Reportage
20 mars 2022 13:54

Unik tävlingskarriär och hundratals avkommor

HingstporträttNär den lilla svarta Mökkur anlände till Sverige var det många som funderade på om Ylva Hagander blivit lurad. Men hingsten motbevisade skeptikerna och tog hela Sverige med storm.

Den snart 37-åriga Mökkur frá Varmalaek har sitt eget stall ”Mökkur Inn”, sin egna hage med en tall att stå under och ett gäng ”fruar” på andra sidan staketet. När Ridsport är på besök har en av årets första Mökkurrunda ägt rum – rundan när Mökkur varje morgon går runt på gården att för berätta vilket sto som brunstar.

Mökkur föddes på Island 1985 hos Björn Sveinsson. Hans mamma, Kolbrún 4970 frá Sauðárkróki (f-76 e Hrafn frá Holtsmúla u Hrafnhetta frá Sauðárkróki). Kolbrún 4970 frá Sauðárkróki lämnade efter sig 19 avkommor varav 10 av blev bedömda och sex av dessa uppnådde en totalpoäng över 8,0. Hon tilldelades hederspris för sina avkommor.

Mökkurs pappa Borgfjörð frá Hvanneyr, född 1972, var resulatet av en linjeavel, både Borgfjörðs far Ylur 720 frá Kirkjubæ (f-68 u Hvöt frá Kirkjubæ) och mor Skeifa 2799 frá Kirkjubæ (f-52 u Ósk frá Hofsstöðum) var efter Ljúfur frá Hjaltabakka (f-46 e Glampi frá Blönduósi u Bleikblesa frá Orrastöðum).

Mökkur Ylva Hagander Foto: Sandra Nordin Johansson
Ylva Hagander och Mökkur i ingången till ”Mökkur inn”. Foto: Sandra Nordin Johansson

Vägen till Sverige

Historien om hur Mökkur frá Varmalaek kom till Sverige är för många väl bekant. Ylva Hagander satt en kväll i början av 1990 tillsammans med goda vänner och tittade på en VHS med saluston på Island.  Själv hade hon precis köpt två hästar från Island, ett sto, Aska frá Flugumýri (f-83 e Fáfnir frá Fagranesi u Vaka frá Flugumýri), och en hingst, Vorboði frá Íbishóli (f-84 e Atli frá Syðra-Skörðugili u Blesa frá Gufunesi).

Intresset för saluhästarna som reds fram och tillbaka på en väg var därför föga från Ylvas håll. Men det var i bakgrunden av dessa som Ylva såg skymten av Mökkur för första gången.

Då spetsade jag öronen

När hästförmedlaren Jón-Petur Olafsson frågade om inte Ylva skulle köpa ett sto så sa hon att hon möjligtvis kunde tänka sig det fina svarta stoet som reds nere på fältet i bakgrunden på filmen.
– Det är ”ingen hoppe”, det är en av Islands mest lovande hingstar sa han då, berättar Ylva.
Mökkur, då 5 år var uttagen till Landsmót, och inte till salu enligt Jón-Petur Olafsson.
– Då spetsade jag öronen för då förstod jag att det var något exceptionellt och blev fast besluten att köpa Mökkur.

Stort inköp

Eftersom Ylva nyligen köpt två hästar var ”hästkontot” slut. Men Ylva kontaktade en god vän och tillsammans startade de ett bolag, kontaktade banken, fick lån och la de ett ordentligt bud på hingsten.
– Jag vill inte säga exakt hur mycket det var, men det var nästan dubbelt så mycket som många bra hingstar gick för på den tiden, säger Ylva.

På den tiden, i början på 90-talet, fanns regeln att hingsten var tvungen att saluföras under två månader för intressenter på Island innan någon utifrån Island fick köpa den. Frågan gick därför ut via avelsföreningarna på Island. Lagom till Landsmót skulle därför Ylva kunna få besked om hon fick köpa hingsten eller inte. Men på den tiden fanns det inga sms eller mail.
– Vi var ett gäng som red över Island med löshästar med slutdestination Landsmót. I grinden skulle Jón-Petur stå i grinden och göra tummen upp eller tummen ner beroende på om jag fick köpa Mökkur eller inte, säger Ylva.

”Jag hade ju inte ens sett honom själv”

Väl i grinden stod Jón-Petur och tummen pekade uppåt. Ylva sadlade av sin häst i all hast och begav sig till hingststallarna på området för att ta en titt på sitt nyförvärv.
– Jag hade ju inte ens sett honom själv, jag hade ju bara sett den där siluetten på filmen.

