PorträttIngemar Tapper kallas ofta för en klippa och han har haft en rad uppdrag i Svenska islandshästförbundets styrelse genom åren. Men ordförande har han aldrig varit – tills nu.
Organisationsproffs ut i fingerspetsarna
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Solen skiner över gården Smedbygget som ligger strax utanför Stavsjö i Södermanland. I en av hagarna står två dräktiga ston, suktandes efter kraftfoder vid grinden medan den aprikosröda labradoodlen Malva vill ha uppmärksamhet. Detaljer på gården som en handmålad välkomstskylt och en mängd dekorationer avslöjar att de som bor här, de älskar islandshästar.
På gården har det genom åren bedrivits verksamhet i form av ridskola och turridning under epitetet Kolmårdens Islandshästar. Här bor Ingemar Tapper, Svenska Islandshästförbundets ordförande sen dryga månaden tillbaka.
Men varför blev det egentligen islandshästar?
– ”If you can’t beat them – join them”, svarar Ingemar Tapper skrattandes på frågan. Svaret hänvisas såklart till att hela familjen på ett eller annat sätt är ytterst engagerad i islandshästar. Intresset för hästarna växte såklart.
– Nu var det länge sedan jag red men jag har faktiskt varit med och tävlat en gång i tiden, i fyrgång och tölt och jag har uppnått någon tiondel över 5,0 när det ville sig riktigt bra. Jag gick till final någon gång på en Dyggur-tävling på den tiden när det inte krävdes lika höga poäng att ta sig till final.
För många är Ingemar Tapper ett välkänt namn och ansikte. Hans engagemang i Svenska Islandshästförbundet startade i början på 90-talet och genom åren har han haft flera olika uppdrag i SIF:s styrelse. Han har varit med och arrangerat en drös mästerskap, både SM och VM. De senaste tio åren har han axlat rollen som ordförande i Dyggur Islandshästförening, en av Sveriges största islandshästföreningar. Men med föraningar om att frågan om ordförandeposten i förbundet skulle komma valde Ingemar Tapper kliva av styrelseuppdrag i Dyggur.
Föraningarna stämde, och frågan från SIF:s valberedning kom.
– Jag hade kanske tänkt att de skulle hitta någon yngre förmåga. Men det är inte himla lätt att hitta individer som kan tänka sig ställa upp. Sen hade jag varit med ett år i styrelsen och visste väl vad som väntade.
Engagerad i 30 år
I solen på Smedbygget dukas det fram kaffe som serveras i muggar märkta med SM-91 och SM-93. I slutet av 80-talet flyttade östgötarna Ingemar och Annette Tapper nedåt igen från Stockholm. De landade först i Krokek och därefter köpte de gården Smedbygget i början på 90-talet.
– Det var tvåfasel, utedass, sommarvatten och det fanns inget kök. En kokplatta fanns, berättar Annette Tapper.
– Man var väl lite tokig på den tiden, fyller Ingemar Tapper i.
I samma veva som familjen jobbade med att renovera upp sin gård ökade engagemanget i islandshästföreningen Dyggur. 1991 var paret funktionärer på VM som arrangerades på Himmelstalund i Norrköping.
– På något sätt måste jag ju gjort något slags intryck, för efter det fick jag frågan om att bli kassör i förbundet, säger Ingemar Tapper som därefter blev invald.
Det var en förutsättning för att jag skulle kunna tacka ja till ordförandeposten
Ny ordförande
Engagemanget har genom åren varit stort, under tiden har Ingemar Tapper alltid arbetat som IT-konsult med Telia som främsta uppdragsgivare. Sedan en tid tillbaka är han pensionär.
– Det var en förutsättning för att jag skulle kunna tacka ja till ordförandeposten, säger Ingemar Tapper samtidigt som han konstaterar att han nog inte tackat ja annars. Han beskriver sig som en ”allt eller inget”-person.
