Avel
15 februari 06:05
Ridsportplus

Planera för avvänjning av fölet

UppväxtHar du vant av fölet eller är det dags att göra det? Planera så att den får en så god uppväxt som möjligt.

Planera för avvänjning av fölet
Dags för avvänjning?

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tidpunkten för avvänjning av föl kan variera med förutsättningarna hos stoägaren, men någonstans mellan sju och nio månaders ålder är vanligt. Rutinerna för avvänjning skiljer mellan uppfödare och beror på hur många ston som finns i avel och hur det är tänkt att fölets första tid efter avvänjningen ska se ut.

    Det är inte optimalt att en unghäst växer upp enbart med sin mamma, utan den bör ha andra unghästar att busa med. Därför bör den som bara har ett sto i avel samarbeta med andra för att ordna det så bra som möjligt för fölungen. Någon form av grupphållning med stora hagar är bra. 

    Det är alltså hög tid att börja planera för vad som ska hända med fölet framöver. Några stoägare med varsitt sto kan samarbeta kring detta, så att den med bäst förutsättningar tar hand om båda fölen, som får tillbringa våren tillsammans. Fölet kan även lämnas till en lösdrift för unghästar i samma ålder. Stoföl brukar gå i en flock för sig, och hingstfölen för sig.

    Ta reda på så mycket som möjligt om den lösdrift som fölet ska lämnas till, kontrollera referenser från andra som haft hästar där. Även om allt verkar bra, är det viktigt att åka och titta till fölet då och då, och själv se att det verkligen trivs. Vissa hästar har svårt att få ro att äta eller trivs inte med övriga i gruppen.

    I en orolig grupp där en stark individ hela tiden bråkar med övriga, kan ibland en äldre häst gå med dem som stabilisator, vilket brukar fungera mycket bra. En pensionerad valack kan ofta sköta den uppgiften med den äran.

    Se även till att skaffa ett bra avtal där det noga står vad som gäller och inte.

    Fölen slutar självmant att dia

    Det har inte gjorts så många studier kring tidpunkten för avvänjning i frilevande hästflockar, men för ett par år sedan gjordes detta i ett forskningsprojekt på Island. Tre frilevande hästflockar ingick i studien. Det visade sig att en spontan avvänjning skedde när fölen var i medeltal nio månader (mellan 7,7 och tio månader gamla). Stona körde inte bort dem, utan det var fölen som tog initiativ att sluta dia när de kände sig mogna.

    Detta inföll vid lite olika ålder – som tidigast vid 7,7 månader – och berodde på deras sociala band till stoet. Trygga föl slutade dia tidigare, medan vissa föl var mer ängsliga och knutna till modern och hellre uppehöll sig i hennes närhet än med övriga hästar. Dessa diade tills de var äldre. Oavsett vid vilken ålder som fölen slutade dia, uppvisade varken de eller stona några tecken på stress. Stoet hade sedan en sinperiod på mellan två och fyra månader innan hon började producera ny mjölk till nästa föl.

    Källa: Séverine Henry et al: Domestic foal weaning: need for re-thinking breeding practices? Animals 2020

    Ridsport digital

    99:- i månaden