Clinic
3 december 2023 06:15
Ridsportplus

OS-ryttaren: ”Jag kan ta med Týr hem om du tröttnar”

SIHSAtt en dressyrprofil får testa att rida islandshäst börjar bli ett stående inslag på Friends arena. Denna gång var det Mads Hendeliowitz som fick testa på att rida en häst med fler växlar – det med guidning av Louise Löfgren och Nina Keskitalo. Trion bjöd på en inspirerande och rolig clinic om god ridning.

OS-ryttaren: ”Jag kan ta med Týr hem om du tröttnar”
Det var upp till bevis för Mads Hendeliowitz.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dressyrryttaren Mads Hendeliowitz har representerat Sverige på OS i Rio 2016 och har flera internationella vinster. Han driver Segersta Equestrian i Bålsta och i år var det alltså hans tur att testa att rida islandshäst på mässarenan på Friends.

    Det var valacken Týr från Svala Gård (f -13, e Símon frá Efri-Rauðalæk, u Hildur från Gibraltar) som fick stå för de extra växlarna under clinicen med Mads Hendeliowitz, Louise Löfgren och Nina Keskitalo. Valacken vann B-flokk på SM 2022. I år startade han A-flokk med Louise Löfgren i sadeln, där ekipaget tog ett SM-brons. Den tidigare landslagsryttaren Nina Keskitalo är ridlärare 4 och driver Örnäs gård utanför Stockholm.

    Innan det var dags för Mads började Louise med att presentera Tyr och att jogga igång hästen.
    – Tyr är en häst med mycket power och känslig. Jag har jobbat honom mycket med dressyren och grundläggande övningar för att få honom mjuk och lösgjord. När man tävlar med islandshästar, just i femgång, så ska man rida med mycket power, mycket tryck när hästen går i pass. Sen ska du samtidigt på väldigt kort tid kunna få en mjuk, avspänd häst. Så det är väldigt viktigt med en hög ridbarhet på islandshästarna på hög nivå.

    Clinic Louise Löfgren _mal9609
    Mads Hendeliowitz och Nina Keskitalo diskuterade under clinicen.

    Nina dirigerade Louise till att fortsätta jogga igång Tyr och jobba med övergångar för att få hästen att slappna av. Samtidigt frågade Nina Mads vad han noterade i hästen.
    – Jag ser en avspänd rörlig, väldigt fin mekanik i hästen. Men framför allt en avspänd skön trav att komma igång med. Det är precis enligt vad vi letar efter på ridhästen. Att vi har en grundläggande avspändhet i hästen, svarade Mads.

    Louise Löfgren fortsatte att jobba med övergångar.
    – Vi gör jättemycket övergångar för att kolla att hästen är mellan hjälperna. Att hästen förstår. Precis skulle jag tro att du gör, bollade Nina över till Mads.
    – Jag gör jättemycket övergångar. Jag har bara tre gångarter. Jag kan tycka att det är svårt att få hästen rent mentalt att skilja signaler mellan skritt, trav, galopp, samlad galopp, ökad galopp, samlad trav, ökad trav. Sen plötsligt har man två gångarter till. För mig låter det svårt. Jag blev lite nyfiken på det, svarade Mads.

    Nina berättade att det varit mycket fokus på lösgörande arbete för Louise och Tyr. Att hästen är avslappnad är viktigt för att komma till rätt arbete.

    Louise fick fortsätta att jobba lite med sidförande med Tyr.
    – Vad jag också ser är att det är en ryttare som har väldigt bra kroppskontroll. Bra balans, bra kroppskontroll. Hon är väldigt stadig och stilla på hästen. Man är med hästen, stilla och ger hästen utrymme att tolka våra signaler lite. Man inte bara korvstoppa dem, sa Mads samtidigt som han efter några sekunder la till:
    – Nu tycker jag han blir för spänd.

    Nina höll med och bad Louise komma in på en volt och arbeta för att hitta tillbaka till ett avspänt läge. För att ta sig dit blev det sidvärtes med fokus på att Tyr skulle länga halsen och överlinjen. Mads konstaterade att han själv jobbar likadant med sina dressyrhästar.

    Clinic Louise Löfgren _mal9668
    Louise Löfgren fick mycket feedback under tiden hon joggade igång Týr.

