Reportage
10 mars 06:10
Ridsportplus

Från NM 2018 till Hirshaga – Veera och Arnór Dan fortsätter sin satsning

ReportageVeera Sirén och Arnór Dan Kristinsson var verksamma i Sverige en tid. Sedan några år tillbaka driver de verksamhet på Hirshaga, sju mil från Helsingfors. Ridsport har varit på besök.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ingen kan ana då man kör längs de slingrande vägarna i Loppi, cirka 70 kilometer norr om Helsingfors, att där framme väntar flera av Finlands bästa islandshästar. Det vackra stallet möter besökarna direkt efter parkeringsplatsen.

    Paret Veera Sirén och Arnór Dan Kristinsson, som båda rider i det finska landslaget, har ägt stället sedan år 2020. Ovanför stallet finns en praktisk lägenhet, vilken kom till användning de första åren då ett bostadshus byggdes till tomten.

    Det nya huset, som blev färdigt för två år sedan, är modernt och kompakt – från de högresta fönstren kan man se över gården och hästarna. I mitten av tomten ligger en väldigt stor paddock som mäter hela 75 meter gånger 45 meter, vilken är omringad av stora rasthagar och betesmark. Det är tyst och lugnt, enbart glatt småprat på isländska kan höras från stallgången då Arnór Dan sin vana trogen talar i telefonen med en kompis. Kontakter finns både nära och fjärran.

    Spadi_arnellab
    Veera Sirén och Arnór Dan Kristinsson tillsammans med Spaði frá Skarði.

    Jackpot på Nordiska Mästerskapen 2018

    Passion klär människor väl och passion för islandshästsporten finns hos både Arnór Dan och Veera. Paret träffades på NM i Sverige 2018. Sverige blev också det första landet där det nykära paret bodde ihop, då Arnór Dan flyttade dit från Island och Veera från Finland, för att starta ett gemensamt företag.

    Birkir_arnellabacklund
    Vackert stall med bred stallgång.

    Just NM 2018 nämner Arnór Dan som ett av de bästa minnen han har – att bli dubbel nordisk mästare och träffa sin livskamrat under samma tävlingsvecka är en otrolig jackpot!
    Tillsammans med Roði frá Garði (f-04 e Jór frá Gýgjarhóli u Elva frá Garði) vann han tölt T1 och fyrgångskombinationen för young rider.

    Veera nämner att de gärna hade bott längre i Sverige, men hennes studier i fysioterapi var svåra att sköta på distans – med flera praktikperioder på kommande var det vettigt att flytta till Finland. Veera reste av och an till Finland för studiernas skull när de bodde i Sverige och nästan varje gång hittade hon sig själv på någon gårdsvisning.
    Det var inte helt lätt att hitta en hästgård, men de var redo att göra en del kompromisser då de hittade stiliga Hirshaga. Hus skulle byggas och en hel del skulle fixas på tomten; röjningsarbete och städning stod på schemat. Nu berättar paret att de trivs bra i Finland och det känns härligt att ha ett eget ställe.
    – Det bästa med egen gård är att man kan utveckla det som man själv vill, utbrister Arnór Dan.

    Vm23_arnellabacklund
    Paret på VM 2023. Foto: Arnella Backlund

    Hästens välmående och hälsa i fokus 

    Vardagen på Hirshaga rullar på som det brukar på en hästgård: På morgonen fodras hästarna och ifall vädret tillåter får de morgonhöet ute i hagarna, för att maximera tiden hästarna vistas ute.

    Efter att mockningen är klar är det dags att börja träna hästarna. Det finns en varierande mängd träningshästar samt de egna tävlingshästarna att rida. Under sommarmånaderna är det också ston som kommer på betäckning. Young ridern Gerda-Eerika Viinanen hjälper till fem gånger i veckan och hennes passhäst Svala frá Minni-Borg (f-04, e Glodar frá Reyjkavik, u Svanhildur frá Minni-Borg) bor på Hirshaga. Både Arnór Dan och Veera undervisar också en del – ibland kommer eleverna hem till dem med sina hästar eller så åker de runt och håller lektioner.

    Veera är flerfaldig finsk mästare och har länge tävlat på hög internationell nivå; bland annat fjärde placering i tölt T2 på VM i Berlin 2019 tillsammans med Jarl frá Mið-Fossum (f-02, e Orri frá Þúfu í Landeyjum, u Snekkja frá Bakka). Ekipagets bästa poäng är hela 8,10 i T2-uttagningen på SM 2019.

