ProffstipsetAtt skapa en positiv känsla för häst och ryttare är en viktig ingrediens för att lyckas. Det menar Josefin Birkebro, som här ger flera goda råd för att skapa framgång under ridpasset.
Planering skapar glädje för både häst och ryttare
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Josefin Birkebro är ryttare och tränare med två VM-medaljer i sprot på meritlistan. Under VM i Oirschot visade hon dessutom fram Merkur från Smedjan (f-17, e Alfur frá Selfossi, u Minning från Margretehof) till ett VM-brons i avel för 6-åriga hingstar. Här delar hon med sig av några goda råd inför ridpasset.
Ha en plan
Många vet inte riktigt vad de ska göra under det dagliga ridpasset, det blir mest att man rider runt. Hästarna har inte valt att bli ridna, och det blir inte roligt för dem att springa 20 varv på en volt.
Tänk i stället ”vad behöver jag träna på i dag?”.
Jag använder mig ganska mycket av olika ridövningar till mina elever. Under vintersäsongen är det bra att göra övningar som tränar ridbarheten så att hästen
är väldigt ridbar på våren. Nu har du en massa tid på dig att träna innan våren är här!
Använd koner
Sätt ut koner, tänk att du ska öva ”Kyras fyrkant”, och träna på det på olika sätt i olika gångarter. Det finns många övningar som är gjorda för stora hästar, men vi kan använda mycket även för islandshästar.
Ett exempel på en bra övning är att rida på den lilla Kyra-fyrkanten: Rid fram till konen, gör en framdelsvändning, rid till nästa kon och gör en framdelsvändning, och så vidare. Du kan även göra bakdelsvändningar vid konerna. Här får du träna på något som är viktigt, att kunna flytta fram- och bakdel, och det är bra att ha en punkt att göra vändningen på.
Du kan även sätta ut koner på det stora fyrkantsspåret och göra övergångar vid konerna. Det är förberedande för tävling, för på tävling ska du göra saker på vissa ställen. Du ska kunna göra övergångar mellan alla gångarter, till exempel tölt-skritt, galopp-trav, skritt-trav, och så vidare.
Tänk på att förbereda hästen innan övergången ska ske. Förbered, gör övergången och få till en bra gångart direkt. Vid exempelvis tölt-skritt gäller det att samla tölten så att du får en bra, avslappnad skritt. Övergångar handlar om ridbarhet och kommunikation mellan dig och din häst.
Något man ofta ser är att övergångarna blir för sena på tävling, då får du avdrag och det är onödigt. Att använda koner är bra, för det blir lätt lite flytande annars.
Tänk på att välja övningar som det går att lyckas med, så att både häst och ryttare kan känna sig nöjda. Om du gör något som är för svårt kan det bli negativt för båda. Vi behöver göra det roligt för hästarna att jobba med oss människor.
Tölt med tempoväxling
Sätt ut koner som visar var du vill ha din ökning och var du vill ha din nedtagning.
Ena dagen, fokusera på ökningar, låt nedtagningarna bli utdragna så att det inte blir hård och bestraffande ridning.
Andra dagen, fokusera på nedtagningar. Tänk på att anpassa om det blir för mycket – bättre att öka mindre och få en bra nedtagning.
Det är inte rimligt att allt ska bli bra första gången.
Filma
Det är jättebra att filma sina ridpass. Jag har en Pivo (en sorts tillbehör till mobilen som gör att det går att filma utan kameraman, reds anm), det kan vara svårt att få någon att filma.
Genom att filma går det att se utvecklingen. Om du ser att något inte är perfekt kan du träna på det och filma igen.
Variera omgivningarna
Ta med dig arbetet från ridbanan ut i skogen. Att rida i naturen stärker hästen. Visst får hästen skritta på långa tyglar, men när jag rider i en annan gångart, då tränar jag, även om det är olika hur mycket energi jag ber hästen att arbeta med.
Trav på långa tyglar innebär ofta obalans och det hjälper inte mig och hästen. Men en galopp i full fart kan vara bra och roligt för både häst och ryttare.
Variera din träning och gör den rolig!
Den här artikeln publicerades först i Ridsport Island 2023.
Följ Ridsport på