Clinic
19 december 2023 06:15
Ridsportplus

Ryttare tränades i signalgivning och kroppskontroll

ClinicInlärningsprinciper och etiska ställningstagande stod i fokus när den uppskattade föreläsaren och ridinstruktören Angelo Telatin höll clinic på Gillmyra gård norr om Stockholm.

Ryttare tränades i signalgivning och kroppskontroll
Ryttarna fick hjälp med att kalibrera sitt signalsystem. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Under veckaorna som gått har Sverige haft besök av Angelo Telatin, docent och
  lärare för programmet ”Equine Science and Management” vid Delaware Valley
  Universitet. Han är en uppskattad lärare och pedagog som med hästvetenskap och hästens beteende och inlärning i fokus, coachar och utbildar ryttare inom en
  rad olika discipliner på alla nivåer upp till Grand Prix-nivå.

  På Gillmyra gård norr om Stockholm inleddes lördagen med en föreläsning av Angelo där han bland annat gick igenom hästens förutsättningar för inlärning, signalgivning och vikten av att träna beteende som man vill förstärka hos sin häst.

  Arrangörer för evenemanget var docent Elke Hartmann, hästforskare och
  egenföretagare och Svenska Islandshästförbundet
  SIF i samarbete med Österåkers Fältrittklubb och Ryttargruppen Stormur.

  1000024120
  Johanna Elgholm som rider och tävlar dressyr, och dessutom islandshäst, var en av deltagarna på clinicen.

  Under föreläsningen underströk Angelo vikten av att förstå inlärningens principer och att se det från hästen perspektiv. Han menade att det är ryttarens yttersta ansvar att utveckla sin kroppskontroll och signalgivning för att skapa tydlighet och förutsägbarhet för hästen.

  Föreläsningen belyste även frågor kopplade till det just nu väldigt aktuella social license to operate. Termen omfattar det offentliga samhällets acceptans för att en bransch tillåts bedriva sin verksamhet. Som utövare av idrott med hästar behöver det ske på ett sätt som är acceptabelt i samhället och överensstämmer med det djurskydd som finns och på ett sätt som är förenligt med god hästvälfärd och djuretiska principer.

  20231216_114956
  Angelo Telatin tillsammans med islandshästekipagen Rebecca Lejdström med Geimfari från Granskär och Emelie Althén med Sísí frá Björgum.

  Efter den inledande föreläsningen var det dags för clinic. Under clinicen fick deltagarna se hästar och ekipage inom olika discipliner där Emelie Althén med Sísí frá Björgum och Rebecca Lejdström med Geimfari från Granskär representerade islandshästarna och Johanna Elgholm med Esperanto och Anette Nyström med Ax Ronaldino PR representerade dressyr respektive hoppning.

  1000024086
  Anette Nyström med Ax Ronaldino PR.

  Alla ekipage bjöds in praktiska övningar där ryttarna fick hjälp med både signalgivning, kommunikation och kroppskontroll med fokus på hästens självbärighet. Det gemensamma målet för alla ekipage var en ytterst lätt hjälpgivning.

  Clinicen bjöd på många insikter kring hur man kan uppnå korrekt huvud-och halsposition och en god ’kontakt’ med munnen där ryttarna fick chansen att återkoppla och beskriva skillnaden och känslan i sadeln.

  1000024043
  Det var en tapper skara som samlats i ridhuset för att ta del av clinicen.

  Under veckan som gått har Angelo Telatin haft ett digert schema. Han har bland annat även besökt riksanläggningen Wången, där han sedan många år är en uppskattad instruktör och föreläsare bland hippologstudenter, gymnasieelever och hovslagarstudenter.

  Ridsport digital

  99:- i månaden