

    Hennes forskning har inneburit att två vaccin för hästar håller på att tas fram; ett mot klåda – framför allt orsakad av knotteksem – och ett mot återkommande nässelfeber.
    – Båda är inne i fasen med avgörande försök. Det mot nässelfeber har kommit längst, där räknar vi med slutanalys av data under fjärde kvartalet i år. För vaccinet mot knotteksem håller vi på med fler studier i större grupper av hästar. Jag har precis dragit igång en ny stor fältstudie.
    Vi räknar med slutlig dataanalys av det vaccinet under slutet av 2023. Men när färdiga vaccin faktiskt finns ute på marknaden är svårt att förutse, myndigheterna har fastställda krav som reglerar processen steg för steg.

    Ny sorts vaccin

    Det som de schweiziska forskarna, tillsammans med bland andra dermatolog Kerstin Bergvall, SLU, håller på att utveckla är en ny generation av allergivaccin. Syftet är att hästen ska stimuleras att producera antikroppar mot den kroppsegna signalsubstansen IL-31, och genom att blockera dessa kemiska budbärare förhindrar man att överkänsligheten triggas igång. Därmed blir vaccinet verksamt mot alla former av överkänslighet, oavsett vad som har orsakat den.

    I flera placebo-kontrollerade studier har båda vaccinerna visat god effekt. Båda har kommit fram till steg fyra av de sju processer som leder fram till ett nytt läkemedel – undersökning av hur det kan tillverkas i stor skala.

    Knottsäsongen närmar sig

    Det är vaccinet mot klåda som intresserar ägare till islandshästar mest. Många islandshästar har problem med knotteksem eller IBH, som det benämns på engelska – insect bite hypersensitivity – en överkänslighet mot svidknottens saliv.

    Fakta

    Fler är 500 arter av svidknott

    Svidknott, Culicoides spp, finns över hela världen, utom på Island. Det finns över 500 olika arter. De trivs bra på vindstilla platser nära vattendrag och är mest aktiva under skymning och gryning

    Redan nu i mars brukar de första knotten kläckas och det allra bästa är om man kan vara med i tid och förhindra att överkänsligheten triggas igång.

    – Fram tills vi har vaccinet får hästägare ta till de vanliga skötselåtgärderna, säger Antonia Fettelschoss-Gabriel, för det finns inget registrerat läkemedel mot IBH. Det som gäller är heltäckande eksemtäcke samt klådstillande och återfuktande krämer och schampo.

    Fakta

    Många namn

    Eksem, knotteksem, knottallergi, sommareksem, insektsallergi och IBH är några av de uttryck som används om samma sak: att hästen är överkänslig mot protein i svidknottens saliv och får klåda av den. Bland hästägare verkar benämningarna eksem eller knotteksem mest använda. 

    Eftersom svidknott inte existerar på Island är exporterade islandshästar särskilt mottagliga för att drabbas och det uppges förekomma hos hälften av de exporterade hästarna.

    Förekomsten ökar med åldern, de hästar som introduceras för svidknott mellan sju och 15 års ålder har extremt hög risk, 96 procent, att utveckla knotteksem. Det sker vanligen deras tredje eller fjärde säsong utanför Island.

    Fakta

    Så skyddar du hästen från knott

    Det allra viktigaste är att skydda hästen från knotten och detta kan ske på många sätt:

    • Sätt upp knottfällor
    • Låt hästen vara uppstallad de tider på dygnet då knotten är som mest aktiva – gryning och skymning
    • Sätt upp ett väderskydd, insekter flyger ogärna in i dem
    • Lägg på ett eksemtäcke
    • Använd flugbekämpningsmedel på hästen och/eller utanpå eksemtäcket

      Varningstecken

      Första tecknet på att hästen börjat reagera mot knotten är att den kliar sig längs mankammen, vid svansroten, längs mittlinjen på magen, öronen och mellan ganascherna. Detta är vanligt i fällningstider på våren, men den allergiska hästen kliar sig mycket oftare och mer intensivt. Huden längs mankammen blir snabbt förtjockad och det kan uppstå sår och krustor. Knotteksem är säsongsbundet, det börjar tidig vår och håller på till sen höst, men är lugnt under vintern.

    • Hästar med knotteksem kan ibland även reagera på pollen.
    • Klåda under vintern kan bero på allergi mot damm- och kvalster.
    • Det finns flera klådstillande och mjukgörande lotioner att använda, det kan vara individuellt vad som fungerar bäst. Preparat med benzylbensoat är ofta bra, det är klådstillande och kan även användas i förebyggande syfte. De som innehåller dexphantenol hjälper till att bygga upp skadad hud. Omega 3 i fodret uppges också ha god effekt.

    Finns hjälp att få

    Det finns idag individuellt vaccin, som utgår från den enskilda hästens besvär, immunoterapi. Då får hästen injektioner av små upprepade doser av allergener, vilket stimulerar en immunreaktion och leder till att en tolerans byggs upp. Vaccinet ges en gång per månad och måste ges livslångt. Det kan ta tid innan effekt uppnås, för en del hästar upp till ett år. Många hästar blir hjälpta av detta, men inte alla.

    Eftersom det nya schweiziska eksemvaccinet har en annan verkningsmekanism, är intresset mycket stort för det. Företaget Evax, som står bakom forskning och framtagande, får massor av förfrågningar och lägger ut information på sin hemsida så snart det händer något nytt.

    Ridsport digital

    99:- i månaden