Reportage
17 mars 06:10
Ridsportplus

Fördjupning: Rätt hull på din häst

HästhälsaHästens hull är avgörande för dess välmående; bär den på för många kilo kan det leda till en rad sjukdomar och skador – om den istället är undernärd orkar den inte arbeta och får bristsjukdomar. 

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Kännedom om hästens hull är en av förutsättningarna för att ge den rätt foder och grad av motion/arbete. Hur bedöms då hullet på en häst? En vanlig missuppfattning är att det enda som räknas är om revbenen är synliga för blotta ögat eller ej.

    Veterinär Anne Haglund, specialist i hästens sjukdomar, Saxtorps Hästklinik, möter många hästägare som inte kan avgöra vilket hull deras häst har.

    Trannehaglundveterinarsaxtorp10a8774
    Anne Haglund har varit veterinär sedan 1990, innehar specialistkompetens i hästens sjukdomar och driver Saxtorps Hästklinik i Landskrona. Foto: Marielle Andersson Gueye

    – Det handlar inte bara om vad man ser, utan det viktigaste är att känna igenom hästen, förklarar hon. Det finns en skala för detta, ett schema att gå efter.

    Detta schema omfattar sex delar av hästens kropp, vilka poängsätts mellan 0 och 9. Genomsnittet ger hästens hullpoäng. 

    – Fullblod i träning ligger på 4,5 poäng, annars ligger idealet på 5 poäng. Vid 6 poäng eller högre räknas hästen som fet i olika grad.

    Den som enbart förlitar sig på vad ögat ser, kan missta sig på flera sätt. Det är lätt att tro att den runda bakdelen visar en välmusklad häst, medan det i själva verket är fettdepåer. Sedan finns den andra varianten, där en häst med vinterpäls och stor mage kan verka välnärd och rund när vi tittar på den från sidan, medan den vid palpation är tunn både över revben och längs ryggraden.

    – Det är ett vanligt misstag att man bildar sig en uppfattning om hästens hull bara genom att titta på den, säger Anne. Jag vill uppmana hästägare att regelbundet känna igenom sina hästar för att ha koll.

    Här nedan finns en video som visar hur man känner igenom hullet på hästens kropp. Det är sex områden som känns igenom: halsen, manken, runt bogen, revbenen, ryggen och svansroten. Palpationen börjar vid nacken och fortsätter till svansen. 

    – Många hästar är i överhull idag, en del är helt enkelt feta. Det innebär ökad påfrestning på hela hästen, vilket på sikt ger kotledsinflammation och gaffelbandsskador. Dessutom ökar fetma kraftigt risken för fång, som är en mycket allvarlig sjukdom med stort lidande för hästen. Där finns också en fara i att vi tror att den kraftiga hästen tål en tung ryttare, det blir alltså ytterligare belastning på dess kropp.

    Generellt har hästarna i västvärlden blivit tyngre de senaste decennierna.

    På den andra sidan av skalan hittar vi den tunna hästen. Utan koll på hullet kan hästen plötsligt ha fallit ur rejält. Detta gäller oftast för äldre hästar, som av olika anledningar kan få svårt att hålla vikten. Sådana överraskningar kan undvikas genom regelbunden kontroll av hullet/vikten, då är det lättare att se förändringarna i tid. 

    Vant oss vid tyngre hästar

    Det är bra att känna till hästens vikt, vilket kan ske genom vägning till exempel vid besök på klinik, eller att mäta den med viktmåttband. Det är dock bara händerna som kan avgöra om hästen börjat anlägga fettdepåer på vissa delar av kroppen. Fettdepåer kan vara ett tecken på att hästen har onormal respons på socker och stärkelse i fodret och riskerar att få metaboliska störningar. Dessa depåer kan uppkomma även på hästar som har normalt hull i övrigt.

    Generellt har hästarna i västvärlden blivit tyngre de senaste decennierna och våra ögon har vant sig vid detta. Ibland följer detta vilken hästsport som utövas. Till exempel vägde dressyrhästarna på OS 2021 i genomsnitt 630 kg, att jämföra med fälttävlanshästarnas medelvikt på 515 kg.

    – Vissa raser har extra lätt för att lägga på hullet, dit räknas islandshästar, de ursprungliga ponnyraserna och de iberiska raserna, berättar Anne Haglund. 

    Säsongsvariation

    Generellt för hästar som är lättfödda gäller det att inte fodra på dem över vintern utan ha noggrann koll på foderstaten.

    Det finns en inbyggd säsongsvariation hos hästar som innebär att de under sommar och höst lägger på sig ett hull som ska vara över vintern. Frilevande hästar är i regel tunna i februari-mars för att sedan äta upp sig igen på vår- och sommarbetet. Om vi serverar hästarna alltför näringsrikt foder över vintern – i förhållande till deras arbetsinsats – kommer de att vara feta när de möter vårens gräs och risken för problem ökar avsevärt.

    Så ser en normalviktig häst ut

    Har vi vant oss vid att hästar har mer hull än de borde? Vet du hur en normalviktig häst ser ut? Här är bilder på hästar som är allt från tunn till fet. Hästarna är bedömda efter Hennekes hullskala, som du också hittar längst ner i artikeln.

    Reportage Hull Hos Häst
    Foto: Marielle Andersson Gueye

    Normalhull

    Det här 7-åriga stoet, en varmblodig ridhäst, visar normalhull. ”Hon får något lägre siffra för revbenen, hon är aningen tunn där, men annars är det så här idealet ser ut,” säger Anne Haglund.

    Reportage Hull Hos Häst
    Foto: Marielle Andersson Gueye

    Rejält med underhudsfett

    På den 11-åriga fjordhästen är det lätt att hitta rejält med underhudsfett på de flesta av punkterna som ska kännas igenom. Hon hamnar på siffran 7, fet.

    Reportage Hull Hos Häst
    Foto: Marielle Andersson Gueye

    Ser rund ut men är tunn

    Det här skimmelstoet är en riktig luring. Från sidan ser hon riktigt rund ut, det är hängmagen tillsammans med den begynnande vinterpälsen som förvillar, för vid palpation är hon tunn både över revbenen och längs ryggraden.

    Reportage Hull Hos Häst
    Foto: Marielle Andersson Gueye

    Fint skick med lite fett

    Den 12-åriga islandshästen har precis avslutat tävlingssäsongen och är i mycket fint skick, undantaget är början till fettdepå vid bogen. 

    Reportage Hull Hos Häst
    Foto: Marielle Andersson Gueye

    Har tappat underhudsfett

    En 17-årig SWB med mycket fullblod i stammen. Den räknas som slank, eftersom den har börjat tappa underhudsfett på flera punkter på kroppen. ”Detta skedde snabbt, vilket kan inträffa på äldre hästar”, säger Anne Haglund. ”Då brukar veterinär kopplas in och utreda orsaken, vilket ibland kan vara tänderna eller mask. Många äldre hästar behöver specialanpassad foderstat.”
    Fotnot: I det här fallet har ägarna kontakt med veterinär och hästen är under vård.

    Hullskalan

    Ridsport digital

    99:- i månaden