    Därtill jobbar hon två till tre dagar i veckan som fysioterapeut och håller på som bäst och specialiserar sig på djur. Planen är att bli klar med de tidskrävande studierna i slutet av året. I Finland måste du först vara legitimerad människofysioterapeut innan du kan studera vidare och specialisera sig på djur. Veeras intresse ligger i särskilt hästar och ryttare. I framtiden önskar hon sig att kunna jobba med ekipage som helhet: undervisa och fungera som fysioterapeut för både häst och ryttare.

    Veera anser att det handlar om så mycket mer än enbart behandlingar – man ska även kunna träna på rätt sätt för att kunna bygga upp en välmående och hållbar häst. Om det finns styvheter eller snedheter korrigeras de bäst med rätt typ av ridning och träning. Naturligtvis är bra genomförda fysioterapeutiska behandlingar ett effektivt stöd till träningen. Veeras mål är att träna hästar med hästens välmående och hälsa i fokus. Hennes passion är att fundera kring hur man bäst kan bygga upp en frisk och hållbar häst som rör sig biomekaniskt rätt.

    Jarl_vm19_sofielahtinencarlsson-1
    Jarl och Veera på VM 2019. Foto: Töltaren

    Veeras kära Jarl fyller 22 i år och är ett gott exempel på hur rätt träning är nyckeln till en lång karriär. Hon är evigt tacksam för honom och alla de fina minnen de har ihop. Än idag är hon tacksam för varje dag som hon får spendera ihop med Jarl. Hon beskriver honom som hennes ”livs häst”:
    – Han är otroligt klok och jag har fått lära mig massor tack vare honom – vi har det där speciella sambandet, jag och Jarl, berättar Veera med ett varmt leende.
    – Jarl har haft en fantastisk karriär och överskridit den magiska 8,0-gränsen i både tölt T1 och T2, dessutom har han varit i a-final på VM i bägge grenarna.

    En äkta hästfamilj

    Valacken Jarl ska få njuta av lugnare dagar och Veera fortsätter att tävla med familjens egenuppfödda och egentränade första klass-hingst Viktor frá Reykjavík (f-15, e Sveinn-Hervar frá Þúfu í Landeyjum, u Fortíð frá Kastalabrekku) som hon började tävla förra säsongen och representerade Finland med på VM i Nederländerna i augusti. Målet med snart 9-åriga Viktor är att utvecklas vidare och tävla i T2 och fyrgång. Veera satsar på att tävla på SM i Norrköping, så som året innan. Huvudmålet för säsongen är Nordiska Mästerskapen i Herning.
    – Det bästa med Viktor är hans trovärdiga karaktär – han försöker alltid sitt bästa, tillägger Veera som verkligen gillar att träna honom.

    Viktor_vm23_ulrichneddens
    Veera och Viktor på VM. Foto: Ulrich Neddens

    En rolig detalj med Viktor är att han ridits bara ”inom familjen”; det är väldigt spännande för alla delaktiga att få följa med denna talangfulla häst. Viktor är otroligt mångsidig, han har tävlats med goda resultat i både Tölt T1, T2 och fyrgång. I T2 har han fått uttagningspoäng över 7,0. 

    Familjen står båda nära – Arnór Dans hela familj är hästintresserade och hans pappa, Kristinn Skúlason, är sedan länge landslagledare för isländska landslaget. Veeras syster, Henna Sirén, är bosatt på Island där hon driver ett eget träningsstall. Henna är dessutom FEIF Nivå III-tränare och instruktör från Hólar.
    – Det är fint att få dela hästintresset även med Hennas barn och få följa med deras uppväxt – de besöker ofta Finland och vi åker nu och då till Island, berättar Veera. Veera har även många fina minnen tillsammans med sin bortgångna far – det var han som alltid körde Veera till stallet då hon var barn och han följde med henne till tävlingarna.

    Påfyllning i stallet

    Spadi_johannavaurioteräväinen
    Spadi frá Skarði. Foto: Johanna Vaurio Teräväinen

    Arnór Dan har hunnit mycket trots sin unga ålder. Förutom dubbel nordisk mästare är han flerfaldig isländsk- och finsk mästare. Under hans tid i Finland har han tävlat bland annat Spói frá Litlu-Brekku (f-05, e Ofsi frá Brun, u Syrpa frá Hofdölum) och Vegur frá Kagaðarhóli (f-10, e Seiður frá Flugumýri II, u Ópera frá Dvergsstöðdum). Arnór Dan tog examen från hästlinjen på Fjölbrautarskóli Suðurland. Han har jobbat på berömda stall i Norden: bland annat hos Stian Pedersen i Norge, hos Sigurður Vignir Matthíasson och Edda Rún Ragnarsdóttir, samt hos Viðar Ingólfsson på Island. Dessutom har han visat flera hästar med fina resultat på avelsvisningar.

