Hästägartips
26 februari 06:10
Ridsportplus

Päls kräver mer energi än muskler

PälsMånga upplever att vårvintern är en jobbig tid för hästar. Pälsen rasar, hårremmen är matt och hästen kan verka orkeslös.

Päls kräver mer energi än muskler
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Kanske försöker man boosta sin häst med extra tillskott under fällningen, men dessvärre är det för sent. Det verkliga jobbet har hästen redan gjort, nämligen att sätta den nya päls som ska ersätta den gamla som nu yr och fastnar överallt. 

    Någon gång i december eller januari sätter hästen sommarpäls och i augusti, september är det dags för vinterpälsen att börja växa. Det är en energikrävande process. Exakt hur mycket energi och vilka enskilda näringsämnen som behövs har forskningen ännu inte kommit fram till – vad än vissa tillskottstillverkare vill hävda.

    Anna Jansson  Professor Slu
P: 2019-11
    Anna Jansson, SLU. Foto: Carin Wrange

    Hår består till övervägande del av protein, resten är fett och mineraler. Att bygga upp päls kräver energi och protein, och det i större mängder än för att bygga muskler.

    – Hästens kropp prioriterar pälstillväxt före att sätta muskler eller fett. Det innebär att om foderstaten innehåller för lite energi och protein medan pälsen sätts kommer hästen att tappa vikt och muskler, eller stanna i tillväxten om det är ett föl eller unghäst, men inte sluta sätta päls, förklarar Anna Jansson, professor vid SLU.

    Där har vi alltså svaret på varför många hästar verkar hängiga och urfallna under fällningen på vårvintern: de fick inte all näring de behövde två månader tidigare.

    – Om man har en väl uträknad foderstat som ligger exakt på hästens behov när den inte sätter ny päls, kan det vara klokt att öka fodergivan lite redan när den nya pälsen börjar sättas – alltså kring jul, säger Anna Jansson och fortsätter:

    – Att många hästar inte tycks påverkas av pälsbytet på hösten, kan bero på att de är på näringsrikt bete när vinterpälsen sätts. 

    Förr fick hästar ofta foderjäst på vintern. I dag ger många i stället B-vitamin, i tron att det är en uppdaterad metod för att underlätta pälssättningen. Men även om foderjäst innehåller B-vitamin, innehåller det framför allt protein, vilket är vad som behövs för att bygga päls och bibehålla muskler. 

    Hur kommer det sig då att vissa hästar ser ut som bisonoxar i snön, medan andra visar upp en kort elegant vinterpäls? Dels handlar det förstås om hästras och klimat, men också om vad hästen gör.

    – Hästar i träning sätter ofta mindre päls och verkar mindre påverkade av päls-bytet. Det beror på att arbetande hästar får mer foder, men kanske också på att de oftare får en mer komplett foderstat. Den högre fodergivan resulterar också i högre energi-omsättning som ökar värmeproduktionen, förklarar Anna Jansson.

    Fakta

    TEMPERATUR ELLER LJUS? 

    Hästars pälssättning och pälsfällning påverkas framför allt av ljus och temperatur. Vilken av dessa faktorer som har störst betydelse är inte klarlagt men forskningsstudier visar att pälsfällningen på hästar av halvblodstyp lättare kan manipuleras med hjälp av konstgjort ljus, medan ponnyer tycks mer benägna att behålla vinterpälsen tills värmen kommer.

    Källa: The effects of extended photoperiod and warmth in ponies and horses at different times of year

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 3/2024.

    Ridsport digital

    99:- i månaden