Mškkur Fr‡ Varmalaek
– Under alla år har Mökkur aldrig varit skadad, berättar Ylva Hagander. Foto: Ingela Bjurenborg

På den tiden stod hingstarna i spiltor och längst in satt skylten där det stod ”Mökkur”.
– Där stod de där musklade stora hingstarna med lång man och så kom vi fram till Mökkur. Där stod det en liten svart häst men tre testar till pannlugg och en trasig framhov. Jag tyckte det var lite konstigt och tänkte att de nog ställt in en valack där och att Mökkur var ute och reds, säger Ylva.

Där var ju hästen jag sett på filmen

Ylva gick ut till Jón-Petur och frågade var Mökkur var.
– ”Han står ju där inne” sa han och då blev jag lite nervös. Mökkur var ju vara 135 i mankhöjd då och på den tiden ganska omusklad och spenslig. Han var ju bara 5 år. Men sen blev det dags för visning och då sken jag som en sol igen, där var ju hästen jag sett på filmen, säger Ylva.

Mökkur kom trea bland de 5-åriga hingstarna på Landsmot och fick 8,27 för ridegenskaper. Under sommaren gick han kvar på Island och betäckte.

Tog flyget till Sverige

I slutet av sommaren var det dags för Ylva att få hem bägge sina hingstar.
– Jag kände att jag inte ville utsätta varken Mökkur eller Vorbodi för en fyra dagars-båtresa utan istället så fick de flyga, säger Ylva som berättar om minnet om när hingstarna lastades ur.
– Först kom Vorbodi ut, laddad, svettfux med nästan grå man och svans och bläs. Sen kom Mökkur ut, liten, svart, inte mycket till man och lite trött efter sommarens betäckningar. Det var nog många då som undrade vad jag hade köpt egentligen.

Till slut fick jag be honom kliva av

Ylva byggde upp bägge hingstarna under hösten.
– Jag red den ena och handhästade den andra, sen bytte jag efter halva ridturen. Så när vi började närma oss december såg Mökkur inte så liten och tanig ut längre utan hade börjat få mer muskler. Då åkte jag och red för Erik Andersen.

Fakta

Ett urval av Mökkurs tävlingsmeriter

VM 1991, fjärdeplats i 5-gång, sjätteplats i kombination
VM 1993, femteplats i T2
SM 1995, SM-guld i T2, silver i pass 250m, samt guld i kombinationen
VM 1995, VM-silver i T2, åttonde plats i fyrgång, silver i kombination
VM 1997, VM-guld i T2
SM 2001,  SM-guld i T1, silver i fyrgång
VM 2001, reserv men deltog i speedpass och kom på niondeplats

Erik Andersen testade båda hingstarna och hyllade Vorbodi tills han satt upp på Mökkur.
– Till slut fick jag be honom kliva av, för det var ju jag som betalat för att rida kursen, skrattar Ylva.
Så småningom mynnade det ut i ett samarbete med Erik Andersen där de bestämde att han skulle rida Mökkur på VM-91.
– Men då var vi tvungna att kvala Mökkur i Norge eftersom Erik red för Norge. Så vi lastade in honom och åkte. Han blev rätt medtagen av resan och kunde inte visa sin enorma kraft han har annars. Men då lärde vi oss samtidigt att Mökkur inte gillar långa resor, säger Ylva som därefter hittat sätt för att underlätta för hingsten under långa resor.
– Jag har alltid varit jättenoga med pauser, blöta höet ordentligt så han får i sig vätska och att lasta ur så han får kissa och dricka ordentligt. När jag skulle visa honom på VM i Berlin 2013 så var jag jättenoga med pauserna på vägen ner och han var jättebra skick när vi kom fram. Han var då 29 år gammal. När vi testade banan så släppte jag på honom ökad tölt och efter det fick jag höra att ”hade du startat hade du varit i final”, så fin form var han i, säger Ylva.

Mökkur i Berlin, 29 år gammal.

Lång tävlingskarriär

Mökkur och Ylva red totalt fem VM tillsammans och totalt tävlades Mökkur på elitnivå i 12 år. De är, antagligen, det enda ekipaget som tävlat i alla grenar på VM. De har vunnit flera mästerskapsmedaljer, bland annat VM-guld i T2 1997.
Mökkur har tävlat ett fåtal gånger på Nordiska mästerskapen.
– Vartannat år fick han gå på fribetäckning med sina ston, så då red vi inte. Så då valde vi bort NM och satsade på VM istället, säger Ylva Hagander.

