Reportage
17 september 2023 06:20
Ridsportplus

Det hände med bluphingstarna från 2015

AvelVarje år får unghingstar med hög blup möjlighet att lösa betäckningslicens utan ha blivit avelsbedömda. Ridsport har tittat närmare på vad som hänt med de hingstar som verkade som bluphingstar 2015.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Bluphingstlicenserna öppnar upp för att uppfödare runt om i Sverige att använda obeprövade men spännande hingstar, delvis för att få en snabbare generationsväxling i aveln. 2015 verkade tio bluphingstar, varav bland dessa har några förblivit obedömda och deras licens har inte mynnat ut i några avkommor medan andra fått mängder av avkommor eller presterat på högsta nivå inom sporten.

    Den som betäckte flest 2015

    2015 betäcktes drygt 800 ston. 203 hingstlicenser av olika slag utfärdades och av dessa var alltså tio bluphingstar. 89 ston betäcktes av bluphingstar detta år vilket mynnade ut i 62 föl året därpå.

    Mest använd av bluphingstarna detta år var Draumur frá Vorsabæ II (e Spuni frá Vesturkoti, u Kolbrún frá Vorsabæ II) som 2015 var tre år gammal. Under 2015 betäckte han 24 ston vilket resulterade i 20 föl året efter. Ägaren Nadja Andréewitch, som fortfarande äger hingsten, hade köpt Draumur några år tidigare.
    – Jag gillade stammen och mailade uppfödarna och frågade om jag fick köpa honom. Att jag fick köpa honom var mycket tur.

    Draumur-1
    Draumur frá Vorsabae II Foto: Privat

    Nadja Andréewitch berättar att hon ägt Draumurs storebror från samma sto, och planerna var att ha brodern som hingst men av olika skäl fick hon kastrera brodern.
    – Så jag tror uppfödaren hade lite dåligt samvete och att det var därför jag fick köpa Draumur. Det är ju inte annars en häst man säljer med tanke på stammen.

    Nadja Andréewitch berättar att hon i ett videoklipp såg en mjukhet i Draumurs rörelsemönster som hon tycker följt honom och nu blivit en del av hans signum.
    – Jag kände mig hela tiden säker på att han var värd att satsa på.

    Hingsten kom som 1,5-åring till Sverige. Så småningom fick Daníel Ingi Smárason och Berglind Rósa Gudmundsdóttir rida in hingsten. Draumur visades senare som 5-åring av Vignir Jonasson. Draumur fick då en totalbedömning på 8,08. Med en ridbedömning på 7,87 fick hingsten 9,5 för skritt med kommentaren bra takt, energisk och vägvinnande. Han fick också 9 för spirit och 8,5 för tölt. 5-årsbedömningen landade på 8,39 exteriört med 9 för hovar.

    Draumur tävlades under 2018 av ungdomsryttaren Oskar Fornstedt och senare flyttade hingsten till Sigurður Óli Kristinsson. Anledningen till det var att Sigurður Óli Kristinsson själv var nyfiken på var Draumur tagit vägen.
    – Sigurður hade tävlat Draumurs storebror på Island och det var en av hans absolut favorithästar att rida så han undrade var Draumur tagit vägen.

    Draumur Tölt
    Draumur med Sigurður Óli Kristinsson i sadeln. Foto: Privat

    8 år gammal visades Draumur om av Sigurður Óli Kristinsson i Danmark. Hingsten höjde sig till en totalbedömning på 8,49, delvis för att han denna gång visade pass men också för att han höjde poängen poängen från 8,5 till 9 för tölt och landade på 8,47 för ridegenskaper. Exteriört höjde sig hingsten också till 8,52 där bland annat rygg och kors höjdes från 8,5 till 9. Sigurður Óli Kristinsson och Draumur tävlade även och ekipaget tog sig bland annat till a-final både på tyska och danska mästerskapen.

    Draumur var i Danmark under ett par år under tiden Nadja Andréewitch själv hade småbarn. När det var dags att plocka hem hingsten så körde hon först hingsten till försäljning.

    – Det var en norsk landslagsryttare som intresserade sig för att köpa honom, då kände jag att jag inte kunde sälja honom. Han betyder helt enkelt för mycket för mig. Han har ett så bra lynne, när jag rider så kan han gå med raketbränsle och sen senare samma dag bära runt på barnen.

    Det är lätt att glömma att hur mycket mödernet betyder

    Nadja Andréewitch

    I dag är alltså hingsten i Sverige igen och planen är att Nadja ska starta lite gaedingakeppni med honom,

    – Jag inser att jag inte är superintresserad av att tävla själv, jag dömer mest. Men eftersom han är hingst känner jag att han borde visa upp sig. Samtidigt som jag vill inte köra iväg honom till någon annan. Jag tycker han har varit runt mycket och även om han klarar det så är det uppenbart att han trivs bäst hemma. Så betyder han väldigt mycket för mig.