    Nu har han något väldigt spännande på gång med två nya hingstar. Nämligen 7-åriga femgångshingsten Spaði frá Skarði (f-17, e e Arður frá Brautarholti, u Hringja frá Skarði), samt den 8-åriga fyrgångshingsten Birkir frá Hlemmiskeiði 3 (f-16, e Konsert frá Hofi, u Ronja frá Hlemmiskeiði 3).

    De båda nya hingstarna är stora, vackra och svarta, precis som Viktor.
    – Att det blev två nya hingstar samtidigt var lite oplanerat, påpekar paret jämsides. – Vi hade redan länge haft ”ögonen öppna” och det var inte lätt att hitta en ny häst, påpekar Arnór Dan.

    Han åkte till Island under hösten och hos Viðar Ingólfsson provade han Spaði. När han väl var där såg han en av arbetarna rida Birkir lite i det lilla ridhuset och han ville direkt prova honom. Efter bara några minuter visste Arnór Dan att han även vill ha Birkir.

    Birkir_johannavt
    Birkir frá Hlemmiskeiði 3. Foto: Johanna Vaurio Teräväinen

    – Ett av våra mål är att förbättra den finska islandshästaveln och med hjälp av att hämta nya hingstar till landet kan vi bidra till aveln, sägre Veera.
    – Vi önskar oss att få mycket ston till våra hingstar för att uppliva aveln, tillägger Arnór Dan.

    Hingstarna kom till Finland i november och båda två har de senaste åren varit i träning inför avelsvisningar och nu är det dags för att börja tänka mer kring tävlingsbanorna.
    Spaði är stor och behöver tid för att utveckla sin kroppskontroll. Huvudmålen med honom ligger längre fram i framtiden, men lite kommer han också att tävlas i år för att få erfarenhet, förklarar Arnór Dan.
    – Det bästa med Spaði är hans goda lynne och jämna fina gångarter; han har egenskaperna för att bli en bra femgångshäst, nämner Arnór Dan.

    Med kraftfulla och energiska Birkir har Arnór Dan mer planer för den kommande säsongen.
    – Framförallt kommer jag att tävla Birkir i tölt T1, hans styrka är en väldigt god tölt, kanske också V1 och/eller B-flokk. Önskan är att tävla något i Sverige om tidtabellerna ger efter, men också World Ranking-tävlingarna i Finland. 

    Samspelet med hästen det viktigaste

    Det är inte bara tävling och sport som driver det framgångsrika paret.
    – Då man är ett med hästen, den svarar på mina minsta lilla signaler, vi litar på varandra och vi har den där speciella kontakten, det är den bästa känslan, säger Veera.
    – Att detta dagliga samband i bästa fall ibland leder till fina resultat på tävlingsbanorna är bara ett plus, fortsätter hon.

    Birkir_johanna_vaurio-teräväinen
    Arnór Dan och Birkir frá Hlemmiskeiði 3. Foto: Johanna Vaurio Teräväinen

    Utöver den särskilda kontakten mellan häst och ryttare benämner paret att alla underbara människor de lärt känna tack vare vår fina sport, något de är väldigt tacksamma för. Den sociala biten är något Arnór Dan önskar sig hämta mer av till Finland; olika sociala evenemang med hästmänniskor är väldigt vanligt på Island, och mer gemenskap i Finland skulle vara välkommet menar han.

    Sporten är naturligtvis större på Island än i Finland och han hoppas på att det skulle så småningom bli allt mer större tävlingar i Finland och att grenen utvecklas även vidare.

    Fakta

    Hingstarna på Hirshaga

    Spaði frá Skarði (f-17, e e Arður frá Brautarholti, u Hringja frá Skarði), bedömd till 8,37. Arður frá Brautarholti är bedömd till 8,49 och Hringja frá Skarði till 8,11.

    Viktor frá Reykjavík (f-15, e Sveinn-Hervar frá Þúfu í Landeyjum, u Fortíð frá Kastalabrekku) bedömd till totalt 8,03, 8,37 utan pass,

    Birkir frá Hlemmiskeiði 3 (f-16, e Konsert frá Hofi, u Ronja frá Hlemmiskeiði 3) bedömd till 8,24, 8,60 utan pass. Fadershingsten Konsert frá Hofi bedömd till 8,72 med 10 ör tölt. Ronja frá Hlemmiskeiði 3 bedömd till 8.48. 

    Ridsport digital

    99:- i månaden