Uttrycket ”en klippa” används av många när de beskriver Ingemar Tapper, när Ridsport gör bakgrundskoll inför intervjun. Kanske är det just den egenskapen som gjorde att valberedningen utsåg honom till en stark kandidat.
– Vi befinner oss i en process från det att vi blev medlemmar i Riksidrottsförbundet. På ett sätt är det lite som att gå från ett kaos till struktur och ordning. Att stabilisera hela organisationen, få regelverk, policys, och få allt på plats. Vi behöver jobba strukturerat i den takt som krävs från Riksidrottsförbundet men också för vår egen del.
Fakta
Ingemar Tapper
Yrke: IT-konsult, men numera pensionär.
Ålder: 69 år, fyller 70 år i september.
Familj: Hustrun Annette, sonen Stefan med familj och dottern Åsa med familj. Alla hästtokiga.
Bor: På gård i Stavsjö.
Intressen: Fotboll, odling, resor och dykning.
Håller på: IFK Norrköping
Beskriv dig själv med tre ord: Lugn, stabil och planerande
Får vara med och påverka
Svenska islandshästförbundet kom med i Riksidrottsförbundet 2021 och sen dess har det varit mycket arbete att sätta sig in i strategier och projekt. Här näst väntar Riksidrottsmötet.
– Vi har försökt komma med i RF en jädrans massa gånger så vi har varit på Riksidrottsmötet flera gånger. Vi har ansökt, argumenterat och deltagit. Men nu får vi för första gången vara med och tycka till, och det blir ett jättesteg för SIF. Nu har jag, Anna Ryberg och Peter Stålhammar väldigt mycket handlingar att gå igenom – för det är väldigt mycket saker vi förväntas tycka till om. Bland annat att välja ordförande i Riksidrottsförbundet, säger Ingemar Tapper.
Som förslag från valberedningen för ordförande ligger Karl-Erik Nilsson, tidigare ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Svenska islandshästförbundet har en helt annan kandidat på sin lista: Helena Carlsson som varit vice ordförande i Svenska Ridsportsförbundet under sju år. Utöver dessa två finns ytterligare en kandidat: Anna Iwarsson.
– Vi får vara med att påverka vem av dem som blir ordförande. Alla dessa tre kandidater är bra ideella människor och kan föreningsliv från grunden.
Att Ingemar Tapper själv brinner för föreningsliv är svårt att missa. Det är tydligt att planering och strategi är hans gebit.
– En av de sakerna som ligger i pipeline innan augusti är en förbundsutvecklingsplan som talar om vad vi ska göra 2024-2025 i förbundet. Det är något som RF kräver att vi gör, och utifrån den har vi möjlighet att söka ytterligare bidrag och stöd för projekt vi vill genomföra.
Vill få med alla
Ingemar Tapper pratar om förbundets kommande aktiviteter samtidigt som han blickar ut över hagarna där sonhustrun Lisa Tapper går och mockar hagarna. Lisa Tapper är en av eldsjälarna i fritidssektionen på SIF. Att även fritidsryttarna ska få något ut av att vara med i förbundet är en av frågorna som också står högt upp på agendan för både Ingemar Tapper och SIF.
– Tanken är väl att kunna hitta på tillräckligt mycket för att locka fritidsryttarna och också kunna ha utbildningar och engagerande aktiviteter. Vi hade till exempel en digital föreläsning med Malin Schön om belöningsbaserad ridning som blev väldigt uppskattad.
Drivkrafter
Under intervjun konstaterar Ingemar Tapper att han är med i sju-åtta föreningar av olika slag, alltifrån den lokala idrottsföreningen till SIF. Men vad är det som driver honom?
– Det är väl att man är lite tokig från början, skrattar han och lägger sedan till:
– Nej men det är väl att man är uppvuxen i en form av ideell miljö från början. Sen tycker jag det är roligt helt enkelt. En del av det hela är det sociala och att träffa folk, den andra delen är att jag tycker det är roligt att läsa, hålla på med stadgar och att ha den typen av arbete att sitta och pilla med.