    Louise fick fortsätta jobba med Tyr med sidvärtes och noggranna halvhalter för att få Tyr att länga sig ytterligare. Nina och Mads konstaterade att Tyr är en väldigt känslig häst, samtidigt som de passade på att slå hål på en av fördomarna om islandshästryttare.
    – Jag har ju en fördom att islandshästryttare sitter med jättelånga ben, långa stigläder med skänkeln en halvmeter ifrån. Då tycker jag att jag som har jättekänsliga hästar – de måste jag vara jättenära med min skänkeln. För annars blir det så stor skillnad när jag inverkar. Nu tycker jag Louise rider med en väldigt bra skänkel, sa Mads samtidigt som Nina fyllde i:
    – Ju känsligare häst desto närmare måste du ha skänkeln. Annars blir det som en chock och en explosion för den känsliga hästen när du lägger till skänkeln. Hästen ska hela tiden veta var ryttaren är och ryttaren ska kommunicera med hästen med små hjälper. Hästen ska känna sig trygg.

    Mycket skritt

    Nina konstaterade att islandshästryttare jobbar sina hästar mycket i skritt, mycket för att skritt har samma fotförflyttning som i tölt.
    – Sen är många islandshästar heta så de mår bra av att skritta mycket, sa hon.
    – Jag satt precis vid framridningen och tittade på när Isabell Werth, hon var i andra arenan. Hon kanske gjorde lite passage, sen var det skritt, ökad skritt, halt. Någon galoppfattning, några byten, sen skritt igen. Så man har de här heta hästarna med sig hela tiden, sa Mads.

    Clinic Louise Löfgren _mal9684-förbättrad-nr
    Dags för uppsittning.

    Sen var det äntligen dags för Mads att få sitta upp på Tyr.
    – Var är pallen? sa han med glimten i ögat innan han satt upp på valacken.

    Louise dubbelkollade sadelgjorden på Tyr och Mads fortsatte med lite humor till publikens förtjusning.
    – Spänner hon upp sadelgjorden nu? Kommer jag ramla av?

    Men det var inte första gången Mads satt på Tyr, några dagar tidigare hade han fått sitta på valacken i tio minuter för att känna lite.

    – Hade det här varit en häst som jag satt upp på på en dressyrclinic så hade jag suttit upp och börjat ta en kontakt, sa Mads och gjorde precis det.
    – Det är också en typisk fråga. Hur mycket vill du ha i handen? Jag har egentligen helst så lite som möjligt. Men ändå där så jag har en kontakt med munnen. Sen har jag lagt på lite ben samtidigt som jag flyttar honom. Lite halvhalt på ytter så jag fångar den där ytterbogen. Kanske möter lite med ytterskänkeln. Han är otroligt känslig.

    När Týr blir lite spänd förklarar Mads att han fokuserar på sin egen andning och ser till att koppla på sina egna magmuskler och vara stadig för att Týr inte ska kunna flytta runt honom.

    Nina ber Mads jobba med skritten, eftersom det har samma fotförflyttning som tölten. Mads får korta och länga skritten och jobba med att hästen fortsätter vara avslappnad och behåller lösgjordheten. Týr som är känslig reagerar på små signaler.
    – Det är precis som när jag rider mina egna hästar, ibland blir det missförstånd och då får man bara prova igen. För mig känns det som att han tycker att jag gör för mycket när han blir spänd, så då får jag bara göra mindre, sa Mads öppet.

    Clinicmadsmal9688forbattradnr

    Louise Löfgren som rider valacken till vardags gav Mads godkänt samtidigt som hon konstaterade att Týr är lite annorlunda i mässarenan mot hur han är hemma i vanliga fall.
    – Han är lite på tårna idag, konstaterade hon.

    Sen var det äntligen dags för Mads att få starta i tölt. Nina instruerade Mads att vara noga med halvhalterna och försöka hitta rätt läge för att starta. Läget kom och Mads startade i tölt medan Nina fortsatte instruera.
    – Du får gärna låta honom komma fram lite mer med nacken, prova att gå in i en öppna. Se till att känna av och göra halvhalter, sa hon.
    – Det blir så tydligt för mig när han blir avspänd, sa Mads.

    Mads får göra en övergång till skritt och när det är dags att starta igång igen blir det nästan trav.
    – Det är nog för jag själv är väldigt van att rida övergången skritt-trav, konstaterade Mads.
    – Det känns konstigt för mig att göra en övergång från fyrtakt (skritt) till snabbare fyrtakt (tölt). Det är som i Thailand – same same but different.

    Nina fortsatte coacha Mads där Týrs avspänning och lösgjordhet fortsätter ligga i fokus i samband med tölten.
    – Ska vi inte skruva upp tempot lite? föreslog Louise.
    – Han ska göra en övergång till, han måste klara det. Jag är nördig och Mads är nördig, sa Nina.
    – Du är gammal och tråkig – jag vill rida fort, sa Mads med glimten i ögat.