    I dagsläget har Draumur frá Vorsabæ II 47 registrerade avkommor varav majoriteten är födda i Sverige. Totalt fyra är i skrivande stund avelsbedömda. Töfradis frá Stummebol (f-16, u Síf frá Kálfhóli 2) är den högst bedömda med sin totalbedömning på 7,85.

    – Det är många avkommor som det har gått bra för på föl- och unghästmönstringarna, vilket känns jätteroligt. Man får inte glömma att han har en mamma med med fantastisk stam, som lämnat många fina avkommor. Det är lätt att glömma att hur mycket mödernet betyder.

    Flest avkommor i dag

    Kjarval från Knutshyttan (f-13, e Oliver frá Kvistum, u Svala från Knutshyttan) är den hingst bland bluphingstarna som i dagsläget har flest avkommor. I Worldfengur finns 123 avkommor, varav sex av dessa är bedömda. Tre av de sex är födda i hans årskullen 2016. Júlia från Agersta (f-16, e Kjarval från Knutshyttan, u Electra från Agersta) är den högst bedömda med 7,96 i totalbedömning. Julia från Agersta tog silver i P1 med uppfödaren Caroline Agerhill i sadeln under årets SM.

    Dsc9714
    Kjarval. Foto: Mirjam Horn Thorwall

    Kjarval själv bedömdes första gången som 5-åring där han visades av sin uppfödare Gardar Gislason. Som 5-åring fick han 9 för tölt, spirit och helhetsintryck. Dessutom fick han 9 för hovar. Han slutade på en totalpoäng på 8,26.

    Efter 5-års visningen visades Kjarval ytterligare två gånger, då som fyrgångare där han fick 8,63 för ridegenskaper utan pass.

    För den som haft ögonen öppna under våren och sommaren 2023 så har Kjarval passerat i startlistorna och varit i toppen i resultatlistorna tillsammans med Lára Gardarsdottir Hesselman i sadeln. Ekipaget startade på SM 2023 och tog sig till en sjätteplats i uttagningen i T1 med 6,80 och vidare till b-final i V1.

    En annan häst från Knutshyttan: Kraftur från Knutshyttan (f-12, e Prins från Knutshyttan, u Tilviljun från Knutshyttan) verkade också som bluphingst 2015. Kraftur å andra sidan har bara två registrerade avkommor varav ingen i skrivande stund är bedömd. Kraftur själv bedömdes till en totalpoäng på 8,31 som 5-åring. Han fick bland annat 8,5 för allt utom benkvalitet och hovar. För benkvalitet och hovar fick han 8.

    Kraftur är numera valack och ägdes och tävlades av Sanne Gustavsson som nu sålt honom vidare.

    Mästerskapsmeriter

    Nästa bluphingst från 2015 är en välkänd karaktär på tävlingsbanorna: Fengur från Backome (f-11 e Álfur frá Selfossi, u Fjóla frá Kirkjubae). Fengur betäckte bara ett sto 2015 och det resulterade inte i något föl. Men i dagsläget har han 33 registrerade avkommor varav en av dem: Dalí frá Engholm (f-17, u Dimmbra fra Engholm) själv redan verkat i Danmark och har åtta avkommor. I skrivande stund finns inga totalbedömda avkommor efter Fengur med Dalí är exteriörbedömd till 8,20 och Hermann fra Engholm (f-19, u Helga fra Engholm) är exteriörbedömd till 8,18.

    Vignir Fengur 9
    Vignir Jónasson och Fengur från Backome på NM på Åland 2022.

    2018 bedömdes Fengur från Backome till en totalpoäng på 8,70 varav 8,75 för ridegenskaper med bland annat 9 för tölt, trav, spirit och helhetsintryck. Han fick även 9,5 för hovar och 9 för huvud och proportioner.
    Fengur tog sig till avelsklasserna på VM i Berlin 2019 där han fick brons i kategorin Hingstar 7 år och äldre. Under alla visningar har Vignir Jónasson suttit i sadeln.

    Det kanske största avtrycket har Fengur än så länge gjort som sporthäst. Hingsten har dels tävlats av Johanna Wingstrand men också av Vignir Jónasson. På meritlistan har Fengur framgångar från både SM och NM. Han tog silver i A-flokk på NM 2018 och har i år startat flera gånger, bland annat på ”hemma-arenan” Sundabakki där föreningen som bär hans namn huserar: Fengur islandshästförening. Fengur är uppfödd av familjen Wingstrand som nyligen sålde hingsten.

    Fengur var under en period den hingst som hade högst blup i världen. I dagsläget har han 125 i blup.

    Tog sig till VM

    På VM i Berlin hade Fengur från Backome sällskap av en av de andra bluphingstarna från 2015, nämligen Vísir från Tavelsjö (f-13, e e Spuni frá Vesturkoti, u Passía frá Hofi). Skäckhingsten bedömdes till 8,62 på Axevalla 2019. Då fick han poängen 8,71 för ridegenskaper med bland annat 9 för tölt och 9,5 för spirit. Han landade på en totalpoäng på 8,62. Man kan ana att det var den bedömningen som gav hingsten en biljett till avelsklasserna i Berlin där Vísir från Tavelsjö tog brons i klassen för 6-åriga hingstar. Vísir visades av Erlingur Erlingsson och ägs av Emil Sundström.