Det ska bli gemensamt och ordning och reda
Och det är just att arbeta med det organisatoriska arbetet som Ingemar Tapper tror kommer att bli det roligaste under sin tid som ordförande.
– Att utveckla förbundet, stabilisera förbundet och få ordning på alla rutiner och sånt kommer bli roligt. Det handlar mycket om att gå från att något som sköts ute i en bod någonstans till att det faktiskt är förbundet som sköter och styr, vilket gör att vi får kontinuitet. Vi blir inte beroende av hur en enda individ jobbat tidigare, det ska bli gemensamt och ordning och reda.
Han tror att ordning och reda på sikt kommer gynna SIF:s medlemmar i form av effektivitet i organisationen och att det också kommer att gynna ekonomin i förbundet. Han poängterar att all verksamhet som görs, den görs i föreningarna runt om i landet.
– Det vi kan göra är att stimulera föreningarna till att engagera sig.
Utmaningar
Där det finns möjligheter finns det också ofta utmaningar, så även i att ta över ordföranderollen i SIF.
– Jag tror att vi kanske måste lära oss prioritera vad vi gör. Som det är nu kanske vi har för många järn i elden. Många föreningar och medlemmar har åsikter kring vad vi borde prioritera men de allra flesta jobbar ju ideellt. Det är ingen outtömlig resurs av vare sig pengar eller personal – så den största utmaningen är att faktiskt göra en prioritering så att vi inte riskerar att hamna i att det inte blir något gjort istället.
En annan utmaning som Ingemar Tapper ser är Svenska Mästerskapet som går på Himmelstalund i juli 2023. År 2022 blev inte SM så välbesökt som man hoppats på.
– Vi har redan nu betydligt fler utställare än förra året. Vi försöker få till ett evenemangstält med en mängd aktiviteter med ett gäng kompetenta föreläsare för att göra hela evenemanget intressant. Vi har också Svenska Avelsmästerskapen under två kvällar. Vi hoppas att de här pandemieffekterna har lagt sig, jag tror faktiskt det var lite pandemieffekt kvar förra året. Man var van att sitta hemma. Vi har ju sett att även musik- och teaterscenen har haft problem att nå publiken igen efter pandemin. Vi hoppas att det kan bli lite mer välfyllt på läktarna än det var förra året.
Vad gör du om tio år?
– Då sitter jag här, men inte som ordförande i SIF. Då hoppas jag att jag lyckats lämna över till en yngre förmåga. Man börjar ju märka att man håller på att bli gammal. Men samtidigt så tänker jag, så länge man fortsätter vara nyfiken och lära sig saker kanske man aldrig riktigt blir gammal.
Fakta
Ingemar Tapper om..
Svårigheten att hitta ideella krafter:
– Jag tror det är en chimär. Ibland tror jag det egentligen inte är svårare att hitta ideella krafter idag, för jag tror att det däremot idag finns mycket fler saker som engagerar människor.
Vilken häst som betytt mest:
– Det är nog min dotter Åsas gamla tävlingshäst. Skrugga. Hon har gjort mest intryck på mig. Alla hästar har sin personlighet, hon bodde här tills hon var 30 så hon bodde här i 25 år.
Dykningen:
– Dels har jag alltid gillat att titta på fisk, ända sen jag var barn och låg och tittade på fisk genom springorna på bryggan. Sen gillar jag känslan av att vara viktlös och på något sätt kommer man nära naturen på ett sånt sätt som man kanske inte gör annars.
Semesterpärlan:
– Vi brukar åka till Smögen, det är ett väldigt fint dykcenter som ligger där. Ut mot havet ligger det här dykcentret, de har utfärder och man dyka direkt där. Vi hyr ett sexbäddsrum med lite enkel standard men sen har man fem meter till havet.
Odlingen:
– Vi odlar upp emot 20 olika sorters tomater. Dottern Åsa och jag odlar mycket olika sorter och ser vad det blir.
Följ Ridsport på