Över 500 avkommor

Mökkur har 585 registrerade avkommor, varav flera både på Island, i Danmark, Norge och Nederländerna. Av dessa är 135 bedömda, den högst bedömda är Diva från Gategården (f-93 u Freyja frá Tumabrekku) uppfödd av Ia Lindholm. Diva erhöll en total på 8,81, varav 9,02 för exteriör. Diva hade i sin bedömning 10 för benkvalitet, 9,5 för hovar och 9,5 för galopp. Diva var mellan 2003-2008 världens högst bedömda islandshäst och är mor till hingsten Divar från Lindnäs (f-06 e Ómi från Stav).

Fakta

Hederpremie för avkommor

2010 belönades Mökkur med hederspremie för sin avkommor med kommentaren:
”Mökkur lämnar avkommor med ett uttrycksfullt huvud, smidig och tunn hals samt hög manke. De har jämnt format och välmusklat kors men ibland något styv ländrygg. De är högbenta och välproportionerade, ståtliga hästar. Mökkur lämnar riktigt bra benkvalitet med starka och välseparerade senor men dålig benställning bak. Mökkur lämnar bra exteriör generellt. Ridegenskaperna kännetecknas av lugnt och samarbetsvilligt psyke. De har vägvinnande och säker trav men är inte alltid taktrena i tölt eller pass. Flesta avkommorna har lätt för att gå i bra hållning tack vare den smidiga halsen och har medelgoda frambensrörelser.”

Thyrla från Lilla Årnebo (f-94 u Sunna frá Hofsstaðaseli) är en annan högt bedömd avkomma. Thyrla belönades med 8,76 som fyrgångare varav 10 för tölt och 9,5 för helhetsintrycket när hon visades 2001.

Feykir från Knutshyttan (f-99 u Brún frá Kúskerpi) är också en högt bedömd avkomma efter Mökkur. Feykir fick en totalbedömning på 8,56 och fick 9 på både spirit och pass. Han har i sin tur fått drygt 100 avkommor och tävlades länge av Jökull Gudmundsson. Ekipaget deltog i flera SM och på NM 2010, därefter tog Jökulls dotter Alma Ýr Jökullsdóttir Kellin över tyglarna.

En av Mökkurs avkommor som gjort ett stort avtryck på tävlingsbanorna världen över är femgångshingsten Jorik från Lönneberga (f-97 u Grása från Stordalen), som tillsammans med Jessica Rydin var sexa på NM 2016 i femgång, tog silver i femgång på VM 2015 och på NM 2012 tog ekipaget guld i både stilpass och pass 100 m.

En av Mökkurs norska avkommor är Hörður fra Kolneset (f-00 u Katla fra Vikingstad) med sin totalbedömning 8,53 som fyrgångare, varav 9,5 för tölt och galopp, 9 för benkvalitet, trav, spirit och helhetsintryck. Hörður tävlades i många år av Nils Christian Larsen. Ekipaget red V1 på VM 2007 på poängen 6,80. Hörður tävlades så sent som 2021 av
Elisabet Strøm i barnklass. Han har 121 avkommor. Hörður är bland annat far till Safir frá Kleiva som under en period ägdes och reds av Anne Fornstedt.

Hörður fra Kolneset och Nils Christian Larsen 2009.

Mökkur frá Varmalaek har gjort ett stort avtryck i svensk avel och han var den första hingsten utanför Island att få hederspremie för sina avkommor.
– Han är ett träningsfenomen, han hade talang och bra ridegenskaper – ingen svaghet, och en god stark exteriör, så han styrka har varit att han bara blivit bättre och starkare tack vare sin samarbetsvilja och fantastiska lynne, säger Ylva.

Mökkur Ylva Hagander Foto: Sandra Nordin Johansson
Ylva Hagander tillsammans med Mökkur 2022. Foto: Sandra Nordin Johansson

Gillar sina rutiner

– Han har alltid haft starka åsikter, när han betäckte så tog vi in honom klockan 15, då fick han vila en stund och äta sitt kraftfoder. Sen släppte vi ut honom igen ungefär vid 18, samma sak när han handbetäckte under tävlingssäsongen. Då hade han tydliga åsikter om vilka tider som gällde. Jag hade honom utlånad en period en sommar, då hade de tagit in honom klockan 12 istället, då hade han i princip försökt riva deras stall, säger Ylva.
Hemma på Fors gård i Västerhaninge har Mökkur sin egen speciella hage där han har översikt över alla ston.
– Även om han inte betäcker sen ett par år tillbaka är det viktigt att han får ha koll och känna sig viktig.

Mökkur har dessutom andra viktiga uppgifter, bland annat går han i verksamhetens ridlekis på söndagar och har tidigare gått en del lektioner i ridskolan.
– Han betyder allt för mig. Han är en familjemedlem, mina barn kallar honom till och med för lillebror, säger Ylva Hagander.

Ridsport digital

99:- i månaden