    Ytterligare skritt och sen blev det dags för en töltsträcka på fyrkantsspåret.
    – Nu kan du gasa lite. Behåll lösgjordheten men se om du kan öka lite mer, sa Nina.
    – Det är askul! säger Mads när han töltar.
    – Öka lite mer, den här hästen har mycket power, sa Nina.

    Louise konstaterade att Mads gjorde ett bra jobb som ryttare på Týr.
    – Du passar på islandshäst, sa hon till honom.
    – Jag tar den! svarade han.

    Nina bollade över till Åsa William, domare och för dagen ciceron i mässarenan, som glatt kommenterade.
    – Jag tycker det är helt fantastiskt. Det är så roligt att se en duktig ryttare på en välutbildad häst. Ridning är ridning. Det här är ju riktigt bra.

    Clinic Louise Löfgren _mal9915-förbättrad-nr
    Mads började få kläm på tölten.


    – Öka lite mer, han har mer pulver, ropade Nina till Mads som töltade fram på långsidan vid mässan.

    Det blev fler övergångar och det märktes att Mads alltmer hittade knapparna på Týr.
    – Ska vi inte ta lite trav också? frågade Nina.
    – Det här var ju så roligt, det här flygande pass då? Hur gör man det? frågade Mads men blev genast nedröstad av Nina.
    – Det gör vi inte idag.

    Mads konstaterade att tölt var roligt men lyder Nina och gick över till trav. En kort stund var Týr lite fyrtaktig i traven men snabbt hittar hästen tvåtakten igen. Mads jobbade med halvhalter, övergångar och böjning.

    Jag blev fascinerad av den här kommunikationen med den här powern

    Mads Hendeliowitz

    Sen var det dags för frågor från publiken konstaterade Åsa William. Mads får frågan om han hade några generella tankar om islandshästar innan fredagens clinic, och om de tankarna i så fall ändrats.
    – Ja, lite grann. Jag har oerhörd respekt för alla som jobbar fulltid med hästar för jag vet hur svårt det är. Jag älskar alla former av hästar. Hade jag fått bestämma hemma så hade vi liksom haft två hästar av alla raser. Jag gillar känsliga hästar och en del brukar säga att mina hästar är lite halvschizofrena. Det här var lite en nivå upp från det så jag tycker det var otroligt kul och jag blev fascinerad av den här kommunikationen med den här powern.

    Clinic Mads _mal9838

    Mads fick också frågan om hur det kändes att rida tölt.
    – Jo, men det som är svårt för mig som i vanliga fall sitter jag i skritt-trav eller skritt-passage eller skritt-piaff eller piaff-trav och plötsligt är det en helt annan rytm. Alltså min kropp säger att: ”Nu gör du helt fel”. För den där tölten vill jag ju helst inte ha på mina dressyrhästar. Det är ändå så att det finns vissa dressyrhästar som använder den, den finns ju hos storhästar också, det är bara att vi vill inte ha den för det blir okoordinerat. Spänd, säger vi. Så det var lite annorlunda tills man hittade känslan. Så när jag töltade ett tag så var det svårt att hitta traven istället.

    – Hur tycker du att som Ninas instruktioner här och Lollos, vad de menar att du ska göra i form av övningar och teknik och så, påminner det mycket om ridningen av en tregångshäst eller kände du det att det var väldigt annorlunda? frågade Åsa.

    – Det är ärligt talat ingen skillnad. Jag tror mycket det med att flytta handlar också om att det är flyktingdjur, oavsett om det är islandshästar eller galopphästar, det är flyktdjur och de måste helt enkelt få röra sig framåt. Och flyttar vi mycket på dem då får de röra sig fram så vi inte sitter och bråkar med handen.

    I slutet framkommer det Louise köpt Týr av sin pojkvän Sebastian Benje som tidigare tävlade valacken.
    – Jag kan ta med Týr hem om du tröttnar, sa Mads skämtsamt och la till:
    – Det var roligt, men det var svårt.

    Nina konstaterade att Mads klarat av uppgiften bra och att bra ridning alltid är bra ridning. Hon uppmuntrade Mads att ta ett sista varv i tölt innan det var dags av avsluta. Något han gjorde med bravur och det sista han sa innan clinicen var slut var:
    – Alltså såg du den övergången?

    Ridsport digital

    99:- i månaden