    Visir har i skrivande stund 57 registrerade avkommor och betäckte sex ston 2022. Det finns än så länge en bedömd avkomma: Ísold från Tegarne (f-16, e Aleiga från Frihamra) som kommer från hingstens första årskull. Stoet har en totalbedömning på 7,78.

    Visir och Emil Sundström syns nu aktivt på tävlingsbanorna och ekipaget debuterade i F1 tidigare i år.

    Fick 9 för ridbarhet

    Galdur frá Horni I (f-12, e Kvistur frá Skagaströnd, u Gletta frá Þóroddsstöðum) kom som 3-åring till Sverige och verkade över sommaren 2015. Han betäckte då totalt 17 ston vilket resulterade i 12 föl 2016.

    Galdur bedömdes första gången som 6-åring med Reynir Aðalsteinsson i sadeln. Hingsten fick 7,69 för ridegenskaper med bland annat 8,5 för tölt och 5 för pass. Han fick 8,5 för rygg och kors med kommentaren välmusklad rygg. Han landade på 8,08 exteriört som 6-årig. 2020 var det dags igen för avelsvisning, denna gång med Erlingur Erlingsson i sadeln. Denna gång landade hingsten på totalpoängen 8,03. 2020 fick han 9 för ridbarhet med flera fina kommentarer.

    Totalt 26 avkommor finns registrerade efter Galdur. Av dessa är ingen än så länge avelsbedömd.

    Aktiv på tävlingsbanorna

    Hingsten Óli Örn från Stav (f-11, e Garri frá Reykjavík, u Olga från Skáneyland) och Sofie Sellén är aktiva på tävlingsbanorna och ekipaget startade bland annat på GK-SM i B-flokk 2022. 2015 var Óli Örn bluphingst men fick det året inga ston.

    Hingsten visades både 2019 och 2020, bägge gångerna av Daníel Ingi Smárason. På avelsbedömningen 2020 fick 8,23 för sin exteriör och 8,0 för ridegenskaperna vilket gav en total på 8,08. Óli Örn fick 8,5 för både tölt och ridbarhet.

    Óli Örn från Stav har i dagsläget inga registrerade avkommor i Worldfengur.

    1e6a2329
    Óli Örn från Stav tillsammans med Sofie Sellén. Foto: Elin Krångelin

    Förblev obedömda

    Två av bluphingstarna från 2015 förblev obedömda: Beethoven från Sundsberg (f-11, e Ísar frá Keldudal, u Vor från Österåker) och Vídalín från Sundsberg (f-12, e Garri frá Reykjavík, u Vaka från Österåker). Bägge med starka linjer på mödernet: Vor från Österåker (f-99, e Thokki från Österåker,) undan det legendariska stoet Von frá Vindheimum. Vor i sin tur är mor till bland annat till Mozart från Sundsberg (f-07, e Isar frá Keldudal) som är bedömd till 8,72 i total. Mozart är i sin tur helbror till Beethoven.

    Även Vidalins mor Vaka från Österåker (f-01, e Mökkur frá Varmalæk) är undan Von frá Vindheimum och Vaka själv deltog på VM 2007. Vaka har flera bedömda avkommor där den högst bedömda avkomman har en totalpoäng på 8.38.

    Beethoven och Vidalín fick flera ston under 2015 vilket resulterade i fyra föl vardera. Vidalín har sex registrerade avkommor men ingen är bedömd, motsvarande siffra för Beethoven är 15 avkommor. Beethoven har en totalbedömd avkomma: Vilja från Granvåg (f-15, u Leista från Sunnanö). Stoet bedömdes 2022 och fick en totalbedömning på 6,82.

    Vidalin registrerades som död i maj 2023.

    Ägs av Niclas Dahlqvist

    Lofti från Backgården (f-13, e Oliver frá Kvistum, u Loka från Backgården) var 2 år 2015 och fick två ston. Hingsten ägdes då av uppfödaren Sandra Lidén. 2018 visades Lofti för första gången och fick då 8 för tölt, galopp, spirit och helhetsintryck. Ridbedömningen landade på 7,37. Då visades han som fyrgångare. Samma år köptes Lofti av Niclas Dahlqvist som just nu är ordförande i SIF Avel.

    2020 var det återigen dags för visning, denna gång hamnade ridegenskaperna på 8,51. Den då 7-åriga hingsten fick 8,5 för alla ridegenskaper utom två: skritten fick han 8 för och ridbarheten 9. Exteriört landade han på 8,04 vilket gav en total på 8,34.

    Lofti har 17 avkommor registrerade i skrivande varav ingen ännu är bedömd.

    Ridsport digital

    99:- i månaden